El Crémaillère Express, a Luchon-Superbagnères; el primer teléport del Pirineu, a Formiguères; el telecadira de Porté-Puymorens; o el telecadira desembragable de 6 places de “Le Fôret”, a Saint-Lary, són algunes de les novetats i inversions fetes per les 38 estacions d’esquí del Pirineu francès aquesta temporada. Una temporada que reafirma la bellesa del territori amb l’eslògan “El Pirineu francès és únic”; i, que ve marcada pel compromís amb el desenvolupament sostenible i el turisme 4 estacions, amb inversions que aquest hivern s’enfilen fins als 80 milions d’euros
NOVES INVERSIONS
26 M€ en el nou Crémaillère Express a Luchon-Superbagnères
Afavorir el turisme 4 estacions, reduir el parc mòbil en les carreteres de muntanya i protegir el medi ambient són alguns dels objectius del nou Crémaillère Express que inaugura la icònica estació de Luchon-*Superbagnères, en el vessant atlàntic dels Pirineus. Està equipat amb un sistema silenciós, té 58 espaioses cabines de 10 places (està previst que pugui disposar-ne de 73), accessibles a persones amb mobilitat reduïda
Cada hora transportarà entre 1.500 i 2.000 passatgers; i, en només 8 minuts recorrerà 2.666,33 metres de pendent pronunciada i 1.200 metres de desnivell. La instal·lació més avantguardista de la regió francesa de l’Alta Garona s’assenta sobre 15 pilones; la seva inversió ascendeix a 26 milions d’euros + IVA; i, té previst el seu primer trajecte aquest mes de desembre.
L’estació inferior destinada a acollir al públic, la taquilla i els Serveis, es troba en un renovat monument històric (ABF) situat en el cor de la ciutat. L’estació superior es troba en el cor de l’altiplà de Superbagnères, un lloc d’interès paisatgístic, que converteix Superbagnères en un barri de Luchon, totalment integrat en el paisatge. Aquí s’emmagatzemaran les cabines per a protegir-les de les inclemències del temps; i, amb la finalitat de garantir una major disponibilitat dels equips.
40 milions d’euros en deu anys per a l’Alta Garona
El Consell Departamental s’ha compromès a un pla d’inversions 2020-2030 de 40 milions d’euros per a la mancomunitat Haute-Garona Montagne, amb la finalitat de garantir la viabilitat a llarg termini de les activitats econòmiques i turístiques de les estacions, promovent una estratègia turística 4 estacions, sostenible i responsable;, capaç d’adaptar les estacions a l’evolució de la demanda i que els ha de permetre continuar sent competitives en els mercats turístics i econòmics.
Formiguères inaugura el primer téléport del Pirineu
Aquesta temporada, Formiguères inaugura el primer teléport mixt del Pirineu, una combinació entre cadires i cabines, que permetrà accedir al massís de Camporells, des de la base de l’estació. Aquest remuntador substitueix el telecadira fix de Calmazeille. El téléport mixt es podrà utilitzar durant tot l’any.
Porté-Puymorens posa en funcionament el nou telecadira en el sector de la Mina
El punt d’arribada del telecadira en el sector de la Mina ha estat modificat per ampliar l’àrea d’esquí. El telecadira desmuntable de sis places instal·lat fa un any és ara més ràpid i amb un itinerari més llarg. El pic de la Mina està tan sols uns 250 metres més amunt, però des d’aquí n’hi ha prou per descobrir la bellesa del circ de la Mina.
El projecte Natura Piau de Piau-Engaly modela l’estació del demà
Construïda en els anys 70, Piau-Engaly compta amb un accés privilegiat a Espanya a través del túnel Aragnouet-Bielsa (que aquest hivern restarà obert les 24 hores del dia). Per mantenir el seu atractiu en aquest notable entorn d’alta muntanya, tant a l’estiu com a l’hivern, l’any 2018 es va posar en marxa el projecte Natura Piau. Organitzat en diverses fases, aquest projecte de reestructuració de 4 estacions, únic a França, està previst que duri fins a almenys l’any 2036 i implicarà una millora de l’allotjament, del paisatge, dels serveis i de l’oferta d’activitats. El projecte de diversificació d’activitats es basa en el desenvolupament de noves zones d’oci en diferents parts de l’estació i en la construcció de noves instal·lacions de serveis. El Natura Piau pretén aportar una nova dinàmica a la destinació, convertint-la en una autèntica estació de muntanya de 4 estacions per acollir als visitants durant tot l’any.
