La Federació Andorrana d’Esquí fa balanç de la temporada

abr. 23, 2020 | COMPETICIÓ

La Federació Andorrana d’Esquí juntament amb Crèdit Andorrà, patrocinador principal de la secció d’esquí alpí, presenten aquest balanç de temporada en un format inusual lluny del protocol que habitualment la FAE disposa per aquest tipus d’informacions. Normalment la presentació i el balanç de temporada es fa a la seu del patrocinador principal, però aquesta temporada, donada la situació d’afectació del COVID-19, s’ha decidit canviar el format i enviar aquest comunicat per facilitar la tasca dels serveis d’informació i comunicació del nostre país.

Joan R. Mas, Director de Comunicació Corporativa, Màrqueting i Transformació Digital Clients de Crèdit Andorrà:

“La presentació dels resultats de la temporada de la FAE és sempre un bon moment per reunir-nos i posar en valor la gran tasca de la Federació, els seus corredors i professionals. Aquest any, no ha estat possible fer-ho presencialment, però des de Crèdit Andorrà mantenim un ferm compromís amb la FAE per tal de contribuir a la

promoció de l’esquí, l’esport nacional i un dels motors econòmics i socials del país. Sabem que ha estat una temporada curta però intensa, en la qual els corredors i l’equip han afrontat reptes esportius complicats. La nostra voluntat és felicitar tot l’equip pel seu esforç i progressió i mantenir-nos al seu costat per tal que els esportistes del país segueixin avançant en la seva tasca de fer de l’esquí andorrà, un referent”.

Max Tissot, director de la secció d’alpí: 

“A nivell global, penso que la temporada ha sigut bona, no només parlant de resultats sinó també en altres aspectes. Els corredors i tècnics han tingut els recursos necessaris per treballar en les millors condicions, la qual cosa ha permès que alguns d’ells hagin pogut assolir els objectius, i fins i tot superar-los”.

– La comunicació entre tots els grups ha sigut més àgil gràcies a la nova organització de l’organigrama i la incorporació de la figura del director esportiu i directors de l’EEBE, que han estat en contacte permanent durant tota la temporada. El fet de tenir tota la informació de tots els equips nacionals i de l’EEBE en tot moment, ha facilitat sinèrgies entre grups i una transmissió més àgil d’informacions per guanyar temps i productivitat.

A nivell global, penso que la temporada ha sigut bona, no només parlant de resultats sinó també en altres aspectes

– Un objectiu que ens havíem posat per la categoria U19 era limitar la participació en curses FIS entre 30 i 35 en disciplines tècniques. L’objectiu era donar més temps per entrenaments a pistes/físic i descans i permetre seguir fent un bon treball de formació, però també animar a fer més curses de DH i SG. Encara que hem finalitzat la temporada mes d’hora, hauríem assolit aquest objectiu amb un 95% dels corredors.

– Per a tots els grups un dels objectius més gran era prevenir i limitar les lesions greus ja que són un hàndicap enorme a la bona evolució dels corredors. Gràcies a un treball important de prevenció i tests físics regulars dut a terme entre Pol Ferrer i els preparadors físics Roger Vidosa i Damià Costa, hem assolit disminuir i/o evitar lesions greus. No compto les lesions d’Àxel Esteve, degut a una patologia externa a la pràctica de l’esquí, o a Joan Verdú, que ha hagut de passar per quiròfan per una lesió de la temporada 2019. En aquest sentit, hem fet un pas endavant positiu però encara hem de millorar el nostre funcionament de seguiment mèdic per donar més suport als nostres corredors.

– Un altre objectiu prioritari de la temporada era la millora de la preparació física. Gràcies a un gran treball de Damià i Roger i d’unes programacions d’estades d’esquí diferents, els atletes han tingut més temps per treballar i augmentar de forma significativa les seves capacitats físiques per tal de facilitar el treball tècnic a pistes, sentir-se més forts en les curses i un cop més disminuir petites molèsties físiques que són un fre a un bon rendiment.

