L’escassetat de nevades generalitzada al Pirineu en moments clau ha afectat les xifres d’ocupació globals dels dominis andorrans, que experimenten un lleu descens respecte a l’hivern anterior. El resultat ha estat dispar per a cadascuna de les estacions que integren Grandvalira Resorts: Pal Arinsal no assoleix els objectius, Grandvalira es queda lleugerament per sota en dies d’esquí i Ordino Arcalís registra xifres rècord Les inversions dels últims anys en la modernització de la xarxa d’innivació i l’extraordinària feina dels equips de terreny han estat determinants per garantir una bona experiència d’esquí

La segona temporada d’hivern amb totes les estacions d’Andorra sota la marca Grandvalira Resorts ha tancat amb un total de 2.230.604 dies d’esquí venuts, xifra que se situa lleugerament per sota respecte a les dades acumulades de la campanya passada. La manca de precipitacions en el tram inicial de la temporada i en períodes clau han afectat les xifres d’ocupació global de l’hivern, que finalment han estat un 5,5% per sota respecte a la temporada passada, en què es van registrar 2.364.359 dies d’esquí venuts entre les tres estacions de Grandvalira Resorts.

Malgrat el lleuger descens en l’ocupació, els dominis andorrans han tornat a refermar-se com una destinació de garantia de neu gràcies a les inversions dels darrers anys en la modernització i ampliació de la xarxa d’innivació, que han permès tenir al llarg de l’hivern l’oferta esquiable més àmplia dels Pirineus i del sud d’Europa. A més, les tres estacions han conclòs l’hivern sense un sol dia de tancament total des de l’obertura oficial fins al final de temporada.

+ Pal Arinsal finalitza la temporada amb 377.857 dies d’esquí venuts

+ Ordino Arcalís bat el seu rècord absolut amb 210.276 passatges

“Les inversions que hem fet els últims anys en la millora de la xarxa d’innivació han estat clau i, juntament amb l’excel·lent feina dels equips de terreny, que novament han demostrat ser els millors especialistes en el tractament de les pistes, especialment en condicions adverses, ens han permès pal·liar l’efecte de l’arribada tardana de les precipitacions de neu”, explica el director general de Grandvalira Resorts, Juan Ramón Moreno. En aquest sentit, cal precisar que les nevades acumulades d’aquest hivern han estat lleugerament superiors a la campanya passada, però la majoria han arribat en el tram final de la temporada.

Les persones provinents d’Espanya (53,6%) han tornat a ser el gruix principal dels clients de Grandvalira, però cal destacar també el bon comportament del mercat britànic i irlandès, que ha continuat ocupant una part important del client de Grandvalira, amb el 12,1%, així com el francès (9,4%)

D’altra banda, Moreno considera que l’oferta global de les estacions andorranes també ha estat un factor que ha contribuït en positiu als resultats finals de la temporada. “El model de gestió integral de Grandvalira Resorts, tant dels remuntadors i pistes, com de les àrees de negoci de restauració, escoles d’esquí, activitats als dominis esquiables i propostes alternatives com l’après-ski, ens permet ser més resilients en temporades com aquesta, en què hem seguit creixent en despesa mitjana per client”, indica.

Lleuger descens en dies d’esquí a Grandvalira amb un total d’1.653.417
L’estació de Grandvalira ha registrat un total d’1.653.417 dies d’esquí venuts, xifra que representa una lleugera caiguda del 5,4% respecte a l’hivern 2022-2023. Cal precisar, però, que aquesta temporada ha estat de 125 dies a Grandvalira, 11 menys que la passada. La mitjana de visitants diaris a Grandvalira ha estat més elevada enguany, amb 13.228 esquiadors diaris pels 12.848 de l’hivern passat. El dilluns 12 de febrer va ser el dia amb més afluència amb un total de 23.493 persones, mentre que en el conjunt de les estacions de Grandvalira Resorts es van registrar aquell dia 32.526 esquiadors.

En aquest sentit, els mercats de proximitat han tornat a tenir màxim protagonisme, tal com s’ha donat en els últims anys. Les persones provinents d’Espanya (53,6%) han tornat a ser el gruix principal dels clients de Grandvalira, però cal destacar també el bon comportament del mercat britànic i irlandès, que ha continuat ocupant una part important del client de Grandvalira, amb el 12,1%, així com el francès (9,4%). Així mateix, també ha estat rellevant el creixement en mercats estratègics com els de Llatinoamèrica, amb especial èmfasi als clients del Brasil, Colòmbia i Argentina, així com els nord-americans, especialment dels Estats Units. En aquest sentit, ha tingut un paper clau l’acord comercial amb Ikon Pass, el passi que dona accés a més de 50 estacions del món i del qual les estacions de Grandvalira Resorts formen part des de fa dos hiverns. Enguany s’han registrat més de 3.500 dies d’esquí per part de visitants que posseeixen aquest forfet provinent dels Estats Units.

