La FIS avalua positivament l’estat dels preparatius de les Finals de la Copa del Món 2023 de Grandvalira

set. 14, 2022 | COMPETICIÓ, ESQUÍ ALPÍ

Els sectors Soldeu El Tarter de Grandvalira han rebut la visita dels màxims representants tècnics i els responsables de comunicació i màrqueting dels circuits de la Copa del Món masculina i femenina d’esquí alpí. L’objectiu de la trobada ha estat tractar amb profunditat tots els aspectes relacionats amb l’organització de les Finals de la Copa del Món 2023, des del vessant esportiu, tècnic i operatiu a més de les qüestions relacionades amb l’hospitalitat dels mitjans de comunicació i el màrqueting. A la trobada, per part de la Federació Internacional d’Esquí (FIS) hi han assistit el director de la Copa del Món d’esquí alpí femenina, Peter Gerdol i el seu homòleg en les proves masculines, Markus Waldner. Els han acompanyat els responsables tècnics d’operacions i les caps de comunicació, entre d’altres components. El comitè organitzador encapçalat pel seu director general David Hidalgo, el director esportiu, Sant López, el gerent de la FAE, Carles Visa i els equips tècnics de l’estació han dirigit la visita a les dues pistes de competició on la federació internacional ha donat el vistiplau als traçats de les curses que tindran lloc del 13 al 19 de març a Andorra.

En la jornada d’ahir, l’expedició va realitzar la inspecció de la pista Avet del sector Soldeu confirmant els punts de sortida del gegant i de l’eslàlom masculí i femení. Aquest matí ha estat el torn de la pista Àliga d’El Tarter on, de la mateixa manera, la FIS ha validat els traçats on se celebraran les proves de velocitat, descens, supergegant i la prova per equips, un eslàlom gegant paral·lel que substitueix l’eslàlom paral·lel de l’edició del 2019. S’ha confirmat també que la prova per equips comptarà amb la participació de l’equip andorrà.

El director de la Copa del Món masculina, Markus Walner ha recordat l’edició de les Finals del 2019. “Després de quatre anys tornem a estar a Andorra. Tenim molts bons records, va ser un èxit no només de l’organització tècnica a les pistes, sinó també de totes les activitats i accions paral·leles: l’ski festival, el gran ambient, la gastronomia, l’hospitality… El llistó estava molt alt en aquell moment i, per tant, ara millorar és un repte que pensem que es pot superar, ja que el comitè organitzador ha fet un treball increïble. La presentació d’aquesta tarda ha estat realment impressionant”. Al seu torn, el seu homòleg en la categoria femenina, Peter Gerdol ha descrit l’organització com a “molt detallista”. L’equip organitzador “s’ho pren molt seriosament, i hem pogut observar que darrera hi ha una bona planificació”.

Després de quatre anys tornem a estar a Andorra. Tenim molts bons records, va ser un èxit no només de l’organització tècnica a les pistes, sinó també de totes les activitats i accions paral·leles

El director de Grandvalira ENSISA, David Hidalgo, ha explicat que aquesta visita és rellevant perquè es revisa de tota la planificació, concretament l’aspecte tècnic, com validar les pistes i les modificacions. “Després de l’experiència de les últimes finals, ara ja saben que venen a un organitzador amb experiència i de moment el retorn ha estat molt positiu. A més, hem pogut presentar també el concepte d’esdeveniment, tot el que té a veure al voltant de diversió, entreteniment i festivals. Per tant, podem concloure que s’emporten un bona bona sensació, i que estem a punt per a les finals”.

Una de les figures que ha liderat la visita ha estat la del director esportiu, Santi López que ha reconegut que són trobades “molt interessants, ja que ens aporten molta seguretat en la nostra proposta, així com coneixements d’altres organitzadors que podem implementar”. I hi ha afegit: “Ens agrada molt la seva visió, perquè al final hi ha una crítica constructiva en les seves aportacions i propostes, i això ens ajuda a refermar la nostra posició com organitzadors. De la visita n’obtenim una lectura molt positiva”.

Carles Visa, Gerent de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE), ha comentat que els tècnics de la FIS han valorat satisfactòriament l’estat de les instal·lacions i totes les millores que s’han fet als traçats, així com altres aspectes propis del funcionament de les competicions. “És important rebre aquesta inspecció per actualitzar-nos i revisar què s’ha fet també a les passades Finals de la Copa d’Europa. La valoració global és que ho tenim tot bastant bé de cara a les Finals del 2023, tot i que ara el que ens toca és treballar molt bé la neu i arribar al mes de març amb una bona base ben feta”.

Durant la visita s’ha signat el document de compromís entre la Federació Internacional d’Esquí (FIS) i la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) en el qual es detallen els acords dels diferents aspectes organitzatius com ara el programa, els detalls tècnics de les pistes i de les curses, els recursos humans i tècnics de l’estació per fer front a l’esdeveniment, el reforç de la seguretat a les pistes, la ubicació de les sales de premsa, l’allotjament, els punts d’hospitalitat destinats als equips, la sala d’acreditacions, i el pla mèdic i d’emergències, entre altres.

Un dels objectius amb els que Andorra fa front a les Finals de la Copa del Món és que la competició esdevingui una finestra al món més enllà de l’àmbit esportiu. L’esdeveniment es presentarà amb especial focus a la competició esportiva, i al mateix temps, com un autèntic festival de lleure amb diversitat de programes d’animació i activitats paral·leles. En aquest sentit, el comitè organitzador compta amb una àmplia agenda d’accions que s’estan acabant de perfilar amb diferents entitats del país, amb la finalitat de fer-los partícips en el procés de promoció de les Finals de la Copa del Món.