Un diumenge assolellat i amb temperatura agradable va acollir als participants de la 41ª edició de la competició popular d’esquí de fons més multitudinària d’Espanya en les distàncies de 10, 21 i 42 km.

Els guanyadors de la distancia reina, els 42 km, van ser el tolosà Imanol Rojo (Uzturre-RFEDI-NKEF-FVDI) i l’aranesa Marta Cester (CAEI-FCEH). A nivell competitiu, dissabte es van disputar els Campionats d’Espanya Sprint Salomon i el diumenge va ser el dia de l’esperada Marxa Beret que és puntuable per la Copa d’Espanya d’esquí de fons i forma part del calendari FIS DE Llarga Distància.

[Galeria de fotos de la Marxa Beret]

Després d’unes últimes edicions sota fortes nevades, la Marxa Beret 2020 serà recordada per una meteorologia magnífica al Pla de Beret. L’esdeveniment s’ha desenvolupat a la zona central de Pla, l’àrea d’Orri i la zona propera a Montgarri encara que sense arribar fins a aquest mític poble.

La sortida en massa de més de 800 participants ha estat espectacular com en cada edició amb els esportistes d’èlit a la zona de davant amb moltíssimes ganes de pujar a un podi que ha estat molt disputat. En la categoria reina els esportistes residents a la Val d’Aran Marta Cester (CAEI-FCEH) amb 2h.39m.46 i el tolosà Imanol Rojo (Uzturre-RFEDI-NKEF-FVDI) amb crono de 2.01.23, s’han imposat amb autoritat. Tots dos han guanyat ja en diverses ocasions aquest esdeveniment i saben perfectament com dosificar en un traçat tan llarg per aconseguir entrar els primers a meta acompanyats, a més, pels seus amics i familiars.

En dones la segona en entrar per meta en els 42 km va ser la francesa Perrine Abadie amb 2.57.07 i en el tercer esglaó de podi va pujar Henar Etxeberría (RNCAL-FNDI) amb 3.09.35. En homes, Sadurní Betriu (CEFUC-FCEH) va ser segon amb 2.08.40 i tercer amb 2.09.01 va entrar el noruec Sigmund Rimstad.

La victòria dels 21 km va ser per a Irati Quadrat (Irrintzi-FNDI) amb 1.07.31 i Gerard Colom (CEFUC-FCEH) amb 57.54. En la distància més curta, els 10 km, l’esglaó més alt de podi ha estat per a Marta Moreno (CAEI-FCEH) amb 28:03 i Roc Vilaró (Bellver-FCEH) amb 24.58.

Els campions d’Espanya de Sprint de dissabte, en l’emocionant esdeveniment patrocinat per Salomon en eliminatòries de 6, van ser en categoria absoluta Irati Quadrat (Irrintzi-FNDI) i Gral Sellés (Bellver-FCEH-RFEDI). En U16 Alaia Juaristi (Uzturre-FVDI-NKEF) i Roc Vilaró (Bellver-FCEH).

En infantil U14 Martina Sellés (Bellver-FCEH) i Peio Añarbe (MGSTZ-FVDI-NKEF).

La Marxa Beret és molt més que una competició, és una de les proves d’esquí nòrdic més consolidats que es realitzen a la península. Més enllà dels esportistes amb llicència, la majoria dels participants és un públic familiar i grups d’amics que s’ho prenen com una festa de l’esquí de fons.

Està organitzada pel Conselh Generau d’Aran, Baqueira Beret i l’Ajuntament de Naut Aran. Compta amb col·laboració de l’Associació Volentaris Val d’Aran, Audi, Coca Cola, Powerade, Salomon, Obra Social la Caixa, Val d’Aran, Diputació de Lleida, Consell Esportiu Val d’Aran, Comerco, OC Studio, Aran Salut, era Escòla, la Roche – Posay, PowerBar, AECC, Mossos d’Esquadra, Aneto InterSport Vielha, a més de la Reial Federació Espanyola Esports d’Hivern (RFEDI), la Federació Catalana d’Esports d’Hivern (FCEH).