El guia d’esquí i muntanya, Pepín Roman (Himal Adventures), és la persona que podria fer realitat els vostres somnis relacionats amb l’esquí. Aquest càntabre de trenta i pocs és probablement la persona que esteu buscant si voleu esquiar a Alaska, Canadà, Colorado, Japó, Kirguizistan, Índia o on mai us havíeu imaginat. L’entrevistem nouvingut d’un heliski al Canadà, després d’esquiar a Vail i Aspen (Estats Units) i amb les maletes preparades, destí al Japó. Us ajudarà a triar.

Quin trot no? (Rialles)

Cada hivern recorro diversos punts del món per fer realitat els somnis i les il·lusions de molts esquiadors. Tots els viatges d’esquí que guio es basen en la meva experiència; serien els viatges que faria si fossin les meves vacances d’esquí. Això m’exposa a condicions molt canviants, des de zones càlides i sense precipitacions fins a les més fredes i amb nevades molt fortes. És molt important l’elecció i la qualitat de l’equipació, que en el meu cas és Helly Hansen, perquè així em centre a guiar el grup i gaudir damunt dels esquís per canviants o extremes que siguin les condicions.

+ GALERIA DE FOTOS: LES MILLORS IMATGES DE LES AVENTURES DE NEU DE PEPIN ROMAN ARREU DEL MÓN

Com podem triar el viatge d’esquí?

Hi ha molts factors clau que cal tenir en compte per definir correctament el nostre viatge d’esquí i que, sobretot, sigui un èxit i compleixi les nostres expectatives. Primer el nivell d’esquí, després quin tipus d’esquí volem i podem fer com a esquí de muntanya, fora pista, esquí de pendent, neus profundes o esquí de pista. I després ja hi entra la llunyania i el pressupost.

Tots els viatges d’esquí que guio es basen en la meva experiència; serien els viatges que faria si fossin les meves vacances d’esquí

Comencem pel Canadà. Què és el més destacat?

Canadà és una de les meves destinacions habituals tots els hiverns. Al meu entendre, destaca per ser el destí on qualsevol, tingui el nivell que tingui, trobareu els seus límits, els seus paisatges, les seves infinites possibilitats i si escau, el Heliski. Per mi, és habitual guiar esquiadors de nivells molt alts que vénen al Canadà per donar pas més al seu nivell en forts pendents. Però Canadà també destaca pel fred, per la qual cosa cal anar molt ben equipat.

I l’esquí als Estats Units?

Els EUA són enormes, hi ha les estacions més famoses del món com Aspen o Vail, però també estats desconeguts pels espanyols on les possibilitats són infinites. Jo destacaria especialment la qualitat de l´esquí de pista on treballem i millorem la tècnica d´esquí amb els meus clients. Aquí recomano uns bons esquí d’eslàlom i un vestit complet Swift infinity com a indispensables.

Però, Alaska és una de les teves destinacions favorites…

Sí, Alaska és la destinació que tot esquiador expert té ben marcat al mapa. És un estat molt complex, per la seva situació, però dels més salvatges que podem trobar a Amèrica. Destacaria l’exploració, les costes, l’esquí amb vistes espectaculars, l’Heliski i la fauna salvatge.

És molt important l’elecció i la qualitat de l’equipació, que en el meu cas és Helly Hansen, perquè així em centre a guiar el grup i gaudir damunt dels esquís per canviants o extremes que siguin les condicions

Si busquem alguna cosa diferent, a Amèrica, què ens recomanaries?

Aquí us recomanaria una bona escapada amb esquí de muntanya i en condicions concretes a la Serralada Reial de Bolívia. Tinc molt bons records i l’esquí per sobre dels 5.000 metres hi sigui un dels més accessibles del món.

El Japó és un destí que s’ha posat de moda?

