A la fàbrica que Lange té a Montebelluna (Itàlia) s’imparteixen uns cursets avançats de botes perquè els venedors de les seves botes puguin informar correctament i tenir resposta a totes les preguntes dels seus clients.
Hi ha oportunitats a la vida que s’han d’aprofitar quan se’t presenten al davant i les que ofereix la marca Lange als botiguers que ella considera no s’ha de deixar escapar. En un camp que ha evolucionat tant en els darrers anys com el de les botes d’esquí, amb tot el tema de les personalitzacions i els termoformats, una bona formació és bàsica perquè els venedors de les botigues puguin ‘educar’ als seus clients i aconsellar-los sobre quina és la bota que més s’ajusta a les característiques dels seus peus i a les seves necessitats, i com una bona es pot ajustar a la morfologia de les seves dues extremitats inferiors que permeten a les persones mantenir la verticalitat. En aquest sentit, i veient l’interès creixent per tots aquests temes, Lange va posar en marxa ara fa uns cinc anys la Lange Bottfitting University, tal com ells l’anomenen, on uns experts de la marca donen una formació tècnica molt avançada “per gent que sap de què parla. Seria com un màster de botes, on s’explica com es fabriquen, com es treballen, quin tipus de material es fan servir, com treballar cadascuna de les problemàtiques que es pot trobar en un peu i els fan un màster en personalització de botes”, explica a EDH Pere Petit de Lange, empresa distribuïda a casa nostra per Megasport.
Aquests cursets de formació duren uns tres dies i venen a ser una formació molt intensa, on només uns pocs afortunats tenen accés, ja que és la pròpia marca qui tria als venedors del seu país que considera ‘mereixedors’ d’aquesta experiència, ja que les places són limitades i cada territori té unes places assignades.
Un màster de primera molt especial
A més, aquests cursets de Lange adquireixen una significació especial donada la pròpia filosofia de la marca. En un moment en què moltes marques aposten per la personalització de botes a través de l’escalfor, dels forns, ja sigui a nivell de carcassa o no, “Lange es manté en el seu discurs de botes monoinjectades, amb plàstics de qualitat. Nosaltres ja oferim moltes formes diferents, però sempre que hi hagi una necessitat de personalitzar una bota ho fem de forma manual i artesanal, molt a mida de les necessitats dels esquiadors. Una feina que en aquest cas es veu afavorida pel tipus de plàstic que es fan servir en les botes de la marca francesa, ja que són de qualitat i es poden treballar i deformar molt bé, sense que hi hagi perill que es trenquin”, apunta en Pere Petit. I en aquest sentit “Lange té un programa que consisteix a donar formació a venedors de botigues especialitzades per explicar-los bé com treballar les botes d’esquí per adaptar-les a cada cas”, finalitza el bo d’en Pere.
Fins aquí l’opinió d’una part de la història, però sempre és bo conèixer la segona part, la que dona sentit a aquesta història, la dels assistents a les classes de formació, com en Jordi Ventura de ‘pertot Solucions per a esquí i muntanya’, amb una botiga originària a Masella i una segona a Puigcerdà. Ell recorda que “van ser dos dies de formació, en el decurs dels quals vam veure tota la col·lecció de Lange i tota la tecnologia que fan servir a les seves botes. El primer dia el vam arrodonir amb una visita a la fàbrica i ens van explicar com tenen definides les seves col·leccions de botes. El segon dia ja vam treballar molt més tècnicament tota la personalització de les botes de competició i les diferents formes de fer-ho, des de com fresar les botes, eixamplar-les, treballar les soles, la interfície, el botí… Tota mena de personalitzacions que et permeten adaptar després la bota a l’esquiador turista o al corredor”.
