L’estació de Baqueira Beret acollirà la primera prova del Freeride World Tour (FWT) 2022, un circuit internacional en què es podrà veure en acció els millors freeriders del món. Aproximadament 48 atletes de 14 països –entre llegendes d’aquesta disciplina, joves promeses i wildcards (esportistes convidats)– participaran a la prova, que tindrà lloc del 22 al 28 de gener.

Entre els participants previstos al FWT –el campionat de referència mundial d’aquesta disciplina– hi ha quatre campions del món, que són el suec Kristofer Turdell (esquí masculí), la suïssa Elisabeth Gerritzen (esquí femení), el francès Victor De Le Rue (snowboard masculí) i la també francesa Marion Haerty (snowboard femení). Els participants accedeixen a la prova si han obtingut la classificació la temporada anterior o per invitació (wild card).

Els organitzadors preveuen una prova força exitosa (sempre que l’evolució de la pandèmia ho permeti), donat que les potencials zones de competició ja gaudeixen d’excel·lents condicions de neu i que a més hi prendran part esportistes molt destacats, com els talents locals Aymar Navarro (el primer freerider de l’Estat a pujar al podi en les 25 edicions celebrades del Xtreme Verbier de Suïssa, en el marc del Freeride World Tour d’enguany), el jove Abel Moga, que farà el seu debut a la categoria absoluta, i Pòl Tellosa, que competirà en la categoria júnior. Un altre al·licient és que diversos participants tornen a la competició després del parèntesi provocat per la pandèmia.

48 atletes de 14 països participaran a la prova, que tindrà lloc del 22 al 28 de gener

En el decurs de la presentació de la prova, acte que va tenir lloc el 22 de desembre a la Diputació de Lleida, el president d’aquesta institució, Joan Talarn, va incidir en la gran potencialitat de la Val d’Aran en l’àmbit de l’esquí, mentre que la Síndica d’Aran, Maria Vergés, va destacar que a les portes de la candidatura per la celebració dels Jocs Olímpics d’Hivern de 2030, “esdeveniments d’aquest tipus demostren que som capaços d’afrontar grans reptes”.

De la seva banda, el director de màrqueting de Baqueira Beret, Xavi Ubeira, va afirmar que la prova suposa “un repte, perquè volem demostrar que no només som un referent pel sud d’Europa, sinó que tenim una capacitat organitzativa de qualitat” i ha recordat que la competició aplegarà més de 150 persones entre esquiadors, snowboarders, mitjans de comunicació, tècnics i organització.

La prova aranesa del Freeride World Tour té un pressupost de 400.000 euros i té el suport de la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Naut Aran, el Conselh Generau d’Aran i la Generalitat de Catalunya

El terme freeride es refereix a un descens molt pronunciat fet fora de pista, en una zona de la muntanya que no està senyalitzada amb balises ni que tampoc s’ha adaptat amb màquines trepitjaneu, i que sovint presenta una orografia complicada. A la prova aranesa, l’organització limitarà un espai de descens i els riders hauran de triar una ruta determinada, puntuant la dificultat del traçat i les piruetes.

Després de l’esdeveniment inaugural a Baqueira Benet, el tour es traslladarà a Ordino Arcalís (Andorra), del 30 de gener al 5 de febrer; al Kicking Horse Golden BC (Canadà), del 12 al 17 febrer; a Fieberbrunn (Àustria), del 15 al 20 de març, i a Verbier (Suïssa), del 26 de març al 3 d’abril, on tindrà lloc la final.

La prova aranesa del Freeride World Tour té un pressupost de 400.000 euros i té el suport de la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Naut Aran, el Conselh Generau d’Aran i la Generalitat de Catalunya.

Situada entre la Val d’Aran i el Pallars Sobirà, Baqueira Beret té el domini més gran de l’Estat amb 2.273 hectàrees i més de 160 quilòmetres esquiables, i és un referent a escala estatal i internacional del món de l’esquí. La infraestructura hivernal té la major capacitat d’esquiadors –permet acollir-ne uns 18.567 de manera simultània i 61.363 per hora– i ofereix una gamma amplíssima de serveis.

 

Més informació:

Freeride World Tour
Web: www.freerideworldtour.com

Baqueira Beret (la Val d’Aran)
Tel. 973 63 90 00
Web: www.baqueira.es