Unai López i Luken Garitano, or i plata al Festival Olímpic de la Joventut Europea

febr. 13, 2025 | COMPETICIÓ, NOTÍCIES

Primer, l’esportista andalús de RFEDI arribava a aquesta cita com un dels grans favorits a penjar-se una de les medalles d’aquestes Olimpíades de la Joventut a Bakuriani, a Geòrgia i ha complert els pronòstics amb una autèntica demostració de talent i habilitat. I després, l’esportista basc de RFEDI aconsegueix una espectacular medalla de plata a l’Eslàlom

Primera medalla d’un espanyol en esports de neu a EYOF després de l’obtinguda per Daniel Rienda el 1997 (bronze) al Gegant d’aquest festival a Sandsvall, Suècia.

Unai López Sousa (FADI-NEVADA) ha conquerit la medalla d’Or al Festival Olímpic de la Joventut Europea (EYOF) en l’especialitat de Slopestyle (SS) durant la jornada del 12 de febrer de 2025. Amb només 17 anys, el snowboarder andalús, ja forma part dels Equips Nacionals de la grans talents que estan destinats a lluitar amb els millors esportistes del món els propers anys. És la segona medalla que aconsegueix Espanya en esports de neu a la seva història després de l’obtinguda per Daniel Rienda (FADI) l’any 1997 a l’EYOF de Sundsvall (SWE) amb el seu bronze al Gegant.

A la primera ronda, López es va quedar lluny dels primers llocs signant un registre de 63.75 amb una baixada una mica més irregular al circuit de SS que havia preparat l’organització per a aquesta gran final a Bakuriani. Luka Kamissek (GER) dominava en aquesta instància en obtenir un total de 80.00 punts, seguit del belga Oliver Vandendriessche amb 75.50 punts. Tocava remuntar i arriscar perquè era fora de les places que atorgaven medalles i l’andalús tenia el gran potencial per dur a terme aquesta gesta.

Unai és un esportista jove de talent pur, que als 16 anys ja ha debutat a Copa del Món i amb aquest magnífic resultat comença a recollir els fruits de l’aposta del seu club i la federació andalusa pel surf de neu i Sierra Nevada

A la segona ronda, va realitzar les mateixes acrobàcies que a la primera, amb la diferència que en cada mòdul els trucs van ser molt sòlids i nets, sent la ronda guanyadora i aplaudida per tots els riders arribant al final amb un resultat total de 92.25 punts conquerint l’Or, per davant de Luka Kamissek i també va millorar Paton amb 87.50 punts. La ronda d’Unai va estar composta per un backside doble 1260” indi/switch backside 1260” mute/slide to frontflip mute/frontside volta 540” indi/cab 270” in to fakie.

Després d’aquest sensacional èxit i amb l’Or ja a la mà, Unai destacava que “encara no m’ho crec, encara no sóc conscient del que representa, però estic molt feliç per aquest gran resultat que segur m’ajuda a continuar creixent com a rider”.

Juli Sala, responsable de desenvolupament esportiu de RFEDI, afirma que “Unai és un esportista jove de talent pur, que als 16 anys ja ha debutat a Copa del Món i amb aquest magnífic resultat comença a recollir els fruits de l’aposta del seu club i la federació andalusa pel surf de neu i Sierra Nevada pionera en l’aposta per grans esdeveniments de gran esdeveniment.

Luken Garitano, segona medalla

L’esportista basc de RFEDI aconsegueix una espectacular medalla de plata a l’Slalom gràcies a dues mànigues molt sòlides en què va esquiar el límit batent-se amb els millors especialistes de la seva edat (2008) i fins i tot un any més grans (2007). Al Gegant, Luken Garitano va signar també una molt bona 6a posició al GS.

Es tracta de la segona medalla d’un espanyol en esports de neu a EYOF en aquesta edició després de l’aconseguida el 12 de febrer del 2025 per Unai López a Slopestyle (SS) en surf de neu.

Després de l’excel·lent medalla d’Or d’Unai López (FADI-NEVADA) a surf de neu, l’equip seleccionat per la Reial Federació Espanyola d’Esports Espanyola d’Esports d’Hivern (RFEDI) ha aconseguit la segona medalla d’aquestes Olimpíades de la Joventut a Bakuriani. Luken Garitano Iturbe (NKEF-IRIMO) ha finalitzat en segona posició a l’Slalom i s’ha penjat una sensacional Plata que significa la segona presea de la delegació i la tercera en la història dels esports de neu després de l’aconseguida per Daniel Rienda (FADI) el 1997 al Gegant de Sandsvall (SWE).

A la primera mànega, Luken sortia amb el segon dorsal, i això li suposava sortir amb una pista totalment neta, sense estar marcada i tenia una gran oportunitat d’intentar generar diferències amb la resta d’esportistes. Durant la primera part, va cometre algun petit error buscant precisament el límit de la línia però el seu esforç li va servir per col·locar-se a la primera plaça provisional i, al final de la resta d’eslàlomistes, al tercer lloc de màniga. El líder en aquesta instància va ser el noruec Storm Andre Hagen amb un temps de 45.48, seguit del seu compatriota Elias Hartford Kvael a +0,16 i l’espanyol era tercer a +0,58.

Teníem només una medalla en la història d’aquest esdeveniment olímpic, i només en aquesta edició n’hem aconseguit dues. Orgullós del treball de Luken, els seus tècnics i dels clubs i treball de base que s’està fent, anem a buscar més

A la segona mànega tot canviaria. Les condicions no es presentaven com a la primera baixada perquè sortiria a la 28a posició a causa de la inversió dels 30 millors i el sol i el vent feien acte de presència per fer encara més èpica la lluita per les medalles. Al portillón de sortida, Garitano reconeixia que es trobava “bastant nerviós, les condicions eren totalment diferents i era una baixada més rítmica i hi havia algunes figures que feien entrar més lent al pla on calia empènyer”. Tot i així, el corredor basc va dur a terme un gran exercici de resistència i va arribar a meta amb un crono de 46.74, el 8è millor registre de tota la segona mànega i que sumat al seu temps de la primera mànega el va fer col·locar primer amb 1:32.80. La medalla de bronze estava assegurada, però encara podia aspirar a l’Or si els dos noruecs, dominadors de la primera mànega, cometien algun error. Precisament, va ser el següent a baixar, Kvael, el que va dur a terme aquest error que el va fer quedar fora de la màniga, atorgant-li a Luken la Plata. Finalment, el triomf va ser per a Storm Andre Hagen amb un registre de 1:31.79, deixant Garitano a +1.01 amb una segona plaça que sap a victòria. El podi el va completar el britànic Zak Carrick-Smith a +1,13, molt a prop de l’espanyol.

En conèixer el resultat definitiu el joveníssim talent nacional només es podia recordar de tota la gent important que l’envolta. “En aconseguir aquesta medalla de Plata he pensat en els meus entrenadors, el meu equip i, sobretot, en la meva família que eren a casa veient-me. Quan he arribat a meta, he vist el resultat en vermell i em pensava que no estava dins dels millors, però després m’han dit que tenia el bronze assegurat i m’he posat molt content. Després d’això, toca tornar a casa i anar a Itàlia a continuar entrenant a Casa Espanya de Fassa (ITA), tornar a la normalitat i continuar treballant per al futur”.

El director esportiu de RFEDI, Olmo Hernán, destaca que “teníem només una medalla en la història d’aquest esdeveniment olímpic, i només en aquesta edició n’hem aconseguit dues. Orgullós del treball de Luken, els seus tècnics i dels clubs i treball de base que s’està fent, anem a buscar més”.