Sabies que Japó és el segon país del món amb més estacions d’esquí, 279, només superat per Estats units amb 356, que la regió de Nagano és la que acull un major nombre d’estacions (38) o que hi ha 4,04 milions de japonesos que esquien. És Japó, un dels paradisos de l’esquí

No cal ser un setciències per considerar a Japó com un dels paradisos de l’esquí i del powder. La videoteca n’és plena de vídeos en el que es veuen esquiadors flotant entre matalassos de neu, raó per la qual qualsevol aficionat als esports d’hivern ha somiat alguna vegada en esquiar al país nipó i descansar el cap en alguns dels seus coixins blancs. Un paradís blanc que segons ‘Laurent Vanat’ compta amb 2709 estacions d’esquí amb més de cinc telecadires, el que el converteix en el segon país pel darrera dels Estats Units amb nombre d’estacions, amb la regió de Nagano que aplega més estacions (79) i amb la regió de Yamagata on cau més neu.

La temporada d’esquí al Japó començava a finals del passat mes d’octubre, i un dels secrets més ben guardats del país són les seves estacions d’esquí i centres de vacances d’hivern on la pràctica d’esports de neu es combina amb la gastronomia i cultura local, els increïbles paisatges naturals i especialment els banys termals, denominats ‘onsen’. La pràctica d’esquí i el surf de neu és molt popular entre els japonesos i acabar la jornada d’esport en un relaxant ‘onsen’ és una de les seves activitats favorites.

+ GALERIA DE FOTOS: LES MILLORS FOTOS DE LES ESTACIONS D’ESQUÍ AL JAPÓ

La neu en pols de Japó és considerada la millor del món, a més, és el segon país amb més estacions d’esquí, després dels Estats Units i compta amb més de 500 pistes. No és estrany que el Japó hagi organitzat en dues ocasions els Jocs Olímpics d’Hivern, la primera vegada a Sapporo (1972) i la segona a Nagano (1998). Les principals zones per a la pràctica d’esports de neu es troben a Hokkaido i Tohoku on els freds vents de Sibèria originen enormes quantitats de neu pols de la millor qualitat, així com en Nagano i Niigata. En aquestes àrees es troben algunes de les estacions més conegudes en el panorama internacional com són les de Niseko a Hokkaido, Hakuba a Nagano i Zao a Yamagata.

Niseko (Hokkaido)
L’àrea de Niseko es troba entre les muntanyes Niseko Annupuri i la Muntanya Yotei, que creen un refugi de neu en pols idònia per a la pràctica de tot tipus d’esports de neu. A 15 minuts de les muntanyes està situat al centre de la ciutat de Niseko, dotat amb tots els serveis necessaris per gaudir de les vacances i adaptat a l’idioma estranger. I compte a més amb ‘onsen’ per gaudir de relaxants banys d’aigües termals.

La temporada d’esquí al Japó és similar a la nostre, ja que va del novembre al maig

Aquesta zona disposa de quatre resorts d’esquí: Niseko Annupuri, perfecte per fer activitats d’equitació, motos de neu i senderisme amb raquetes de neu; Niseko Hanazono on es pot practicar la tirolina d’hivern i passejar en trineu; Niseko Village, on es troben el Green Leaf Niseko Village i Hilton Niseko Village, que ofereixen accés directe a les pistes d’esquí durant tot l’hivern; i Hirafu Village on es poden trobar tot tipus d’allotjaments, inclosos hotels, bungalous, posades i pensions. A més, la proximitat d’aquesta zona a Sapporo permet al visitant que ho desitgi apropar-se a aquesta ciutat i gaudir del seu famós ramen i cervesa local.

Es pot arribar a Niseko en vol directe als aeroports més propers des dels principals aeroports de Japó, com per exemple des de Tòquio a 1: 30h de vol aproximadament. També es pot arribar en tren des de Tòquio en un viatge d’unes 9 hores de durada.

Hakuba (Nagano)

En aquesta regió alpina, situada a unes 3 hores i 40 minuts en tren des de Tòquio, hi ha 11 estacions d’esquí entre les que destaquen Happo- One, Goryu, Hakuba47 i Iwatake, i compta amb més de 200 pistes distribuïdes al llarg dels 3.000 metres d’altura dels Alps japonesos. Amb més de 10 metres de neu estacional i una elevació vertical de 1.071 metres, Hakuba ofereix una neu pols de gran qualitat en cadascuna de les seves estacions d’esquí. A més, disposa d’alternatives tant per a aficionats i principiants com per experimentats esportistes de neu, així com zones de camp obert per a la pràctica d’esquí de fons o rutes amb raquetes de neu. Entre les seves instal·lacions disposa de més de 150 restaurants, amb opcions gastronòmiques de tot el món, botigues, cafeteries i bars; i uns 700 allotjaments, entre els quals es poden trobar des d’hotels de cinc estrelles, a tradicionals ryokan, cabanes privades o econòmics allotjaments per a motxil·lers. A pocs quilòmetres es pot visitar el Parc Jigokudani i els seus micos salvatges, famosos per gaudir dels ‘onsen’.