Viatjo allà diverses vegades cada temporada amb esquiadors. No crec que sigui un destí de moda, però sí un destí del qual tots els esquiadors tornen enamorats i al que molts dels meus clients tornen per repetir. No trobarem paisatges com al Canadà o Alaska però sí la millor neu pols del món i, sobretot, amb més gruix. Un patí per sobre de 110 mm i el Mono Chugach Infinity Powder Ski et permetrà concentrar-te només a gaudir.

I què recomanaries a Àsia, a banda del Japó?

Àsia és un continent que m’ha aportat molt amb esquís i des de molt jove perquè hi ha de tot. Si seguim la neu pols, l’Índia pot ser que sigui del millor, i fins i tot alguna illa en exploració en dates concretes, de les quals de moment no direm res, jeje. Per mi, no hi ha res com l’esquí de muntanya al Nepal, el Pakistan i el Ladakh, al Caixmir. Tots sabem dels noms de les grans muntanyes de l’Himàlaia, però sempre oblidem les possibilitats que tenen les nombroses muntanyes d’entre 6.000 i 7.000 metres que té Àsia.

Això sense esmentar el Kirguizistan…

És la Suïssa d’Àsia perquè és un país “tranquil”, amigable i sobretot, un dels més muntanyosos del continent. Destacaria el que és salvatge, la qualitat de la neu i la complexitat de les seves muntanyes. Sens dubte, una de les millors destinacions per a l’Esquí de Muntanya on em vaig trobar a uns 5.000 metres d’altitud dues vegades campió del món del Freeride World Tour, Aurelien Ducroz.

I a Europa Què ens recomanes?

Arribar a Europa és per mi tornar a casa. Cada cop esquí menys a Europa. Però, clarament recomanaria Dolomitas, sóc un enamorat d’aquestes muntanyes, he passat moltes setmanes en esquí i moltíssimes a l’estiu. També alguna aventura a Noruega que combini esquí i navegació pels fiords i explorant muntanyes. M’encanta aquesta combinació.

Tot i que el Pirineu Espanyol també va ser part de la meva formació com a esquiador, el meu viatge d’esquí al Pirineu l’enfocaria a Luz Ardiden, Grand Tourmalet-La Mongie, Peyragudes, Piau Engaly i Cauterets, on vaig tenir la sort de viure

Pels que no passem del Pirineu, recomana’ns alguna cosa

Al Pirineu hi ha moltes possibilitats, però sí que és cert que el meu vessant favorit és el nord ja que vaig créixer al Pirineu Francès. Tot i que el Pirineu Espanyol també va ser part de la meva formació com a esquiador, el meu viatge d’esquí al Pirineu l’enfocaria a Luz Ardiden, Grand Tourmalet – La Mongie, Peyragudes, Piau Engaly i Cauterets, on vaig tenir la sort de viure.

I què ens expliques de l’esquí a Cantàbria?

Cantàbria és on visc i el millor racó que puc tenir. Allí faig coses cada dia, durant tot l’any des de navegar fins a esquiar. Tenim la petita estació d´esquí d´Alt Campoo, a 50 minuts de la platja, on esquiem amb vistes al mar. I per descomptat, els Pics d’Europa, per mi, un dels massissos muntanyosos més potents que conec, on si parlem de l’esquí, destacaria l’esquí de primavera, als mesos d’abril i maig.

Quines equipaments d’esquí ens recomanaries per a aquestes destinacions?

Tinc la sort de ser ambaixador de Helly Hansen i equipar-me amb aquesta marca que ha sabut transferir tot el coneixement de més de 140 anys al món de la neu i la muntanya a l’esquí. Jo destacaria, sigui el destí que sigui, el base layer de Lifa Merino perquè transfereix molt bé la humitat i manté el cos sec i càlid, cosa essencial quan fa molt de fred i ens movem. Al Canadà, per exemple, hi afegeixo el model Ridge de jaqueta i pantalons ia Alaska el Garibaldi; per a esquí de muntanya el millor és la línia Odín que aporta un plus de transpirabilitat, però si he de recomanar alguna cosa per a tots ells, la jaqueta i pantalons de l’Elevation Infinity mai us fallarà independentment de les condicions meteorològiques.