La pretemporada dels fondistes de la RFEDI va començar al maig amb un intens bloc preparació física amb setmanes específiques a diferents llocs Font Romeu (França), a Andorra, a Lavazè (Itàlia), a Tonstad (Noruega), a Chamonix (França), Tarvisio (Itàlia) i al Canadà. On han estat combinant el físic amb el rollerski on han compartit entrenament amb diferents equips nacionals, com ara l’italià, l’austríac i l’andorrà. Es preparen per canviar asfalt per neu, i els rollerskis per esquís al setembre.

El tres vegades olímpic (Sochi 2014, PyeonChang 2018, Beijing 2022) Imanol Rojo (NKEF-UZTUR), va decidir prendre’s un merescut mes de descans després d’acabar el cicle olímpic. Per poder enfocar el cicle següent amb ambició, però mentalment i físicament descansat; tenint en compte que aquest any hi ha Mundials absoluts a Planica, Eslovènia, del 22 de febrer al 5 de març 2023. Ara, al setembre, la idea d’Imanol, és dirigir-se primer a Itàlia per a una concentració en sec, on farà rollerski al circuit de Paso Lavatzé i després ja tornarà a la neu a finals de setembre al túnel d’Oberhof (Alemanya). Un túnel de neu amb una superfície de 10.000 m2. Rojo ens explica els seus objectius per a aquesta temporada 22-23, “La temporada la plantejo com hem fet aquests anys, vull seguir millorant, intentar fer un passet més de cara al Mundial d’Eslovènia i també fer un bon paper al circuit de Copa del Món al llarg de l’any.”

+ GALERIA D’IMATGES DEL TREBALL DE LA PRETEMPORADA DELS FONDISTES DE LA RFEDI

María Iglesias (FCEH-ANEC) ha aprofitat els entrenaments amb l’equip austríac, ens explica la seva pretemporada, “He estat treballant amb càrrega d’hores i treballant en entrenaments de força. I després comencem amb entrenaments d’intensitat, tant en sec com a rollerski. Tinc moltes ganes de tornar a gaudir de la neu i poder donar el millor de mi la temporada següent.”

La nostra pretemporada fins ara està anant segons el previst. Tant Jaume Pueyo que està entrenant amb l’equip Italià, que s’adapta força a les seves característiques físiques, com María Iglesias, que està entrenant amb l’equip austríac, per donar més qualitat a la pretemporada

Jaume Pueyo (FCEH-CEFUC) es dirigeix ​​a Oberhof, Alemanya, el 12 de setembre, l’indoor d’esquiadors de fons. On estarà entrenant durant dues setmanes amb entrenaments curts i de qualitat. Atès que l’entrenament al túnel pot ser mentalment esgotador, i les hores d’entrenament aeròbic es poden fer a l’aire lliure amb els rollerskis. Després continuarà entrenant a Espanya amb físic i rollerski, abans de dirigir-se als Alps, a Livigno (Itàlia) i Davos (Suïssa) on començarà amb un entrenament més específic, amb simulació de carrera, abans de les primeres Copes del Món a Ruka, Finlàndia, del 25 al 27 de novembre. L’olímpic Jaume Pueyo ens comenta que després del canvi de metodologia al seu entrenament es nota molt millor, “He notat una millora força important des de l’any passat. Així que plantejo la temporada amb bona forma i objectius clars per a 2022-2023: la Universiada a Lake Placid, Estats Units del 19 al 27 de gener, els mundials U23 a Whistler, Canadà del 28 de gener al 4 de febrer i els mundials absoluts a Planica, Eslovènia, del 22 de febrer al 5 de març.”

Ferran Pubill, Director Tècnic de l’equip d’Esquí de Fons de la RFEDI, ha expressat que “La nostra pretemporada fins ara està anant segons el previst. Tant Jaume Pueyo que està entrenant amb l’equip Italià, que s’adapta força a les seves característiques físiques, com María Iglesias, que està entrenant amb l’equip austríac, per donar més qualitat a la pretemporada. I ara ja començaran a coincidir més tant la Maria com el Jaume amb el grup de desenvolupament. Amb vista a la temporada, els principals objectius de l’equip, segons Ferran, “són consolidar les bones posicions a l’OPA Alpen Cup, una de les nou copes continentals d’esquí de fons, classificada com a circuit de segona divisió darrere de la Copa del Món . Hi participen 10 països, entre ells Itàlia i Suïssa. També vol un gran enfocament al Mundial U23 de Whistler, amb l’objectiu de donar presència i estar al davant. I arribar en bones condicions a competicions importants com La Universiada, Lake Placid.”