Després de set exigents competicions en quatre països, la rider sabadellenca Queralt Castellet afronta la recta final d’una temporada brillant, on s’ha penjat l’or als XGames i el bronze en la general de la Copa del Món FIS. La rider de l’equip RFEDI ens atén per telèfon des de Vail (Colorado, Estats Units), on a partir de dijous disputarà el prestigiós Burton US Open.

A punt d’afrontar les darreres competicions, és indubtable que aquesta temporada has rendit a un altíssim nivell. Estàs d’acord?
No només això. Crec que és la millor temporada de la meva carrera. És el resultat al treball fet durant molts mesos i, en definitiva, la recompensa a la trajectòria acumulada tots aquests anys.

De fet, tenim la sensació que s’ha vist una Queralt amb confiança, molt competitiva i gaudint de cada prova.
Sens dubte no ha estat una temporada fàcil. Crec que he fet massa competicions perquè no he tingut ni un moment de descans des del novembre. La sort és que no he patit lesions greus, però això no vol dir que no n’hagi tingut, perquè el nostre és un esport d’alt impacte i, tard o d’hora, sempre reps cops. No hi ha cap altra rider que faci tantes competicions però aquest any vam acordar fer-ho així i ha sortit millor del que podíem esperar.

De fet, a la penúltima Copa del Món, a Mammoth Mountain, vas patir una lesió que et va afectar en el desenllaç del circuit.
Sí, en aquella prova ja anava tocada i ho vaig notar al Dew Tour i a l’última Copa del Món de Calgary, on no estava al 100%. I a vegades no és només l’estat físic per si sol, sinó com afecta a la confiança per fer la ronda que tenies planejada. Crec que és millor recuperar-se bé d’una lesió, encara que això comporti sacrificar una competició, que no arrossegar les molèsties.

Sobretot en l’aspecte mediàtic, s’ha destacat especialment la medalla d’or als XGames, que fa temps que perseguies. És el resultat que valores més? Per mi el que té més mèrit és la regularitat adquirida durant tota la temporada. Hi ha anys en què havia guanyat una o dues proves però mantenir una regularitat sempre era el més difícil. Per resultats, posaria al mateix nivell les victòries de la Copa del Món de Laax i dels XGames.

Per tu, Laax és gairebé com una segona casa.
Guanyar a Laax va ser molt emotiu per la importància que té per a una rider europea i perquè hi he entrenat moltíssim. Els XGames tenen un enorme prestigi dins la indústria de l’snowboard i totes les riders ens enfoquem a fer-ho el millor possible.

Abans de començar la temporada, la campiona mundial i olímpica, Chloe Kim, va anunciar que no competiria per una lesió al turmell i perquè es volia centrar en els estudis i sentir-se així una persona normal per una vegada en la seva vida. Et va sorprendre?
La veritat és que ja ho sabia perquè ens coneixem molt bé, hem compartit moltes estones juntes, com amb la resta de riders, i ens inspirem les unes a les altres. Sabem el sacrifici que porta tot això i entenc la decisió de la Chloe. Havia d’aprofitar l’oportunitat de poder estudiar a la Universitat de Princeton i té un equip molt bo al seu voltant que l’ajuda. Suposo que la pròxima temporada tornarà i ho farà al màxim.

Sense Chloe Kim, aquesta temporada has tingut a les xineses Xuetong Cai i Jiayu Liu com a màximes rivals. Creus que estaran en la pomada els pròxims anys?
Sí, i no només elles dues sinó més riders xineses que ja estan a un nivell molt alt. No som conscients de l’impacte que té l’snowboard a la Xina, estan a anys llum de tothom. Tenen en marxa un projecte increïble per als Jocs Olímpics i estan treballant de valent la base per treure molts riders d’elit.

De fet, si ens fixem en la Copa del Món, aquesta temporada l’han disputat fins a 12 riders xineses diferents, quatre d’elles amb diversos Top 10.
I no només és el nivell que tenen sinó que debuten amb molt poca experiència prèvia. Aquesta temporada he entrenat molt amb la Jiayu Liu (plata a la general) i he après molt al seu costat. Ens hem ajudat molt a millorar tècnicament i ens hem motivat l’una a l’altra. Tenim una rivalitat molt sana.

Amb més de 10 anys en l’elit mundial i en camí dels teus cinquens JJ.OO. Quanta corda et queda?
El dia que deixi d’aprendre i millorar m’ho plantejaré però ara estic en el millor moment de la meva carrera. Estic aprenent trucs, millorant, i no sé fins quan durarà. Espero estar-hi tota la vida (riu).

[+ INFO]

Bronze final per a Queralt Castellet a la Copa del Món de Halfpipe d’Snowboard

Castellet, 5a a la Copa del Món de Mammoth Mountain

Històrica victòria de Queralt Castellet als X-Games d’Aspen