20 milions d’euros pel pla de modernització de Cauterets
Per la seva banda, Cauterets iniciarà un gran projecte de modernització a partir del 2024. Per a potenciar la Muntanya 4 estacions durà a terme una fase d’inversions estructurals en la zona del Cirque du Lys. Les obres s’estendran al llarg de tres anys, amb una inversió de 20 milions d’euros. A més, l’accés a la part superior de les pistes es farà a través d’un nou telecadira que millorarà la comoditat dels esquiadors. Així, està previst que a l’estiu, permeti als 30.000 visitants que freqüenten l’estació dur a terme de manera accessible excursions a peu o baixar amb bicicletes de muntanya pel Bikepark.
Per fomentar l’aprenentatge entre principiants, es crearà una zona de debut a 2.000 metres, juntament amb un nou recorregut d’esquí de nivell blau. La zona familiar a peu de pistes es redissenyarà per a donar pas als vianants i als aficionats a les activitats lúdiques (trineu, iglú, etc.). També es modernitzarà el concepte dels dos restaurants de muntanya, que aposten pels productes casolans, amb més servei a peu de pistes.
Eco-modernització a Font-Romeu Pyrénées 2000 i Saint-Lary
Altiservice, que gestiona Font-Romeu Pyrénéess 2000 i Saint-Lary es va embarcar el passat hivern en un ampli programa de modernització de les seves estacions amb un pla d’inversió global de 30 milions d’euros. La primera etapa s’ha dut a terme a Saint-Lary, amb la construcció del telecabina d’Espiaube i el telecadira de Tourette. El de “Forêt” és el tercer telecadira que l’empresa Altiservice ha instal·lat per a Saint-Lary en només dos anys. Aquest telecadira reduirà el nombre d’autobusos llançadora i millorarà l’experiència de tornada a l’estació. Aquests tres remuntadors substitueixen a cinc antics minimitzant, d’aquesta manera, l’impacte dels remuntadors en el paisatge i la biodiversitat.
Per part seva, Font-Romeu Pyrénées 2000 també compta amb un ampli pla d’inversions. La primera fase del pla consisteix en la substitució del telecabina que uneix el centre de Font-Romeu amb el sector Airelles. A partir d’aquest hivern, el nou telecabina oferirà un rendiment més elevat, més velocitat, un menor consum d’energia, una experiència optimitzada per al client, un espai més reduït i més espai per a les 4 estacions. Alhora es comptarà amb 230 guarda esquís habilitats amb calefacció per a entre 3 i 5 esquiadors, situats en les dues estacions que facilitaran la vida als esquiadors, que podran desplaçar-se sense impediments pel centre del poble. El sistema també està pensat des del punt de vista mediambiental, ja que les taquilles s’escalfaran amb la calor del motor del telecabina.
Finalment, Altiservice ha signat amb LLUM el seu nou contracte de subministrament d’electricitat 100% renovable per a 2024 i 2025 per als seus dominis esquiables de Font-Romeu Pyrénées 2000 i Saint-Lary. LLUM comercialitza energia verda de producció 100% local occitana.
8,5 milions d’euros a l’Hôtellerie des Laquets, a Pic du Midi
L’any 2025, el Pic du Midi reviurà l’època daurada dels Pirineus amb l’obertura del Hôtellerie des Laquets. Un edifici dels anys 30, convertit en un gran hotel d’altura, que comptarà amb 16 habitacions en règim de mitja pensió, restaurant bistronòmic i una oferta de menjar ràpid durant el dia per als senderistes de pas, arribats del Col du Tourmalet en direcció al Pic du Midi. El projecte aspira a la classificació BDO (Edifici Sostenible Occitània).
4 milions d’euros per millorar els serveis de Piau
El municipi d’Aragnouet ha renovat els camins per als vianants i ha millorat de la coberta del centre comercial; el que ha suposat una inversió d’aproximadament 4 milions d’euros. També s’ha ampliat el cor de l’estació per completar l’oferta comercial existent, amb la creació d’un saló de te amb terrassa en el front de la neu, una botiga de roba i una botiga de lloguer.
