Vallter 2000 és un clar exemple de com una estació d’esquí pot reorientar la seva proposta cap a les noves tendències de muntanya sense perdre de vista la font principal dels seus ingressos: l’esquí alpí.

Vallter sempre ha estat una estació especial i molt familiar, condicionada per la seva ubicació, tant per quan les coses van de cara com quan es gira la truita. I és en aquests moments en els que cal fer un plantejament de la situació, tal com va passar la temporada 2012/2013, una campanya que va ser força dolenta, tant que va provocar un replantejament del negoci. “S’havia de fer alguna cosa”, recorda l’Enric Serra, director de l’estació des de l’any 2007. “Aleshores teníem i tenim poques possibilitats de produir neu perquè disposàvem d’una xarxa d’innivació artificial molt dispersa, amb una canons repartits per aquí i per allà. I a més tenim poca disponibilitat d’aigua, d’emmagatzemar aigua, i teníem la pista del Xalet, la més maca, encarada a sud, molt exposada al vent, amb els canons molt separats entre ells i el nucli central de l’estació només innivat en una part”, recorda l’Enric.

Aquesta situació feia que més dies dels desitjables Vallter hagués d’obrir l’estació sense poder oferir la pista del Xalet, havent de rebaixar el preu del seu forfet. Calia fer alguna cosa, ja que a més la seva particular situació geogràfica la condiciona força. Situada al circ d’origen glacial de Morens-Ull de Ter, a 2.000 metres d’altitud sobre la vall del riu Ter, Vallter s’estén al nord de la comarca del Ripollès a la zona més oriental del Pirineu de Girona. D’acord que té privilegi de ser el centre hivernal més proper al mar i que des de la cafeteria de Les Marmotes hi ha dies en què gairebé s’ensuma l’olor a sal, però aquest balcó del Mediterrani, també té una cara amarga. El domini està força afectat pel vent, per les borrasques del nord, per les llevantades i pel perill d’allaus, sempre controlat, tot sigui dit. “La nostra és una estació alpina. Sabem que hem de tancar molts dies per mal temps i que hem de tenir el ris controlat”, apunta l’Enric.

Fes clic a la imatge per accedir a la galeria de fotos

Saber aturar-se per agafar embranzida

Amb aquests condicionants, amb aquesta realitat damunt la taula, va arribar el dia com dèiem a l’inici d’aquest article que Vallter es va replantejar la seva situació. El millor per a ells és que sabien qui eren, sabien el mal que patien i tenien clar que havien de retocar el seu model de negoci, però sense perdre el cap, ja que l’esquí alpí és i serà la Font principal d’ingressos.

Així, van decidir desmuntar la xarxa d’innivació artificial de la pista del Xalet i traslladar-la al nucli de l’estació, garantint que la part central del domini tingui bona neu en un 80%, sense perdre de vista la pista referent de l’estació. L’únic és que aquesta s’habilita per a la pràctica de l’esquí quan compte amb la neu òptima. Aquest ball no va afectar al poder d’innivació artificial, ja que Vallter segueix més o menys amb el mateix nombre de canons de neu, 100, el que passa és que alguns d’ells han canviat la seva ubicació.

A la vegada, els caps pensants de l’estació de Setcases van veure que començava a créixer una nova forma de gaudir de la neu a l’hivern, que hi havia un gruix important de visitants de l’estació que només volien caminar amb raquetes o fer itineraris, passar el dia en família al parc lúdic, fer visites guiades o apuntar-se a l’esquí de muntanya. Van reorientar l’activitat de les seves escoles d’esquí, van garantit un preu de forfet força competitiu, van remodelar i actualitzar el material de lloguer d’esquí i van marcar noves rutes per a la pràctica de l’esquí de muntanya, una realitat a la que totes les estacions miren de donar resposta dins del seu domini. Un canvi de política que havia d’anar acompanyat d’una sèrie d’inversions que havien de donar l’empenta definitiva a un canvi de política atrevida, arriscada, però també necessària.

L’aposta per les activitats de muntanya

D’aquesta forma, Vallter compta amb una xarxa de set circuits d’esquí de muntanya degudament senyalitzats per a tots els nivell. Qualsevol esquiador pot accedir-hi, com també pot contractar alguns dels serveis d’ esquí touring que ofereixen les escoles d’esquí i calçar-se el millor material de lloguer específic al serveis de lloguer que ofereix l’estació.