En aquesta edició d’aquest postgrau de botes d’esquí hi van assistir unes 30 persones de diferents països, que es van posar en mans de cinc formadors al llarg de dos dies durant els quals van conèixer de primera mà el producte, van assistir a algunes demostracions i ells mateixos van poder treballar algunes botes per veure fins a quin punt havien après la lliçó. No s’ha d’oblidar el veritable esperit d’aquestes estades, que no és altre que la formació. Per això li preguntem al Jordi què és el que va aprendre i ell respon que “noves tècniques de personalització de botes, sobretot del tema dels botins i també molta informació dirigida cap a la competició. Coses molt específiques que a vegades costen de saber i et permeten tecnificar-te una mica més i especialitzar-te més com a botiga d’esquí, amb un producte que és molt tècnic com el de Lange per donar servei a tots els esquiadors”.
Com aplicar els coneixements
Amb la lliçó apresa cal saber traslladar aquests coneixements als clients, mirant d’oferir al consumidor la bota que més se li adapti, que sigui la més adequada per al seu tipus d’esquí i la morfologia del seu peu, partint de la base que mai trobarem dos peus iguals. “Per tant, el que es busca dins d’una bota estàndard es poder adaptar-la i personalitzar-la al peu de cada client, treballant la carcassa i el botí. Això pel que fa al consumidor estàndard, ja que pel que fa a la competició es treballa molt amb el fresat de les carcasses, amb eixamplar-les i amb plantilles per a corredors que volen un rendiment major”, apunta en Jordi.
És evident que molts d’aquests conceptes els venedors que tenen una mica de curiositat i volen fer bé la seva feina ja les saben, ja que s’informen i la pròpia marca els manté al dia, però sempre hi ha aportacions que milloren els teus coneixements. Unes aportacions poden ser noves i altres les ja assimilades però explicades en un context i d’una forma que ajuden al venedor a fer-se una nova idea o a enfortir més encara els seus coneixements. “Els conceptes els teníem clars, però algunes coses, com a quina temperatura s’ha d’escalfar el plàstic perquè es deformi correctament… Són petits detalles que després ens ajuden molt en el nostre dia a dia”, finalitza en Jordi Ventura.
I és que la formació a la vida, i aquest món de les botes no és una excepció, és bàsic. Totes les marques cada temporada fan els seus cursets de formació als seus clients perquè aquests sàpiguen entendre quina és la necessitats dels aficionats i quines respostes se’ls ha de donar.
- Formar-se, ampliar els coneixements mai està de més
- El camp de les botes no deixa d’evolucionar i créixer i cal posar-se al dia
- Els clients cada cop busquen més solucions perquè les botes que calcen els siguin el més còmodes possibles
Jordi Ventura, “un client a qui li has treballat bé la bota és un client per a tota la vida”
Aquestes paraules del 50% de les dues botigues que ‘pertot Solucions per a esquí i muntanya’ a Puigcerdà i Masella ja ho diu tot. Però hem volgut parlar una mica més amb ell perquè ens resumeixi la seva experiència.
Els clients que venen a les botigues, saben tot el que poden fer amb unes botes?
No. La majoria de gent desconeix el món de les botes, i la nostra feina és explicar-los, i treballar el seu peu i la seva bota, ja que la bota és l’element més important en la pràctica de l’esquí, molt més que els mateixos esquí. Nosaltres els expliquem que les botes els han d’oferir rendiment, prestacions i comoditat.
I quan els hi expliqueu, com es queden?
La gent es queda gratament sorpresa, sobretot quan després ho proven i funciona. Un client que li has treballat bé la bota és un client per a tota la vida.
Quines tres coses us van sorprendre més de la vostra estada a la fàbrica de Lange?
De la fàbrica em va sorprendre tot el taller de les botes de competició, tota l’especialització i els diferents tipus de botes que hi ha. Tot el que era el fresat de les carcasses, ja que jo em pensava que era molt residual i realment es fa servir i es treballa. Em pensava que es feia servir en dos o tres casos puntuals, però és una cosa que si la treballes i la saps fer soluciones molts problemes als peus de moltíssima gent.
És a dir, que si us tornen a dir d’anar-hi no us ho penseu dos cops.
De tant en tant s’hauria d’anar. La formació contínua sempre és bona. Hi ha gent que en sap molt i que et pot explicar trucs i tècniques noves.
Text: Celes Piedrabuena
Fotos: Celes Piedrabuena i Pertot