Després de la darrera temporada, quins són els esportistes més notables?

La temporada ha estat molt fructífera, marcada per un avenç notable amb esquí de fons, liderat per l’excepcional Jaume Pueyo. A més, els nostres joves esquiadors alpins han donat un cop a taula, demostrant el seu potencial i posicionant-se com a líders del futur d’aquest esport. La inclusió d‟esportistes amb discapacitat ha estat una experiència enriquidora per a tots, on hem après i estem segurs que els resultats arribaran amb el temps. En paral·lel, seguim formant nous talents en sots, freestyle i biathlon, disciplines en què tenim grans expectatives. El múixing ha cobrat més protagonisme aquest any, gràcies al Mundial a terra de Sòria i destacar la fita aconseguida per Marta Visa en esquí de Velocitat, que ha trencat barreres en aquesta disciplina. També celebrem l’arribada del Freeride, a una Núria Castan, que ha brillat.

Queralt i Lucas amb lesions no han pogut mostrar tot el seu potencial, però ja estan amb el focus total el 2025.

+ AQUESTS SÓN ELS ESPORTISTES DE LA RFEDI PER A LA TEMPORADA 2024-2025

En general, estem satisfets amb els resultats, però en volem més. Aquest any vinent tenim la mira posada als Mundials, on esperem poder pujar un altre esglaó més.

Quines han estat les claus per definir els integrants de la temporada que ve?

D’una banda, els criteris d’accés que hi ha cada cop més esportistes que compleixen, però també les limitacions pressupostàries que permetin donar viabilitat a programes de màxim nivell. Estem creixent en nombre molt ràpid i és un repte cobrir tot allò que aquests esportistes mereixen. Hi ha 8 nous integrants i és una molt bona notícia, però una dificultat afegida a nivell logístic (vehicles, equip tècnic, etc). Competim contra països com Noruega, Suïssa, Àustria, que manegen pressupostos 10 vegades superiors al nostre, per això hem de ser més eficients per ser competitius.

Queralt i Lucas amb lesions no han pogut mostrar tot el seu potencial, però ja estan amb el focus total el 2025

Tenim un llistat amb una edat mitjana de 24 anys i un grup de seguiment de 19 anys de mitjana. 31% dones i 69% homes. Hem buscat un grup equilibrat entre consagrats referents, Eguibar, Castellet, Salarich, Del Campo, Lliso, amb joves talents emergents que estan estrenyent fort darrere com Mintegui, Cornell, Pascual, Verdaguer, Aubert i altres. Donem una nova oportunitat a esportistes que han estat lesionats com Adur i Lisa, que desitgem puguin per fi tenir continuïtat, així com al grup Femení d’Esquí Alpí que malgrat no haver complert criteris de permanència, mantindrem perquè serveixi de far a les joves. Els grups de modalitats no olímpiques (Mushing, Freeride i Esquí de Velocitat) es publicaran ben aviat i també seran molt competitius.

Quins grans esdeveniments o reptes es presenten el 2025?

Aquest any hi ha Campionats del Món en totes les modalitats i serà l’esdeveniment diana. Preparem tot per arribar-hi amb inèrcia màxima però sense deixar d’apuntar a les Copes del Món. Els més joves tenen el focus als Ctos del Món Junior i la Copa d’Europa. S’inicia també el període de classificació olímpica, és a dir, a partir de l’1 de juny, els resultats ja permeten acumular mèrits per participar a Cortina 2026, cosa que fa que cada prova sigui important aquests propers dos anys. Com a coordinador del rendiment dels esportistes els nostres principals reptes penso que estan a: Comptar amb el millor equip tècnic i en majoria de la casa. Posar a la disposició dels esportistes el millor programa i les millors ajudes possibles. Usar les noves tecnologies com una clau per fer diferències significatives en allò que plantegem en el dia a dia.