Jaca va acollir, aquest cap de setmana, la prova reina del rollerski amb més d’un centenar de participants, on l’equip FCEH va demostrar arrencar la temporada amb força: 11 victòries finals després de dos dies de competició.    

Text i fotos: FCEH

Quatre anys després de celebrar-se per última vegada, la RFEDI conjuntament amb la Federació Aragonesa i el Club Pirineísta Mayencos van recuperar el Campionat d’Espanya de Rollerski, que va tenir lloc a Jaca entre dissabte tarda i diumenge matí. Una prova amb 110 inscrits que va gaudir d’una envejable meteorologia.

La suma de les dues modalitats disputades va oferir un balanç positiu per als interessos de la FCEH, amb els esportistes catalans pujant al podi en pràcticament totes les categories (excepte Màster i U10).

El menú, una cronoescalada individual i una prova de persecució 

La competició es va obrir el dissabte a la tarda amb una cronoescalada individual en tècnica clàssica de 2,6 km que presentava un circuit exigent, marcat per l’ascensió al Fuerte de Rapitán, que presentava un pendent mitjà del 6,4%.

Un test de nivell per començar a marcar diferències entre els favorits i que ja va deixar alguns esportistes catalans com a líders provisionals de la competició. L’endemà, però, arribava l’hora de la veritat amb una prova de persecució en tècnica lliure, que per a les categories U16 i inferiors era de sortida en massa. El traçat, més llarg, era de 5,2 km i creuava bona part de la ciutat de Jaca.

Amb la suma de les dues proves, els catalans Jaume Pueyo (CEFUC), de l’equip RFEDI, i Marta Cester (CAEI) van proclamar-se campions absoluts. Pueyo va mostrar un gran estat de forma, que li va permetre endur-se el títol superant el veterà olímpic Diego Ruiz, mentre que en tercera posició va quedar el seu company català a l’equip RFEDI, Gral Sellés (Bellver).

Més ajustada va ser la victòria de Marta Cester, campiona gràcies als 14 segons de marge obtinguts sobre Maria Iglesias (ANEC – RFEDI). A escassos segons del podi va quedar Marta Moreno (CAEI), quarta.

Quant a les diferents categories, en Sènior masculí Gral Sellés i Marta Cester van emportar-se el títol. A més de la categoria Absoluta, en U20 Jaume Pueyo va ser el millor i va compartir podi amb Gerard Palomo (CEFUC), tercer. Maria Iglesias va ser la campiona amb Maria Sellés (Bellver) tercera.

La categoria U18 masculina va estar netament dominada per la FCEH, amb victòria per a Miquel Auladell (PEC), segona posició de Martin Morales (CEFUC) i tercera de Bernat Sellés (Bellver). Marta Moreno es va endur una victòria àmplia en dones.

Però, encara millor que aquesta darrera categoria va ser l’U16, on cinc dels sis esportistes que van pujar al podi entre homes i dones van ser de la FCEH. Aniol Borrell (PEC) va ser el millor, seguit de Xavier López (Bellver) i Marc Colell (CEFUC), mentre que Eva de la Hera (Bellver) i Júlia Pueyo (CEFUC) van ser segona i tercera, respectivament.

En U14, Miquel Casals (PEC) va aconseguir pujar al podi com a tercer classificat, mentre que dues esportistes catalanes van fer el mateix en dones: Berta Guitart (CENA) va acabar segona i Martina Sellés (Bellver) ho va fer tercera.

Per últim, en la categoria U12 també vam poder veure dos campions d’Espanya de la FCEH, tot i que en aquest cas amb un tret distintiu. Es tracta dels germans Jofre Puig i Joana Puig, del club Bellver, que van ser els més forts d’aquests dos dies de competició.

Com és habitual, un cop finalitzada la competició es va dur a terme el lliurament de les medalles, marcat pel minut de silenci realitzat en homenatge i rècord de Blanca Fernández Ochoa així com de Juanjo Del Val, delegat tècnic FIS d’esquí de fons.