Howard Head, un enginyer aeronàutic graduat a Harward, decideix deixar el seu treball com a dissenyador d’avions i es dedicar-se a millorar els esquís de l’època, convertint-se en un dels millors esquiadors del seu temps i en el creador de la prestigiosa marca HEAD.

Corria l’any 1947 quan Howard Head, un enginyer aeronàutic graduat a Harvard, va decidir provar l’esquí per primera vegada i el que va experimentar no li va agradar. Es va sentir frustrat per la qualitat d’uns esquís fets de fusta, pesats i maldestres, el que va fer que el seu primer intent com principiant fos difícil. Va decidir desenvolupar uns esquí més lleugers i eficients que poguessin fer d’aquest esport una cosa molt més fàcil per a tothom. Va deixar la seva feina i dedicar tot el seu temps i energia a el desenvolupament d’esquís, un treball que va mantenir gràcies als guanys que treia, ni més ni menys que, jugant a el pòquer.

La clau era traslladar els seus coneixements en el disseny d’avions als esquís, es referia a: millors materials, més lleugers i amb més aerodinàmica, els faria més fàcils de maniobrar i més competitius. “Si la fusta fos el millor material, encara estarien fent avions amb fusta”, va dir.

Ens acompanyes a en un viatge fascinant que repassa la història de HEAD des dels seus començaments fins a l’actualitat?

1950-1969

El pioner Howard Head funda HEAD Ski Company INC. a Maryland, Estats Units, el 1950, una companyia de gran èxit. Així fabrica els primers esquís d’alumini del món d’on sorgeix el conegut logotip que simbolitza la punta d’un esquí amb un clau. De fet, ell mateix es converteix en un dels millors esquiadors del seu temps mentre els seus contrincants anomenen als seus esquís ‘the cheater’ (tramposos), per la avantatjat dels seus materials i construcció. En un parell d’anys es converteix en el principal proveïdor d’esquís alpins als Estats Units i influeix en el disseny d’esquís de tot el món. La companyia més tard es diversifica en tennis i en altres esports de raqueta.

1969-1979

El 1969 la producció d’esquís es trasllada a Kennelback, Àustria, on també es comencen a fabricar material de tennis amb tecnologia revolucionària de competició. En els seixanta s’inicien en el món del tennis, després de fabricar les primeres raquetes d’alumini, aconseguint introduir-les en l’US Open de 1969. El 1970 Howard Head ven la companyia a AMF American Machine and Foundry Company Inc. Al 1975 Artur Ashe, un dels tennistes esponsoritzats per la marca, guanya Wimbledon. Per aquesta època el producte més notable de la signatura és la innovadora raqueta Arthur Ashe, construïda de bresca d’alumini.

1979-1989

La segona dècada de HEAD a Kennelbach està marcada per alguns alts i baixos com per exemple dos canvis de propietat. El 1985 Minstar Inc / Irvin Jacobs compra AMF abans que Freeman Spogli comprés el grup HTM A 1989. El 1988 l’espai disponible a l’àrea de Schindler en Kennelbach es queda petit i la producció de tennis es trasllada a Hörbranz.

1989-1999

A partir de 1989 HEAD obté nombrosos èxits a la Copa del Món amb reconeguts atletes. Als anys 90 Patrick Ortlieb, Rainer Zalzgeber i Andreas Schifferer destaquen com esquiadors realment reeixits. La nova fàbrica de tennis en Hörbranz compta amb un total de 9.600 m2 i una capacitat de producció anual d’un milió de raquetes. El 1993, Àustria Tabak es fa càrrec del grup HTM. L’any 1995 és un període d’inflexió per HEAD ja que l’empresari britànic Johan Eliasch compra el grup HTM i es converteix en el president i CEO de la companyia. Eliasch resulta ser un àvid atleta i amb el seu lideratge, HEAD experimenta una millora en el coneixement de marca en els mercats mundials d’esquí i tennis. El 1996 la signatura llança el seu primer esquí carving i el 1998 es fabrica la primera raqueta de tennis de titani. De fet, la Ti.S6 segueix sent a dia d’avui una de les raquetes més innovadores.

1999-2009

Entre els anys 1999-2009 van estar marcats per molts èxits esportius. Hannes Trinkl va guanyar l’or en el Downhill 2001 al Campionat Mundial de St. Anton. Hans Grugger i Marc Büchel van tenir dues victòries a Val Gardena el 2005.

2009-Actualitat

L’èxit d’HEAD contínua. Els productes innovadors d’èxit internacional van atreure a alguns dels atletes de més alt perfil de l’última dècada. Corredors com Bode Miller, Maria Riesch, Lizz Görgl, Didier Cuche, Ted Ligety, Anja Pärson, Anna Veith, Lindsey Vonn, Aksel Lund Svindal, Kjetil Janrsud, Wendy Holdener, Beat Feuz, Erick Guay, Matthias Mayer, Andre Myhrer, Alexis Pinturault , Tina Weirather, Ragnhild Mowinckel, Corinne Suter, Vincent Kriechmayr i molts altres confien en l’experiència i en els productes HEAD.

‘Els límits hi són per ser superats’ aquesta era la seva màxima. Amb aquesta idea Howard Head va fonamentar les bases de la seva nova empresa, amb el compromís de no descansar fins a haver superat tots els límits coneguts en l’esport, especialment en l’esquí i en el tennis i sembla que ho va aconseguir.