L’esportista aranesa s’ha imposat en el traçat de 42 km i ha esdevingut així Campiona d’Espanya de Llarga Distància Iberdrola davant Irati Cuadrado, vencedora ahir del Campionat d’Espanya de Sprint Iberdrola. El corredor navarrès, Lander Martín, ha volat sobre el circuit aranès de Baqueira Beret per coronar-se com a nou Campió d’Espanya de Llarga Distància Iberdrola. Al voltant de 800 participants han gaudit del cap de setmana de la Marxa Beret, que és considerada com la carrera popular d’esquí de fons més important d’Espanya

La festa de l’esquí de fons espanyol ha tingut lloc durant els dies 4 i 5 de febrer a l’estació d’esquí de Baqueira Beret amb la disputa de la mítica Marxa Beret a la 43a edició, que és considerada com la prova d’esquí de fons més popular del territori nacional i que ha atret al voltant de 800 esportistes de països com Espanya, França o Noruega entre d’altres. Aquesta cursa està emmarcada dins dels Campionats d’Espanya d’esquí de fons i de la 2a fase de la Copa Espanya Iberdrola i, en el format de llarga distància de 42 quilòmetres, és també puntuable per a la FIS.

Amb gairebé 800 esquiadors de països com Espanya, França o Noruega entre d’altres

En aquest sentit, s’ha competit a tres distàncies: un primer circuit de 10 km a la zona de Beret i Orri; 21 km a la zona de Beret, Orri i Montgarri i 42 km a la zona de Beret, Orri, Montgarri i Marimanha. Durant la disputa d’aquesta 43a edició hi ha hagut unes condicions de neu espectaculars ja que ha nevat durant les darreres setmanes a la Val d’Aran amb un sol radiant i unes temperatures fredes de -8ºC que han garantit un perfecte estat del traçat.

+ LES MILLORS FOTOS DE LA MARXA BERET 2023

A la categoria reina de 42 km la primera corredora a creuar la línia de meta del Campionat d’Espanya de Llarga Distància de 42 km ha estat l’aranesa Marta Cester (FCEH-CAEI) amb un crono de 2h20.07. Després d’una primera part en què ha anat en grup amb Irati Cuadrado (FNDI-IRRTZ) i altres homes de la mateixa distància, la corredora local ha aconseguit enlairar-se de la seva competidora a l’inici de la pujada de Montgarri aprofitant les bones sensacions que tenia durant la prova. Fins aquell moment no ha deixat anar més el liderat, conservant les diferències amb l’esportista navarresa d’una forma intel·ligent i arribant a línia de meta escassos segons després de les 2 hores i 20 minuts. A +4.25 ha finalitzat la flamant Campiona d’Espanya de Sprint Iberdrola, Irati Cuadrado ia +21.01 ha acabat la prova el seu compatriota Cyntia Martínez (FNDI-IRRTZ) completant així el podi final.

Marta Cester, en concloure la prova explicava que “pujant em notava molt fort. He anat sola des que hem arribat a Montgarri ia tota la zona de Beret i Orri amb els seus continus altiplans i baixades he intentat mantenir el marge amb l’Irati. La veritat és que he patit força perquè el circuit és dur i ella competeix molt bé però finalment he aconseguit acabar en primera posició”.

D’altra banda, el Campió d’Espanya absolut ha estat Lander Martín (FNDI-IRRTZ) amb un registre total de 1h55.04. El navarrès ha arrencat amb força la prova amb un grup de quatre corredors més cap a una de les zones més tècniques que era la de Montgarri. A la tornada cap a la zona del Pla de Beret el grup s’ha reduït fins a dos corredors que eren Lander i Bernat Gabarró (FCEH-SOPAR). Arribant a una de les pujades d’Orri, el navarrès ha estat capaç de deixar anar finalment el català per arribar a meta en primera posició i coronar-se com a Campió d’Espanya de Llarga Distància. Gabarró ha arribat a +37” i el podi ho ha completat el competidor de la Guàrdia Civil, Diego Ruiz (CMGC) a +2:14 del primer classificat.

En arribar a meta, Lander Martín, afirmava que “a la part final, en començar a pujar els vessants, sabia que jo pujant era més fort que Bernat i que tenia l’avantatge de la cera i he decidit atacar a la zona d’Orri. Estic content la veritat, he apretat molt als metres finals perquè pensava que podia atrapar-me però finalment he aconseguit arribar a meta primer”.

A la distància de 21 km, que passava per les zones de Beret, Orri i Montgarri, el campió d’Espanya de Llarga Distància by Iberdrola en categoria masculina d’U18 ha estat Peio Añarbe (NKEF-MGSTZ) amb un temps total de 1h04:45 ; a U18 femenina ha estat Martina Selles (FCEH-CEFCEN) amb un registre de 1h23:15. D’altra banda a la mateixa distància però a U20, els nous campions d’Espanya són Nil Cardona (FCEH-CEFUC) gràcies al temps d’arribada a meta de 1h09.15 i Martina Miquel (FCEH-CENA) amb un pas final de 1h20 :00. D’altra banda, a la categoria de 10 km, el vencedor en categoria masculina ha estat Guim Gabarró amb un temps de 27:10 ia la categoria femenina Naia González (FCEH-CAEI) amb un registre de 31:09.