La sorra del Sàhara va cobrir les estacions d’esquí i diferents ciutats europees, deixant unes imatges espectaculars. Aquest fenomen meteorològic està relacionat amb un poderós flux d’aire que porta a el continent temperatures primaverals i una gran concentració de pols a l’atmosfera.

[GALERIA DE FOTOS AMB LES IMATGES MÉS ESPECTACULARS DE COM LA SORRA VA COBRIR LES ESTACIONS D’ESQUÍ]

Un fenòmen que el meteoròleg de TV3 Dani Ramírez explicava amb aquestes paraules. “No és un fenòmen inèdit. Passa de tant en tant, però a ple febrer, a ple hivern, és una mica excepcional”, de forma que el Pirineu va passar de ser blanc a “tenir una capa terrosa”, deixant una “neu atípica”.

Destacava en Dani Ramírez que “en quatre setmanes, ni un mes, els deserts del nord d’Àfrica, quedaven totalment enblanquinats per la neu. La neu va visitar als deserts i ara ha passat al revés, que la pols del nord d’Àfrica ha visitat la nostra neu del Pirineu”.

Un fenòmen que explicava d’aquesta forma. “En general, la regió font, el nord d’Àfrica, sempre acumula pols en suspensió, està ple de deserts, però a vegades hi ha tempestes de sorra i ho aixeca una mica més. Quan tenim una borrasca, aquest és un factor clau, a la zona de Canàries, entra vent del sud, l’arrossega del nord d’Àfrica cap a casa nostre i finalment va cap els Alps”.

 

DADES CURIOSES DE PRECIPTACIÓ DE POLS AFRICANA

-Rècord des de 1975 fang 17/05/2008, de 5,75 gr/m2, que equival a un sobre de sucre

-A Europa arriben uns 10 milions de tones a l’any

-Pols de quars, calcita, argila i llim: fertilitzants

-En 45 anys s’han doblat els episodis de pluja de fang

És a dir, que ara la pluja de fang ara passa més vegades a l’hivern que no pas anys enrera