D’altra banda, l’estratègia de preus dinàmics ha continuat consolidant-se i ha portat a un creixement de les vendes pels canals online de Grandvalira del 8,51% respecte a l’hivern passat, en què ja es va registrar un augment molt important del 34,7%.

Precipitacions tardanes
Grandvalira ha comptabilitzat fins a 337 cm de neu acumulada durant aquest hivern, quan la temporada anterior se’n van registrar 320 cm. Cal puntualitzar que la major part de la neu acumulada s’ha donat en el tram final, especialment al mes de març, mentre que en els primers mesos, la xarxa d’innivació ha tingut més protagonisme. En total, s’han transformat en neu de cultiu 1.495.000 m3 d’aigua, la qual ha pogut garantir l’esquí en moltes de les èpoques clau al llarg de l’hivern, també gràcies a l’excel·lent feina dels equips de terreny.

Copa del Món femenina i Campionats del Món 2029
La Copa del Món femenina disputada el 10 i 11 de febrer a Soldeu ha estat l’última gran prova de foc que ha acollit Grandvalira abans de l’elecció de la seu dels Campionats del Món 2029, que es durà a terme el proper 4 de juny en la gala anual de la FIS que se celebrarà a Reykjavík. La carta de presentació de la candidatura d’Andorra és encoratjadora i un dels punts forts per demostrar que el país està preparat per acollir aquest esdeveniment és el bagatge acumulat en competicions de primer nivell: des de la Copa del Món d’enguany, passant per les dues Finals organitzades, les Copes d’Europa, i multitud de proves FIS, amb un total de 14 curses disputades enguany a Grandvalira. A més, cal tenir en compte els reptes meteorològics que es van haver de superar en aquesta edició, així com també en anys anteriors. Cal destacar que Andorra ha estat l’única seu de Copa del Món que ha pogut complir amb el programa en tot el mes de febrer. Un fet que, juntament amb els comentaris positius rebuts per part dels equips i de la FIS, denota el gran èxit organitzatiu que es va assolir novament en una cita de referència internacional.

Música, esquí i après-ski, la màgica combinació de Grandvalira
L’Abarset ha culminat una nova temporada exitosa. Més de 100.000 persones han passat per l’icònic local del sector El Tarter de Grandvalira, que ha tancat l’hivern mantenint-se com l’après-ski de referència del sud d’Europa gràcies a la seva aposta per oferir una experiència global d’oci i restauració, i una proposta musical de primer nivell amb els DJ internacionals més reconeguts del panorama actual. L’Abarset ha consolidat també les aliances amb grans promotors internacionals com el Brunch Electronik, que ha mogut més de 10.000 persones durant la temporada amb la celebració de cinc festes i que en cada ocasió ha esgotat les entrades, o la Bresh, “la festa més maca del món”, que enguany ha comptat amb dues edicions. El local també ha vibrat amb els headliners dels millors festivals internacionals com Andrea Oliva, Joseph Capriati, John Digweed, DJ Gordo, o Paco Osuna. Altres noms destacats que han passat aquesta temporada per L’Abarset han estat talents emergents com Layla Benitez, Franky Rizardo, Miss Monique i Eli Brown, entre molts altres, que han aportat una rica diversitat musical a la temporada.

D’altra banda, el festival Snowrow ha estat l’altre gran èxit de les experiències musicals a Grandvalira. El prestigiós festival immersiu de la marca elrow ha celebrat la seva segona edició a la neu i ha portat més de 6.000 assistents diaris amb una proposta única al món que combina activitats a la neu, música, jocs i competicions de dia per a tota la família amb les festes de tarda reservades a majors de 18 anys a la mítica carpa rosa característica dels festivals elrow. L’Snowrow ha comptat amb l’actuació de més de 40 artistes convidats de renom mundial i talent emergent que han estat encapçalats pels caps de cartell Marco Carola, reconegut DJ i productor napolità, el suec Adam Beyer, i el DJ i productor de Livorno, Ilario Alicante.

Notable alt en les valoracions dels clients a Grandvalira
L’estació ha registrat novament un notable alt en les enquestes de satisfacció que han estat realitzades als clients per una consultora externa. Concretament, els visitants han valorat Grandvalira amb una nota mitjana de 8,29 sobre 10. L’escola d’esquí i snowboard ha registrat una pujada en la nota mitjana de valoració, amb un 8,73, mentre que el servei de restauració ha rebut una nota mitjana de 7,75, valorant així els esforços que es destinen a aquestes dues unitats de negoci de l’estació. D’altra banda, el 91,4% de les persones enquestades han indicat que recomanaria l’estació als seus coneguts.

Temporada d’estiu
Amb el tancament de les pistes, Grandvalira comença a preparar la temporada d’estiu, que arrencarà el 22 de juny. Enguany comptarà novament amb els més de 94 km de circuits per a bicicletes elèctriques, el Mon(t) Magic Family Park de Canillo, el camp de Golf de Soldeu, l’icònic Restaurant Llac de Pessons a Grau Roig, la posada en marxa del Funicamp per accedir a les excursions 4×4, així com els ginys del Pas de la Casa per arribar fins a l’Estany de les Abelletes.