Abel Moga, la bèstia de les grans muntanyes i un dels favorits del públic, torna al gran escenari aquest any amb un wildcard de temporada. Des de FWT by Peak Performance li ha fet unes quantes preguntes i ha intentat desvelar què té preparat per als seus fans aquesta temporada

Abel Moga és un destacat esquiador de freeride natural de Viella, Val d’Aran, que va deixar molt alt el pavelló espanyol a la primera edició del FWT a Baqueira a l’hivern 2022 en aconseguir una medalla de plata. Abel, també conegut com “The Ultimate Showman” al circuit, amb només 22 anys té una gran projecció. La seva destresa a la gran muntanya s’inspira en la del seu compatriota Aymar Navarro, que es complementa amb la seva àmplia gamma de trucs que el converteixen en una autèntica carta a tenir en compte per al 2024.

L’aranès, patrocinat per Baqueira Beret i que forma part del recentment creat equip de Freeride de la Real Federación Española Deportes de Invierno (Spainsnow), porta una doble vida, ja que per una banda està cursant estudis d’Enginyeria de Materials a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i de l’altra és un esquiador d’alt nivell que la temporada passada va completar la segona temporada a l’elit del Freeride mundial. Sens dubte, molt de futur per a l’esquiador d’Head.

Tornes al Tour. Què sent i què significa per a tu?

Estic molt agraït de tornar a l’FWT gràcies a aquesta wildcard de temporada i molt motivat per fer-ho millor que l’any passat. Poder viatjar i esquiar amb aquest grup de llegendes que conformen el circuit és la millor manera de millorar el meu esquí i continuar progressant com a freerider.

La prova de Baqueira és molt especial. Per ser la primera del calendari i per ser a casa davant de la meva gent. Vull fer una baixada sòlida

Els Challengers de l’any passat van ser molt renyits, amb riders rendint a un nivell altíssim. Et va resultar difícil? I com va ser de dur en un triple empat a punts?

Els Challengers tenen un nivell d’esquí molt alt i estar entre els quatre primers és especialment difícil. No estava segur de trobar la forma després de la meva caiguda a la primera prova a Nendaz, però vaig esquiar bé a Fieberbrunn, on em vaig emportar la victòria que em va donar l’espurna que necessitava per continuar lluitant per un lloc al Tour. La segona prova de Nendaz també va ser una de les millors que he vist mai, tothom va fer una bona baixada. En general, encara que em quedés a les portes de classificar, estic molt content per la gent que va passar el tall; tots s’ho mereixien.

L’any passat, a la teva parada de Baqueira Beret, vas fer un impressionant front flip Superman que va provocar que el públic embogís, però et van restar punts pel control. Quins són els teus objectius aquest any?

La prova de Baqueira és molt especial. Per ser la primera del calendari i per ser a casa davant de la meva gent. Vull fer una baixada sòlida i oferir el millor espectacle possible. A més, amb les nevades que estan caient aquests dies tinc la sensació que les condicions seran òptimes aquest any a Baciver perquè puguem viure la millor competició fins avui a les nostres muntanyes.

Ja t’has llaurat una reputació a les grans línies de muntanya, però, amb només 22 anys, et consideres un veterà o més aviat un novell?

Sincerament, no em considero un veterà! Sembla que ha passat temps per tot el que he viscut al Tour, però en realitat només fa dos anys que sóc al circuit. Aquesta serà la tercera temporada de moltes que, espero, encara han de venir. Aleshores podrem parlar de veterania. És veritat que quan em vaig unir al FWT era un dels més joves, tot i que ara es podria dir que tinc l’edat mitjana d’un corredor del Tour.

Tinc la sensació que les condicions seran òptimes aquest any a Baciver perquè puguem viure la millor competició

Tots sabem com esteu d’units l’Aymar i tu. Serà el teu entrenador aquest any? O almenys estarà al teu costat en algunes de les proves?

No, no serà el meu entrenador, però estic segur que esquiarem junts molt aquest hivern, i sé que sempre hi serà per ajudar-me en tot el que pugui. A més. Aymar aquesta temporada és el coordinador de freeride del nou equip creat per part de Spainsnow on estem Núria Castán i jo, per la qual cosa la relació és diària.

Busques redimir-te fent el teu truc característic, el front flip, al Bec des Rosses aquesta temporada?

Tant de bo! Si arribo a les finals, per què no? [Riu] La veritat és que sempre que penso en aquella baixada del 2022 em surt un somriure a la cara. La vaig gaudir molti no me’n penedeixo d’haver tirat aquest front flip a la part baixa. Si ho hagués planxat hauria estat èpic, i si no ho hagués intentat m’hauria quedat amb les ganes. També seria brutal poder sortir des del cim aquest any.

Tens algun altre gran truc que vulguis estrenar aquest any?

La veritat és que no. Crec que, en una competició, només cal fer el que aterres gairebé el 100% de les vegades. Estic content amb els meus 3s, backies i front flips. Anire veient amb què em sento còmode i segons a com estigui la muntanya i el tipus de vessant de competició de cada parada buscaré la línia que millor s’adapti al meu estil. Al final, l’objectiu principal ha de ser gaudir de la baixada al màxim perquè si ho faig estic segur que els resultats acabaran arribant.