Les 39 estacions de neu alpines del Pirineu francès inicien la temporada amb una inversió de 59 milions d’euros; mentre que els espais nòrdics han invertit fins a 9 milions. A més dels 68 milions invertits per les estacions de neu, els 6 departaments turístics (Pirineus Atlàntics, Alts Pirineus, Alta Garona, Ariège, Aude i Pirineus Orientals) han aportat 54 milions dels 311 destinats al programa de desenvolupament de la sostenibilitat previst en el Pla Avenir Montagnes. Són 122 milions d’euros a favor del desenvolupament turístic sostenible per reduir l’impacte mediambiental i per fer front al canvi climàtic.
Des de fa anys, les estacions d’esquí del Pirineu francès treballen en l’aplicació dels 16 compromisos ecològics per preservar la muntanya, adoptats per unanimitat per la secció pirenaica dels dominis esquiables de França. Es tracta de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, gestionar l’aigua, protegir la biodiversitat i preservar el paisatge; optimitzar les pràctiques de consum d’energia quant al funcionament dels remuntadors, la neu artificial, la conducció ecològica de les màquines llevaneu i la formació del personal; de repensar l’ús dels edificis i l’enllumenat públic.
Aquestes són algunes de les iniciatives que es duen a terme, amb el suport de totes les polítiques del macís pirinenc per part de l’Estat i de les dues Regions (Occitanie i Nouvelle-Aquitaine), que han acordat de manera conjunta un esforç excepcional de 54 milions d’euros el 2021 i 2022 en el marc del Pla Avenir Montagnes o dels sis Departaments. Aquests compromisos tenen una rellevància especial en el context de la gran crisi energètica que fa encara més necessari accelerar la trajectòria cap a la neutralitat de carboni. El Pla Avenir Montagnes és un programa llançat el 27 de mig del 2021 per recolzar els territoris de muntanya cap a una oferta turística eco-sostenible, adaptada a les necessitats específiques de cada macís.
Inversions principals
Saint-Lary inverteix 25 milions en dos nous remuntadors
Altiservice, la companyia que gestiona les estacions de Saint-Lary i Font-Romeu Pyrénées 2000, ha invertit 25 milions d’euros en un ampli programa de modernització de les seves estacions d’esquí. Menys remuntadors per gaudir més de l’esquí. A Saint-Lary (Alts Pirineus), dos nous remuntadors en substituiran a cinc. Són el nou telecabina d’Espiaube al pic de Tourette i el nou telecadira desembragable de 6 places que arribarà al mateix lloc però des de Les Merlans. Aquestes dues grans novetats han permès eliminar 5 remuntadors i 38 pilones, el que amplia el seu recorregut fins als 1,6 km i en millora la seguretat, l’abast i la comoditat; a la vegada, que redueix de manera dràstica l’impacte i la petjada mediambiental. Aquesta modernització no compta amb cap precedent al Pirineu o la Península i es basa en la millora de la gestió dels remuntadors, desmuntant els antics, reduint-ne el nombre i fent-los més còmodes, fluids i escalables. A la vegada, Saint-Lary continua el seu programa de reforestació y planta més de 1000 arbres d’espècies locals per mantenir la biodiversitat i millorar la qualitat del paisatge amb la col·laboració d’agricultors locals, l’Oficina Nacional Forestal (ONF) i les escoles.
Le Somport inverteix 5 milions en el cor del Parc Nacional dels Pirineus
La Comunitat de Municipis d’Haut-Béarn ha invertit prop de 5 milions d’euros en modernitzar i diversificar les activitats de l’estació de Le Somport (Pirineus Atlàntics), amb un projecte eco-responsable que busca la total integració paisatgística, el millor rendiment energètic i tèrmic i la reutilització de materials de construcció en l’obra i el sanejament. S’ha modernitzat l’edifici principal en fusta i pedra que serà més funcional i acollirà al públic en un ambient natural que realça l’entorn del Somport i del Parc Nacional dels Pirineus on hi ha l’estació. Amb la finalitat de preservar el lloc i, a la vegada, oferir un espai per a activitats a l’aire lliure el Parc Nacional dels Pirineus i la Comunitat de Municipis d’Haut-Béarn col·laboren de manera molt estreta. Aquestes millores van acompanyades de la creació d’una zona de benestar amb sauna i jacuzzi a les terrasses, que obrirà a partir d’aquest hivern.