ALTRES 8 PROJECTES SOSTENIBLES
Grand Tourmalet: Hidrogen verd i biodiversitat
Amb l’objectiu de gestionar el consum elèctric de la manera més eficaç possible, la Societat Anònima Semipública (SEML) del Gran Tourmalet a Alts Pirineus ha tingut en compte els reptes energètics que afecten la seva activitat i ha adquirit una solució de supervisió (SOCOMEC) desplegada en tots els punts de distribució. Avui dia, s’estudia un projecte per utilitzar la infraestructura de neu artificial per a producció d’energia hidroelèctrica renovable. S’ha identificat tres zones: la primera, en el vessant de La Mongie, i les altres dues en el de Barèges. Estan sorgint solucions alternatives, com ara la producció d’hidrogen sense haver de connectar-se a la xarxa pública, emprant l’aigua de rius o llacs pròxims. Grand Tourmalet participa en un estudi sobre el futur de la indústria de l’hidrogen en zones de muntanya que està duent a terme l’Agence Régionale Énergie Climat (AREC) a petició de la Regió d’Occitanie.
Així mateix, en resposta als reptes de descarbonització de les activitats i d’innovació, aquest estudi analitza la utilització de les aigües de l’Adour i del llac Dets Coubous per produir hidrogen. AREC, en col·laboració amb la Compagnie donis Pyrénées, treballa en la viabilitat d’un projecte d’aquest tipus, que permetria fer servir l’hidrogen verd per a la calefacció dels edificis i el manteniment del domini esquiable (en particular, amb màquines lleva neus d’hidrogen), i també en la mobilitat que cobreix l’últim quilòmetre. Els estudis previs ja han conclòs i s’han identificat els reptes de subministrament, emmagatzematge i cost; el següent pas és elaborar un pla d’acció col·lectiu. Finalment, en el marc del programa europeu Life Pyrénées 4 Clima, Grand Tourmalet prossegueix la seva col·laboració amb el Conservatori Botànic dels Pirineus. La finca és un dels 3 llocs experimentals on es faran observacions sobre la recollida de llavors locals destinades a la ressembra i revegetació.
Cauterets: Allotjament responsable
Per promoure l’allotjament energèticament eficient, l’estació de Cauterets (Alts Pirineus) ha creat la seva pròpia etiqueta: Diamant Vert. A partir d’aquest hivern, destacarà els allotjaments més confortables i amb més estalvi energètic, basat en el DPE (diagnòstic d’acompliment energètic) dels allotjaments associats.
Piau: Iniciatives eco-responsables
Piau ha posat en marxa el projecte Natura Piau. La residència turística 4* Ecrins du Badet i la millora de l’oferta de serveis constitueix un exemple recent sobre el desenvolupament de la capacitat d’allotjament en l’estació. Enguany, la zona comercial també ha estat requalificada. Piau, que l’any 2010 va obtenir la certificació ISO 14001 com a prova del seu enfocament eco-responsable, afronta ara un nou compromís amb l’etiqueta RSE, que es basa en la norma ISO 26000 i que està destinada a reduir l’impacte mediambiental de l’empresa, a curt, mitjà i llarg termini. Com a resultat, s’han instal·lat bol·lards elèctrics i barreres de neu per a emmagatzemar neu natural, s’ha augmentat la capa d’herba i s’ha posat en marxa un projecte de reforestació per als pròxims 3 anys. A més, per conscienciar a tots els seus empleats, Piau desplega un seguiment precís dels indicadors de cada departament destinats a estalviar energia, així com per complir els seus objectius responsables (producció del mínim estricte de neu artificial i ús de remuntadors mecànics). Altres iniciatives que reforcen aquest plantejament són la creació d’un impost ecològic per a cada servei, l’operació de neteja de la muntanya a la primavera i la classificació i senyalització de residus.
Artouste: Neu 100% natural
Lliure de canons de neu, la bucòlica estació ha deixat de fabricar neu artificial i s’ha adaptat amb la diversificació de les seves activitats. A més, és coneguda com l’estació dels freeriders perquè ofereix zones no condicionades per als amants de les sensacions i de la neu en pols. Una estratègia destinada a reduir els gasos d’efecte d’hivernacle de l’estació. Per això, aquí, els telefèrics funcionaran a velocitat reduïda per tal de limitar el consum d’energia.