Destaquen especialment els banys d’aigües termals, amb instal·lacions interiors i a l’aire lliure, una excel·lent opció per relaxar-se i rejovenir el cos després d’una jornada a la muntanya. A Hakuba es troba a més, l’Estadi de Salts d’Esquí de Hakuba, on es pot veure l’àrea de llançament; el Memorial Olímpic d’Hivern, que commemora els Jocs Olímpics d’Hivern de Nagano de 1998; i el Museu d’Història i Cultura de la Muntanya Happo situat al centre de la ciutat, on es mostren els 60 anys d’història d’esquí, així com la fauna i flora de la regió.

Zao (Yamagata)
L’estació d’esquí de Zao, situada a unes quatre hores en tren des de Tòquio, és una de les més antigues del Japó i més d’unes completes instal·lacions, compta amb pistes i cursos tant per a esquiadors com amants del surf de neu de tots els nivells. El recorregut més llarg s’inicia en els anomenats ‘Monstres de neu’, al cim de la muntanya i té uns deu quilòmetres de longitud. Aquests monstres són grans arbres coberts de neu i gebre, modelats pel vent, que simulen grans figures.
Pròxima a aquesta estació es troba Zao Onsen, un llogaret coneguda pels seus centres termals que compta a més, amb diferents restaurants, bars i botigues de souvenirs.

Echigo Yuzawa, les pistes d’esquí més properes a la capital japonesa
A tan sols 70 minuts de Tòquio seguint la ruta més curta de tren d’alta velocitat de Joetsu Shinkansen, es pot arribar a la prefectura de Niigata, concretament a una regió envoltada pels Alps Japonesos i un dels paisatges més bells del Japó. Conegut al Japó com ‘País de Neu’ (nom inspirat en la primera novel·la del Premi Nobel japonès Yasunari Kawabata), les pistes i resorts d’esquí d’Echigo Yuzawa són molt populars, a més dels seus banys termals ‘onsen’, amb més de nou segles de història.

LES REGIONS DEL JAPÓ ON CAU MÉS NEU

Per a molts aficionats Hokkaido és la regió que compta amb més estacions d’esquí i en la que vau més neu, però no és així. Veiem perquè:

Regions amb més pistes d’esquí

1º Nagano: 79 estacions

2º Hokkaido: 51 estacions

3º Niigata: 48 estacions

4º Gunma i Gifu: ambdues amb 44 estacions cadascuna

Regions en les que cau més neu

1: Yamagata

2: Niigata

3: Akita

4: Fukushima

5: Nagano

6: Gifu

7: Aomori

8: Hokkaido

9: Toyama

10: Fukui

DADES CURIOSES DE L’ESQUÍ AL JAPÓ

-El primer gran boom de l’esquí al Japó es va produir el 1961 amb l’arribada de la moda per dedicar més temps a l’oci i al temps lliure. En aquest any es va superar per primera vegada la xifra del milió d’esquiadors japonesos anuals.
-El segon gran boom de l’esquí al Japó es va produir amb motiu dels Jocs Olímpics d’Hivern de Sapporo 1972.
-El tercer boom es va produir el 1987 arran de l’estrena de la pel·lícula japonesa ‘Llévame a esquiar’, un film de temàtica romàntica del director Yasuo Baba.
-A la fi dels anys 80 es modernitzen totes les infraestructures de carreteres, ferrocarrils i aeroports permetent un millor accés als resorts d’esquí. A més el boom coincideix amb l’abaratiment i la major proliferació de productes per a la pràctica de l’esquí.
-El nombre de japonesos aficionats a l’esquí assolir la xifra de 18,6 milions de persones el 1993, la xifra més alta mai assolida al Japó que va coincidir amb la culminació de l’etapa més pròspera de l’economia japonesa (anys 80 fins a l’esclat de la bombolla immobiliària precisament a principis dels anys 90). Des d’aquí, la xifra ha anat descendint gradualment fins estancar-se en les xifres actuals.

Més informació: www.turismo-japon.es