Celebrat el Dia Mundial del Píster

febr. 10, 2025 | ESTACIONS D'ESQUÍ, NOTÍCIES

L’estació d’esquí de Port Ainé ha organitzat una obertura de pistes per mostrar la feina d’aquests professionals que vetllen per la seguretat dels esquiadors. Dones com la Píster, Berta Pérez, s’incorporen cada cop més a aquesta professió que fins ara era exercida íntegrament per homes

Ahir, 10 de febrer, es va celebrar el Dia Mundial del Píster, una professió clau per a la seguretat dels esquiadors a les estacions d’esquí i al qual cada cop hi accedeixen més dones. Més de 60 estacions d’esquí de tot el món celebren aquest dia avui amb diferents actes per reconèixer el treball d’aquests professionals. La lleidatana Port Ainé, ha realitzat una obertura de pistes amb diferents esquiadors per donar a conèixer la feina d’aquests professionals de la neu a què cada cop s’hi incorporen més dones.

La primera activitat que fan els pesters és precisament l’obertura de pistes per verificar que tot està correcte i que s’hi pot baixar amb esquís. També marquen els senyals, fan tasques de rescat i de primers auxilis, i tanquen les pistes de l’estació al final del dia, entre moltes altres funcions.

M’ha semblat molt important per visibilitzar una feina que molta gent s’oblida que existeix i que és bàsica perquè funcioni l’estació d’esquí

Aquesta és una professió a què s’incorporen més dones com la Píster de l’estació de muntanya de Port Ainé, Berta Pérez, que ha celebrat l’organització d’aquest dia mundial: “M’ha semblat molt important per visibilitzar una feina que molta gent s’oblida que existeix i que és bàsica perquè funcioni l’estació d’esquí”.

Per a Berta, les pesters aporten “més companyonia, menys competitivitat, més empatia i millora l’ambient de treball i ho fa més sa. Cada Píster aporta coses diferents, – prossegueix-, però és veritat que hem estat educades més a les cures i crec que el tracte personal amb els clients pot ser una mica més curós amb nosaltres”.

La Píster de Port Ainé reconeix que “encara queden per trencar diversos estereotips i que malauradament ens toca a nosaltres trencar-los”. Però animaria altres dones a entrar en aquesta professió perquè “és una feina molt bonica i som súper capaços de fer-ho”.

Carlos Pérez, també de l’equip de písters de l’estació lleidatana, celebra la incorporació de cada cop més dones a la professió: “ens ofereix un enfocament diferent, es fixen en altres detalls que potser nosaltres fins ara no ens havíem fixat i ens va molt bé aquesta incorporació per a nosaltres”.

Els dos piesters, que han estat rebuts juntament amb tot l’equip amb un calorós aplaudiment per part dels aficionats a l’esquí aquest matí a les estacions com Port Ainé coincideixen que els esquiadors haurien de fer “més cas dels senyals a les pistes per evitar possibles accidents”. Al que Berta afegeix “hauríem de revisar-nos una mica el nostre nivell d’humilitat i tenir en compte el nostre nivell d’esquí per ficar-nos segons quines pistes. I després anar ben protegits i protegides, sobretot a l’snowpark de vegades amb el casc no n’hi ha prou”.

Iniciatives com la de Port Ainé formen part d´una celebració global que han secundat més de 60 estacions d´esquí de tot el món per reconèixer la feina, de vegades invisible d’aquests professionals de l´esquí. “Amb l’International Ski Patroller Day 2025, celebrem la passió i dedicació dels písters a la seguretat a les estacions d’esquí. Convidem els amants de la muntanya de tot el món a unir-se a nosaltres en aquest reconeixement a la seva feina, essencial perquè tots puguem gaudir de la neu amb seguretat.”