Gourette: D’estació d’esquí a estació de muntanya
D’acord amb les noves tendències i la demanda creixent, en col·laboració amb el Centre Permanent d’Iniciació Ambiental (C.P.I.E.), Gourette continua desenvolupant activitats en la natura com l’habilitació d’una zona tranquil·la per al gall salvatge; la creació de camins de descobriment amb senyalització tant a l’hivern com a l’estiu; o el desenvolupament d’activitats a la natura, supervisades per professionals.
Peyragudes: Canons de neu cada vegada més econòmics, més esquí amb menys aigua i energia
Permetre als visitants esquiar en més de la meitat de l’estació, siguin quines siguin les condicions meteorològiques, reduint al mateix temps el consum d’aigua i energia, és l’objectiu de la direcció de l’estació de Peyragudes. Les inversions realitzades des de fa quatre anys garanteixen una renovació constant dels canons de neu d’última generació. Enguany hi haurà més de 60 canons de neu nous, que milloraran la capacitat de producció i l’esquiabilitat, sobretot en els enllaços entre els tres sectors de l’estació. Amb menys energia, menys aigua i una temperatura més freda pròxima a 0° C, els nous canons de neu produeixen més neu que mai (juntament amb l’ús del sistema Snowsat per produir només la neu necessària en el lloc adequat i l’ús sistemàtic de barreres de neu en zones ventoses).
En el vessant de Peyresourde, a partir d’ara els visitants que s’allotgin en el sector de Balestas arribaran a les pistes amb llançadores elèctriques. El mateix s’aplicarà en el vessant de les Agudes per arribar a les pistes des dels aparcaments. Aquesta iniciativa és part de l’esforç en definir un nou model per a l’estació. En els darrers cinc anys són nombroses les iniciatives destinades a reduir la petjada de carboni de l’estació (remuntador Skyvall, màquina llevaneu híbrida, motos de neu elèctriques, nova il·luminació, etc.).
Pyrénées2vallées: Saint-Lary, Peyragudes, Piau i Val Louron
Amb cims que superen els 3.000 metres com ara el massís del Neouvielle, Pyrenees2vallees inclou quatre estacions de muntanya en el vessant francès (Saint-Lary, Peyragudes, Piau-Engaly, Val Louron), amb un total d’1.316.000 jornades d’esquí i més de 30 milions d’euros invertits aquesta temporada. Un espai nòrdic en el vessant espanyol, a la vall de Pineta Muntanya Perduda afegeix l’esquí alpí a l’oferta d’activitats. I, a més de l’esquí, té 46 pobles de muntanya entranyables i amb una gran riquesa patrimonial, monuments Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i reconeguts com a país art i història i Grand Site Occitanie.
Les Angles: Green Snowflake
Les Angles s’ha adherit al sistema per intensificar i promoure les accions de la regió a favor del desenvolupament sostenible. En aquest sentit, instal·larà compostadors en tots els districtes del poble i moloks de classificació en tots els carrers; punts de recàrrega elèctrica per a vehicles; l’enllumenat públic és LED; caldera de llenya i panells solars per subministrar electricitat a l’espai Angléo i a la residència contigua; i, un sistema que li permet controlar els recursos hídrics per a la neu artificial i, per tant, gestionar més bé l’aigua. A més, tots els remuntadors dels Angles tenen comptadors individuals per controlar el consum elèctric, gestionar la velocitat en funció dels visitants i reduir la factura energètica. Alguns edificis municipals estan habilitats amb plaques solars, capaces d’escalfar part de l’aigua del centre termal Angléo. La pista de trineu del Lou Bac està equipada amb fanals solars que il·luminen la pista a la nit.
Sobre els Pirineus Francesos
Patrimoni Mundial de la Unesco, els Pirineus Francesos constitueixen el destí hivernal en majúscules. Les seves 45.707 hectàrees de superfície alberguen cims tan emblemàtics com ara Pic du Midi, Midi d’Ossai o Grand Tourmalet; el circ glacial de Gavarnie; i més de 1.000 emblemàtiques pistes de neu i 15 centres termals i spas amb aigües que brollen a més de 30º C en ple hivern. Aquest fet converteix als Pirineus francesos en el destí de l’Ski & Spa. www.lespyrenees.net