Independentment del tipus d’esquí o planxa que calcis, el que realment acaba de definit el teu comportament damunt la neu són els cantells, raó per la qual tenir-los en òptim estat és bàsic.
Text: Celes Piedrabuena
Fotos: Jesús Martínez
Un cantells en bon o mal estat determinaran la teva seguretat i el control de la situació damunt la neu, ja que els laterals dels esquís o de la planxa són els que otorgen la precisió necessària quan practiquem els esports d’hivern i els que determinen que aquesta pràctica sigui més o menys fàcil i gratificant. És per aquesta raó que tenir uns cantells en bones condicions té més importància de la que pot semblar a primera vista.
Hora de posar-se el davantal
A l’hora de treballar els cantells de les nostres planxes, ho podrem fer amb pedres o amb el que popularment es coneix com a ‘diaface’, llimes. Nosaltres, sempre seguint les instruccions del savi Marc Gombau, recomanem fer-ho amb ‘diafaces’. No perquè amb les pedres no es pugui fer una bona feina, sinó perquè les pedres es degraden molt ràpid i aviat deixen de ser planes. Per la seva banda, les ‘diafaces’ sempre són planes i sempre fan bé i amb exactitud els cantells.
Un cop fet aquest aclariment, col·locarem els esquís al banc, tal com s’aprecia a la foto. Agafarem tot seguit dissolvent i netejarem bé els cantells abans de posar-nos a treballar, perquè les eines puguin treballar bé. Molt important és fer servir els cartabons i els clips de ‘tuning’ tal com estiguin angulats els cantells. Per exemple, si els cantells estan angulats a 89,5º s’ha de fer servir el cartabó de 89º i el clip de ‘tuning’ de 0,5º. Tenint present aquesta angulació, agafarem bé el cartabó amb l’eina i el passarem bé, de gran a petit. Per exemple, si hi ha rebaves, és important començar amb l’eina de gra més gruix, de 100 o de 200, i es passa per tot el cantell. Després ja es pot fer servir el de 600, i posteriorment, per fer l’acabat, ja ens decantarem pel de 1.500, pel del gra més fi.
Pot semblar el contrari, però és indiferent si la posada a punt dels cantells la fas partint del nose cap al tail o viceversa; és a dir, de l’espàtula a la cua o viceversa; el que és important és fer passades llargues, seguint fil per randa les dues grans normes de l’skiman: velocitat i precisió constant.
Tall lateral i tall de la sola, el ‘tuning’
Un cop fet el lateral, el costat del cantell, tocaria fer el cantell de la banda de la sola. Primer hem treballat el que seria el costat de l’esquí i seguidament fem la sola, el que diríem el ‘tuning’. I ho farem exactament igual que en el procediment anterior, que quan fèiem el cantell lateral, fent servir el clip de ‘tuning’. És important, perquè les eines estiguin bé i treballin com cal que estiguin mullades. Mentre es treballa, han d’estar-ho. Hi ha un additiu especial, que es pot trobar a les botigues especialitzades, un additiu per ‘diaface’, que fa que les eines sempre estiguin en òptimes condicions de rendiment, tant per fer el lateral de l’esquí com el ‘tuning’.
Un cop s’ha acabat el procés s’ha de tornar a netejar els esquís, ja que segurament els hauràs embrutat després de la posada a punt a què els has sotmès, comprovant de nou que no hi hagi rebaves. Si en tornes a trobar, és qüestió de tornar a passar la ‘diaface’ fins que desapareguin.
La posada a punt dels cantells es pot fer a casa uns dos o tres cops, i després el més recomanable és acabar portant els esquís al taller, on l’skiman els deixarà perfectes. Ja veureu que la diferència entre tenir uns esquís amb els cantells com cal, a no tenir-los és abismal. Tot un món separa aquestes dues situacions.
*Amb l’assessorament de Marc Gombau, skiman titulat i skiman campió del món paralímpic al 2007 a Sestriere