El fondista de la Seu d’Urgell Jaume Pueyo ha guanyat la classificatòria i després d’unes espectaculars finals l’esquiador de Spainsnow s’ha endut la plata amb uns darrers metres sensacionals.

Jaume Pueyo (RFEDI – FCEH – CEFUC) ha aconseguit la segona medalla per a la delegació espanyola. En aquest cas, ha obtingut la de plata en una molt competida prova de Sprint Lliure de 1.5 km al circuit de la muntanya de Van Hoevenberg. Durant la final ha lluitat contra els millors especialistes d’aquesta Universiada entre els quals es trobaven l’alemany Marius Bauer, el francès Tom Mancini (que ha finalitzat en tercera posició) o el fet de vèncer i guanyador de l’or, el finlandès Verneri Poikonen.

El fondista català, segon més jove de tota la final després del nord-americà Will Koch, ha finalitzat a només +0,53 del registre del finlandès que ha estat de 2:34,74. Pueyo, que havia liderat la prova en algunes zones del recorregut, ha esquiat de manera intel·ligent per arribar a l’última recta d’entrada a meta ben col·locat per treure la millor versió en un excel·lent esprint final.

Pueyo, de 21 anys, ha comentat encara recuperant l’alè després de l’emocionant esprint que “després de guanyar les classificatòries he vist que tenia possibilitats pel que des de quarts de final he anat a buscar medalla. Estic molt content perquè tota la feina feta pel equip Spainsnow ha donat els seus fruits. Realment, no m’ho esperava, però ara que ho tinc… ¡A gaudir-ho!”.

Pel que fa a la renyida final l’esportista de Salomon ha manifestat que havia buscat “controlar els nervis i buscar el rebuf a la llarga baixada final per poder disputar el podi a l’esprint on he lluitat per passar al finlandès Poikonen que al final s’ha emportat l’or”.

L’aranesa Maria Iglesias competia també a la mateixa prova d’1.5 km a Van Hoevenberg en què ho va fer el seu company de Spainsnow, Jaume Pueyo, però la sort no el va acompanyar i no va poder superar la duríssima classificatòria acabant en la 36a posició.

D’altra banda, després de la magnífica medalla de bronze obtinguda ahir al Supergegant (SG), Celia Abad (FADI Aragó – P GUARA) ha tornat de manera estel·lar al traçat blanc a la Combinada Alpina (AC). A la baixada del SG l’esportista de Spainsnow s’ha adjudicat la primera plaça amb un temps total de 50.22 superant la seva més immediata perseguidora, la francesa Axelle Chevrier, a 0.22. Demà serà el torn de l’eslàlom (SL) en què buscarà rubricar aquestes grans sensacions i sumar el primer or per als integrants de la RFEDI ja que el resultat final de l’AC surt del còmput de les dues proves.

Així mateix, també a l’AC, el català Albert Ortega (RFEDI – FCEH – LMCE) ha aconseguit la 6a plaça situant-se en una gran posició per afrontar el SL de demà amb totes les garanties i opcions de medalla intactes. Ha finalitzat a +0.45 del txec Jan Zabystran, guanyador del SG amb un temps total de 56.82 i que ha tornat a repetir la mateixa posició en què va finalitzar ahir quan es va emportar l’or. En aquesta prova, Jonás Sánchez (RFEDI – FCEH – COPOS) ha acabat al 36è lloc a +2.82 del cap de carrera.

Al medaller de la Universiada de Lake Placid l’equip Spainsnow es troba a la 14a plaça amb una medalla de plata (Jaume Pueyo) i un bronze (Celia Abad).

Llistat d’Espanyols a Lake Placid 2023:
Esquí alpí:
Albert Ortega (RFEDI – FCEH – LMCE)
Celia Abad (FADI Aragó – P GUARA)
Jonás Sánchez Cabañas (RFEDI – FCEH – FLOCS)

Esquí de Fons:
Jaume Pueyo (RFEDI – FCEH – CEFUC)
María Iglesias (RFEDI – FCEH – ANEC)

Calendari d’esdeveniments:
www.lakeplacid2023.com/events