Femundløpet, l’última aventura del múixing català de llarga distància

febr. 22, 2020 | NOTÍCIES

Miquel Àngel Martínez és una referència dels esports d’ultraresistència a Catalunya, amb menys protagonisme del que mereixen els seus èxits esportius. Especialitzat en múixing de llarga distància, la seva última bogeria ha estat finalitzar entre els 20 millors una prova de 650 km a Noruega. En el mateix escenari, la catalana Magda Ramos, també de l’equip KOBALAQ, es va convertir en la primera dona de l’Estat en finalitzar una prova d’aquesta envergadura, tal com explica la FCEH.

A uns 400 km al nord d’Oslo s’hi troba la localitat de Røros, fundada el 1644 i, des del 1980, Patrimoni de la Humanitat de l’UNESCO. Motor de la indústria minera i amb el segell de certificació sostenible, és una suggerent destinació per viatjar-hi en qualsevol època de l’any.

Miquel Àngel Martínez (club AEM) visita aquest indret cada hivern des de fa uns anys, i no hi va precisament a fer turisme. Més conegut com a “Miquei”, aquest pioner del múixing de llarga distància participa en la Femundløpet, una prova d’ultraresistència amb tres distàncies que, enguany, aquest català va completar entre els vint millors classificats. Miquei i els seus 12 gossos van córrer la versió més llarga, de 650 km, en 3 dies, 17 hores i 10 minuts.

Amb disset anys de trajectòria en la llarga distància, Miquei acumula un currículum com pocs, que inclou expedicions a Groenlàndia, nombrosos cims als Pirineus i als Alps i una ascensió al Cho Oyu (8.201 metres). Reptes d’altura que Miquei valora amb humilitat i orgull.

“La llarga distància requereix esperit de sacrifici, una mentalitat especial i molts coneixements diversos”

El múixing del silenci
L’edició 2020 de la Femundløpet va ser prou benvolent amb els participants, sense grans complicacions meteorològiques. “Fa dos anys va ser un autèntic infern, amb ràfegues de vent molt bèsties”, explica Miquei. Com el lector es pot imaginar, el fred més cru és marca de la casa, amb dies on la temperatura ha girat entorn els 40 graus sota zero. Per això, és fonamental tenir coneixement d’un mateix i de la disciplina que es practica.

“La llarga distància requereix esperit de sacrifici i una mentalitat especial, però no només això. Has de tenir coneixements de meteorologia, nusos i gossos, saber solucionar incidències de material, tenir contactes… no és fàcil”, comenta amb fermesa Miquei, que no va ser l’únic protagonista català de la Femundløpet.
Amb 2 dies i 20 hores, Magda Ramos (Club Esquí Berguedà) va completar la versió de 450 km, convertint-se en la primera dona de l’Estat en finalitzar una prova de múixing de llarga distància.
La Magda i el Miquei formen part de l’equip KOBALAQ, pioners en la pràctica d’aquesta disciplina a casa nostra. O com ells anomenen, el múixing del silenci. “Com menys coses diguis als gossos, millor. Ells saben la velocitat que han de portar i només els has d’indicar si hi ha girs, pujades…”.

D’una altra pasta
Escoltar el relat que fa el Miquei de la recent aventura viscuda a Noruega és submergir-se en una aventura màgica, d’una exigència difícil de quantificar. “Es parla de la distància de la cursa, però no és res comparat amb els quilòmetres que has hagut de sumar prèviament. Per preparar-me en vaig acumular 2.500. És aquí quan enforteixes el vincle amb els teus gossos. Tinc la sort d’estar jubilat i, al setembre, marxo a Sant Joan de l’Erm a entrenar en terra, i quan ja cau la neu viatjo un mes i mig a Noruega”.

L’equip KOBALAQ rema a contracorrent, en un context on cada vegada es fa més difícil practicar múixing de llarga distància

En aquest tipus de competicions, els múixers també s’acompanyen d’un trineu, on hi porten el material essencial, i en alguns casos obligatori, com una pala, sac de dormir, cuina petita, farmaciola i menjar per subsistir un mínim de 24 hores sense assistència.

Per a l’experimentat múixer català hi havia un al·licient afegit en la Femundløpet 2020: passar pàgina d’una vegada per totes a la lesió patida fa un any, mentre s’entrenava, amb fractura de tíbia i peroné. “Precisament, m’estava preparant per a una altra cursa, la Finnmarksløpet, també a Noruega”, comenta Miquei. O el que és el mateix, un recorregut de 1.200 km que aquest múixer ja ha aconseguit completar. I en una ocasió, amb un Top 10 inclòs.

Tot i la seva incessant activitat, l’equip KOBALAQ rema a contracorrent. “No som un país amb una tradició forta en la pràctica del múixing, i en especial la llarga distància té molt poc ressò mediàtic. Som quatre gats els que ens hi dediquem. A més, a causa del canvi climàtic també comença a ser complicat practicar-lo amb normalitat, ja que fins i tot als països nòrdics pateixen temperatures anormals”.