– L’inici de l’estructura EEBE (FAE i clubs) també és un punt positiu de la temporada. Estic convençut que després d’un primer any força correcte, hem après molt i estem en capacitat de millorar l’estructura de cara a la pròxima temporada per oferir encara més qualitat.

Un altre punt molt important també es el bon treball que continuem fent en col·laboració amb les estacions d’Andorra

– A nivell de resultats hi ha dues parts a destacar. La primera positiva amb els molts bons resultats obtinguts per part de tots els nostre joves júniors (U21 i U18). Hem vist amb freqüència corredors andorrans a sobre de podis U18 i U21, i assolint resultats de gran qualitat durant quasi tot l’hivern. Penso en Cande Moreno, Gabriel Bartumeu, Xavi Cornella, Carla Mijares i Iria Medina, que han demostrat ser molt competitius i han finalitzat la temporada a dintre dels 50 millors de les seves edats. També alguns bons resultats dels U30 al circuit FIS com les victòries de Joan Verdú a Briançon o Àlex Rius a Font Romeu.

– La segona part, respecte als objectius en el circuit Copa d’Europa o Copa del Món, no hem pogut assolir els objectius desitjats. El ben cert és que hem tingut corredors lesionats (Mimi 30/12, Àxel 20/12 o Joan 20/01) que no han pogut competir i que tenen el nivell per aconseguir bons resultats en aquests circuits, però també per l’anul·lació de les ultimes proves per culpa del COVID19. No obstant això, en algunes curses hem estat competitius i a punt de puntuar en el top 30 amb Àlex Rius 31è a Vaujany o Kevin Courrieu 32è a Orcière. Pel que fa al grup femení, cal destacar la molt bona temporada de Cande Moreno en les disciplines de DH/SG i AC, que ha tingut una regularitat durant tot l’hivern assolint per exemple un 12è lloc en el SG de la Copa d’Europa de Saint Moritz i el 9è en el Mundial Júnior de Narvik. També parlar dels inicis de Carla Mijares en el circuit CE amb certa qualitat, com la plaça 36 a la CE de Funasdalen que ens anima a pensar que per a la propera temporada podrà optar a millorar resultats. És important analitzar en quins aspectes hem de treballar i millorar per poder ser mes competitius i de quina forma.

– A les categories inferiors també hem vist actuacions molt positives dels clubs i de joves amb un gran potencial. Els mini camps de velocitat fets amb la col·laboració dels clubs i obert a tots els U14/U16 i FIS han siguts molt interesants, hem de mantenir i millorar aquestes accions de cara al futur. Durant la primera meitat de la temporada hem estat per sota del objectius, però també hem vist una bona evolució dels corredors durant l’hivern gràcies a un bon treball dels tècnics, i crec que en la segona meitat hauríem demostrat una cara més bona del nostre nivell.

– Un altre punt molt important també es el bon treball que continuem fent en col·laboració amb les estacions d’Andorra. Tots ajuden molt a que els equips/clubs tinguin una gran disponibilitat i qualitat de pistes per entrenar i competir en cada moment de l’hivern, inclòs de nit amb la pista del Canaro. Cada any anem millorant, com per exemple la preparació de pistes amb aigua que ens ajuda moltíssim a preparar curses de nivell Copes del Món o d’Europa. Totes les estacions d’Andorra fan el màxim per la competició i no sempre és fàcil entre les vacances o la falta de neu, per tant s’ha de valorar molt ja que cada cop costa més trobar estacions tan involucrades en el món de la competició com a Andorra.

Greu caiguda de Cyprien Sarrazin a Bormio

Greu caiguda de Cyprien Sarrazin a Bormio

L'esquiador francès Cyprien Sarrazin ha patit una caiguda greu en l'entrenament d'aquest divemdres al descens de Bormio i després ha estat evacuat...