Grand Tourmalet prepara el La Mongie del demà
L’estació d’Alts Pirineus de Grand Tourmalet, amb la Compagnie des Pyrénées, duu a terme un programa d’inversions de 32 milions d’euros en els deu anys pròxims, per tal d’adaptar-se al turisme quatre estacions. I, comença amb el redisseny de la zona d’activitats que esdevindrà un espai natural al cor de l’estació i a la sortida del telefèric del Pic du Midi que també serà accessible a vianants i esquiadors des dels restaurants i zones d’aparcament. Aquest projecte tan virtuós permetrà el desmantellament de 2 remuntadors i la demolició d’edificis vells conservant només les cabanes dels pastors; la reutilització dels materials excavats i la resembra amb llavors escollides conjuntament amb el Conservatori.
Beille inverteix 8,5 milions en rehabilitació d’alta qualitat mediambiental
2022 marca una nova etapa en la història de Beille (Ariège). Després de trenta-dos anys d’existència, el domini nòrdic inaugurat el gener de 1990 es renova. L’any 2021 la Mancomunitat de Municipis de l’Haute-Ariège va iniciar una important operació de rehabilitació de totes les infraestructures de l’altiplà de Beille, d’alta qualitat mediambiental, energèticament eficient, amb una inversió de 8,5 milions d’euros abans d’impostos. Es va aplicar un mètode eco-responsable de deconstrucció, classificació i reconstrucció per reutilitzar i millorar certs elements de l’antiga estructura. Tot el recinte es beneficia d’una sala de calderes de biomasa, alimentada per estelles de fusta, que cobreix la major part de les necessitats del recinte. El nou edifici inclou la zona de recepció, botiga i espai de lloguer, un bar, un restaurant, els diversos proveïdors de serveis (FSE, lloguer de bicicletes de muntanya, etc.) i les oficines de gestió. El recorregut dels clients s’ha redissenyat per a optimitzar el flux i evitar cues. En total, s’han creat més de 1.000 m2 d’espai addicional. Aquest nou edifici estalviarà un 58% de consum energètic. És un 28% més eficient que un edifici construït segons la normativa tèrmica actual. També és el guanyador de la convocatòria de projectes “NoWatt” impulsada per la Regió d’Occitània. Cal tenir en compte que Beille és un dels espais nòrdics més rellevants del Pirineu francès que cada hivern acull 130.000 persones i uns 40.000 visitants els mesos de juliol i agost, essent una estació quatre estacions.
Peyragudes redueix fins a 5, la factura energètica i la contaminació lumínica
La nova il·luminació instal·lada a Peyragudes forma part de la lluita contra la contaminació lumínica que porta a terme la Reserva del Cel Estrellat del Pic du Midi. Molt abans de la pandèmia i amb la consciència del futur de les zones de muntanya, es va fer una reflexió important per definir un nou model per a Peyragudes. Des de fa cinc anys s’han fet vàries accions per reduir la petjada de carboni (Skyvall, màquina llevaneu híbrida, moto de neu elèctrica, etc.). La tecnologia utilitzada es basa en LEDs programables i comunicants que s’adapten al nombre de turistes i a les condicions de la neu. A més de reduir el nombre de punts de llum a un terç, aquesta instal·lació es beneficia de dues innovacions: la xarxa és multifuncional i emet missatges variables, inclosos sistemes de videovigilància i megafonia; i, la temperatura de color del LED és programable, el que aporta més seguretat i redueix la contaminació lumínica. Per tant, la nova instal·lació ve a reduir l’impacte mediambiental i els costos energètics de Peyragudes però, a la vegada, en millora la qualitat i atractiu. Al final, permetrà dividir la factura energètica entre 5 i adaptar la il·luminació a les necessitats i estacionalitat de la zona. Un regal caigut del cel amb l’augment actual dels costos energètics.