Reykjavík (Islàndia) ha estat seu del 55è Congrés de la Federació Internacional d’Esquí i Snowboard (FIS) on s’han debatut i aprovat diversos canvis que afecten els esports de neu mundials.
Els temes tractats de més rellevància han estat relacionats amb la centralització de drets de TV, l’elecció de seus per als campionats del món i la inclusió del Freeride com a modalitat oficial dins la FIS.
May Peus Espanya triat per al FIS Council
Al congrés, May Peus España es presentava com a candidat al Consell de la FIS, màxima entitat esportiva del món de la neu que compta amb tan sols 18 membres. Peus ha obtingut més del 81% dels vots, com un gran suport per part dels països del circ alpí (FESA) i dels països llatins i emergents.
Es tracta sens dubte d’un reconeixement al projecte SPAINSNOW i a la posició d’Espanya al panorama esportiu internacional. La incorporació de Peus al Consell de la FIS representa una oportunitat única perquè Espanya tingui una veu més activa i rellevant en les decisions que es prendran els propers anys davant d’un escenari caracteritzat per un gran dinamisme i canvis significatius impulsats per les noves tecnologies i el projecte de centralització de drets de TV.
May des del màxim òrgan de govern de la FIS treballarà per a l’evolució i l’augment dels practicants dels esports d’hivern, així com per defensar els interessos dels esports d’hivern espanyols on s’espera continuar amb els resultats obtinguts excel·lent
Espanya ha estat, juntament amb Liechtenstein i Dinamarca, un dels països que s’han afegit al Consell existent a canvi d’alguns països que n’han sortit com Austràlia, la República Txeca o altres.
May des del màxim òrgan de govern de la FIS treballarà per a l’evolució i l’augment dels practicants dels esports d’hivern, així com per defensar els interessos dels esports d’hivern espanyols on s’espera continuar amb els resultats obtinguts excel·lents. El President RFEDI en el seu discurs davant la FIS va parlar de la missió i la visió de transformar els esports de neu i fomentar el creixement equitatiu i sostenible dels esports de neu a tot el món, impulsant-los a l’avantguarda del reconeixement mundial. Transformar els esports de neu en un fenomen global, captivant el públic internacional amb la seva innovació, emoció i pur gaudi.
Estic molt content. Aconseguir això és molta responsabilitat ja que ha estat el reconeixement a la feina feta els darrers 10 anys on hem guanyat la confiança de la FIS, però sobretot davant els excel·lents resultats dels nostres esportistes
En acabar ha destacat que “unir-se al Consell de la FIS representa un compromís infrangible per donar forma a un futur en què els esports de neu transcendeixin les fronteres geogràfiques, les diferències culturals i les limitacions físiques”.
May Peus Espanya: “Estic molt content. Aconseguir això és molta responsabilitat ja que ha estat el reconeixement a la feina feta els darrers 10 anys on hem guanyat la confiança de la FIS, però sobretot davant els excel·lents resultats dels nostres esportistes. També teníem el compromís de potenciar i internacionalitzar el nostre esport”. L’última ocasió en què va haver-hi un representant espanyol en aquest selecte grup va ser Eduardo Valenzuela el 2018, on es va mantenir per un període de 2 anys.
Integració del Freeride
A l’esdeveniment, un dels temes més rellevants ha estat la integració del Freeride al 100% dins de la FIS, per la qual cosa es presenta una oportunitat perquè aquesta disciplina creixi i obtingui la mateixa consideració que altres, com l’esquí alpí o surf de neu.
Campionats del Món d’Esquí Alpí per a Narvik 2029 i Val Gardena 2031
El 4 de juny, a la primera jornada del congrés, van ser triades les seus dels Campionats del Món de les diferents modalitats de la FIS. La Federació Internacional d’Esquí i Snowboard (FIS) va anunciar que Narvik (NOR) acollirà els Campionats del Món d’Esquí Alpí del 2029, elegida davant de la candidatura andorrana de Soldeu, així com Val Gardena (ITA) que els albergarà el 2031. La candidatura andorrana comptava amb una gran solvència organitzativa, però no ha estat suficient per imposar-se a les candidatures noruega i italiana.