Coronades Irati Cuadrado de l’IRRTZ-NAV a Sprint, i Mónica Sáez de l’EMEM-ARA a Persecució, com a Campiones d’Espanya de Summer Biathlon a l’asfaltat Stadium Spainsnow de l’estació aragonesa de Candanchú. Roberto Piqueras (EMEM-ARA) es va convertir en doble campió d’Espanya en emportar-se les dues proves sense contemplacions

Aquest cap de setmana 30 de setembre i 1 d’octubre s’han disputat els Campionats d’Espanya de Summer Biathlon 2023 a l’Stadium Spainsnow de l’estació aragonesa de Candanchú. En els pocs mesos d’existència de què disposa aquesta instal·lació única a Espanya ja ha allotjat tres competicions de gran nivell.

Els millors esportistes d’Espanya s’han donat cita a l’únic estadi de biathlon a Espanya per competir sobre el recorregut perfectament preparat de 1500 metres de la bella estació jacetana, on es va poder gaudir d’unes jornades de competició idíl·liques.

El circuit de Candanchú, on celebren Campionats d’Espanya de Biathlon des de fa gairebé dues dècades, canvia la neu per l’asfalt en aquesta ocasió

Els clubs participants han estat: Associació Espanyola de Mushers (AEM), el Club Canicross Les Franqueses (CCLF), el Club Esquí de Fons Uharte (UHRTE), el Club Muntanya Guàrdia Civil (CMGC), el Club Pirineista Mayencos (MAYEN), l’Equip Militar d’Esquí i Muntanya (EMEM), Irrintzi Ski (IRRTZ) i Stadium Casablanca (CASAB).

A les competicions d’homes els podis de les dues especialitats el van ocupar tres aragonesos en el mateix ordre. Al doble Campió d’Espanya, Roberto Piqueras (EMEM-ARA), el van acompanyar al calaix Guzmán Sanz (EMEM-ARA) i un jove júnior Hugo Escudero (MAYEN-ARA).

En dones l’Sprint de dissabte, se’l va emportar la multifacètica Irati Cuadrado (IRRTZ-NAV), seguida de Mónica Sáez (EMEM-ARA) i de la jove Cristina Lanau (MAYEN-ARA).

Diumenge mateix podi de dones que dissabte, però diferents posicions. Mónica Sáez (EMEM-ARA) es va convertir en Campiona d’Espanya de persecució, Irati Cuadrado (IRRTZ-NAV) va finalitzar segona per les nombroses penalitzacions, i Cristina Lanau (MAYEN-ARA) va acabar tercera.

Per a l’organització va suposar un repte superar l’èxit dels dos esdeveniments precedents. El circuit de Candanchú, on celebren Campionats d’Espanya de Biathlon des de fa gairebé dues dècades, canvia la neu per l’asfalt en aquesta ocasió, i els atletes han passat als esquís de rodes per disputar una emocionant i espectacular competició que ha atorgat els títols de campió d’Espanya de Summer Biathlon en les modalitats esprint i persecució.

El dissabte i el diumenge es va iniciar la competició a les 9.30 hores amb la regulació de carrabines, que va servir als participants per realitzar els últims ajustos a les seves armes en funció de les condicions que tant influeixen en el tret (vent, llum, temperatura). A les 10:30 es va donar el tret de sortida.

Campionat d’Espanya Summer Biathlon Sprint

El dissabte es va disputar la modalitat esprint, amb sortida individual cronometrada, i un interval de 30 segons entre corredors. Per a 7,5 km els homes i 6 km les dones, els biathletes van passar dues vegades pel camp de tir, la primera per disparar en posició estesa i la segona dreta. Per cada fallada dels cinc trets que van realitzar a cada posició de tir van fer una volta de 150 metres al circuit de penalització.

Campionat d´Espanya Summer Biathlon Pursuit

La classificació de dissabte va determinar l’ordre i les diferències de temps a la sortida de diumenge, quan es va disputar el Campionat d’Espanya de Biathlon d’Estiu en la modalitat de persecució. El millor classificat de l’esprint va prendre la sortida en primer lloc, i després, la resta dels participants, que acumulaven a la sortida una penalització equivalent al 50% del temps perdut a la jornada anterior respecte al primer classificat.

La competició es va disputar sobre 7,5 km en el cas de la categoria femenina i 10 km en el cas de la masculina. Es va entrar al camp de tir en un total de 4 ocasions, successivament en les posicions d’estesa, estesa, peu, peu. En aquesta cursa la penalització per tret fallat va consistir en una volta de penalització de 75 metres.