L’Executiu considera un deute històric actualitzar el marc normatiu vigent des del 2000 per adequar-lo a la nova realitat i les noves necessitats del sector. La nova llei implicarà una millora en el sistema esportiu de Catalunya i en el benestar de la ciutadani. Reforçarà el paper clau de l’esport i l’activitat física en la millora de la salut, la cohesió social, la formació en valors i la promoció econòmica
El Govern ha aprovat la memòria preliminar de l’avantprojecte de la nova Llei de l’Esport i l’Activitat Física de Catalunya, de manera que es dona el tret de sortida a l’elaboració d’un nou marc normatiu que actualitzi l’actual, vigent des de l’any 2000. L’objectiu és adequar la llei a la nova realitat i les noves necessitats del teixit esportiu de Catalunya, que juga un paper protagonista en la transformació que ha viscut el país en els últims 25 anys.
La voluntat de l’Executiu d’impulsar una nova llei, considerada pel Departament d’Esports com un deute històric, respon a una necessitat compartida amb el sector esportiu català i a un context en què la forma de practicar esport i activitat física ha canviat profundament en 25 anys
La voluntat de l’Executiu d’impulsar una nova llei, considerada pel Departament d’Esports com un deute històric, respon a una necessitat compartida amb el sector esportiu català i a un context en què la forma de practicar esport i activitat física ha canviat profundament en 25 anys. Al llarg d’aquest temps, aquest sector, reconegut pel Govern com a bé essencial, s’ha convertit en una eina de millora de la salut, la cohesió social, la formació en valors de les persones i la promoció econòmica de diversos sectors, cosa que ha contribuït a aconseguir una societat més equitativa, inclusiva i sostenible.
El text legal haurà de garantir una ordenació moderna, eficient i ajustada a les necessitats actuals i futures. El Govern considera que l’impuls d’una nova llei implicarà una millora en el sistema esportiu de Catalunya, la salut i el benestar de la població, la cohesió social, la promoció econòmica del sector i el pes econòmic de l’esport i l’activitat física. També afavorirà la projecció internacional de l’esport català, la millora del rendiment esportiu i l’accés universal a la pràctica, sense discriminació territorial.
La nova llei, amb la qual es donarà compliment al Pla Normatiu aprovat pel Govern i que s’adaptarà als nous estàndards internacionals de la regulació esportiva, pretén regular l’esport d’avui i anticipar també els desafiaments del futur per assegurar un sistema esportiu fort, equitatiu i sostenible.
Els objectius que es persegueixen amb la nova norma són:
- a)Assegurar un accés equitatiu i universal a l’esport i l’activitat física, en tant que han estat declarats béns essencials per part del Govern
- b)Facilitar la implementació de nous equipaments i instal·lacions esportives i millorar la qualitat i condicions dels existents.
- c)Millorar la governança, la transparència i la seguretat en l’àmbit esportiu.
- d)Facilitar el finançament i la sostenibilitat del sector.
- e)Incrementar el grau de recerca en l’estudi i foment de diferents modalitats esportives, tant de competició com de lleure.
- f)Simplificar les relacions entre l’Administració i els agents de l’esport, i reduir les càrregues administratives.
L’elaboració de la nova Llei de l’Esport serà una de les prioritats de la Taula de l’Esport i de l’Activitat Física de Catalunya, que el Govern ha reactivat recentment com a òrgan transversal i consultiu del Govern, amb l’objectiu de comptar amb la participació i assessorament dels agents del sector per concretar-ne els límits i la definició.
En aquest sentit, el Govern vol obrir el debat i el diàleg a la ciutadania a través d’una consulta pública prèvia a l’elaboració de l’avantprojecte de llei que permeti la participació a totes les Administracions de Catalunya, organismes públics independents, ens locals i entitats privades amb funcions públiques, com els col·legis professionals i les corporacions de dret públic, i les universitats públiques i altres ens vinculats. Per això, la memòria preliminar es publicarà al Portal de la Transparència.