Set circuits que van des de la cota 1.900 fins la mítica cafeteria de Les Marmotes, és a dir, que no s’arrisquen i s’enfilen per exemple fins el Coll de la Marrana. Al llarg d’aquests itineraris marcats hi ha la informació degudament senyalitzada i només es senyalitzen quan les condicions són realment bones i quan no hi ha risc d’allaus. Ara bé, cal pensar que aquests ‘nou’ usuaris de les estacions no necessiten cap forfet per accedir als seus circuits marcats, és a dir, que l’únic ingrés que deixen és el que puguin consumir als serveis de restauració, de lloguer de material o de classes d’esquí. I aquest és un dels gran què de les estacions d’esquí, que han de donar la benvinguda a l’esquí i a les activitats de muntanya, mirant de rentabilitzar-les i sense perdre de vista que el que realment els omple la caixa dels diners són els forfets.

Al llarg d’una temporada són al voltant d’uns 70.000 els esquiadors que gaudeixen de la bona neu de Vallter, comptant que l’estació acostuma a estar tancada una mitjana de 15 dies per mal temps; una xifra que més o menys es manté estable al llarg de les darreres temporades amb una aposta innovadora, o potser no tant. Ara fa 44 anys Vallter 2000 començava a funcionar com a centre d’activitats d’esquí i muntanya. Ja ho dèiem al principi que era una estació pionera. Ha tornat als seus orígens.

Novetats 2018/2019 -Mini Club l’esquirol: Servei de ludoteca, on s’imparteixen tallers i jocs didàctics, atesos per personal qualificat. Les activitats dirigides són per a nens i nenes de 3 a 8 anys. El servei de Jardí de Neu-Mini Club l’Esquirol facilita a les famílies amb nens gaudir de l’esquí amb total tranquil·litat. Aquesta temporada amplia la seva oferta amb cursets al Bosc de l’esquirol, destinats a nens i nenes de 3 i 4 anys debutants. Són cursets en grups molt reduïts per fer una primera sessió d’adaptació a la neu i amb el material necessari per, així, aprendre a esquiar d’una forma lúdica i divertida. -Servei de bus llançadora entre cotes de l’estació: Vallter, ofereix un servei de mini bus per a vianants per desplaçar-se de la cota 1900 a la base de l’estació (cota 2000). Aquest servei opera els dies de màxima afluència a l’estació. -Food Truck: Durant aquesta temporada d’hivern el Food Truck de Vallter amplia la seva oferta de menjar artesà amb productes locals per gaudir-los a peu de pistes. -Nous paquets de productes per a dies feiners: Els dilluns al sol i divendres esquiades tendres! Forfet amb descompte del 20% amb compra directa a taquilla Paquet Ski-Lunch: Forfet + Entrepà + Refresc, amb compra exclusiva online Paquet Bateig de Neu: Forfet + 2 hores de classes + material, amb compra exclusiva online Promocions mensuals: A través d’activitats i concursos a xarxes, amb premis per els guanyadors amb forfet 2X1 entre setmana Accions puntuals: Forfet 4X3 entre setmana Activitats temporada d’hivern -Pistes d’esquí alpí & Snowboard -Camps Free Ride -Pistes de trineus -Esquí de muntanya -Raquetes de neu -Raquetes nocturnes amb sopar a Marmotes -Gimcana de tallers a la neu
Novetats 2018/2019

Mini Club l’esquirol: Servei de ludoteca, on s’imparteixen tallers i jocs didàctics, atesos per personal qualificat. Les activitats dirigides són per a nens i nenes de 3 a 8 anys. El servei de Jardí de Neu-Mini Club l’Esquirol facilita a les famílies amb nens gaudir de l’esquí amb total tranquil·litat. Aquesta temporada amplia la seva oferta amb cursets al Bosc de l’esquirol, destinats a nens i nenes de 3 i 4 anys debutants. Són cursets en grups molt reduïts per fer una primera sessió d’adaptació a la neu i amb el material necessari per, així, aprendre a esquiar d’una forma lúdica i divertida.

Servei de bus llançadora entre cotes de l’estació: Vallter, ofereix un servei de mini bus per a vianants per desplaçar-se de la cota 1900 a la base de l’estació (cota 2000). Aquest servei opera els dies de màxima afluència a l’estació.

Food Truck: Durant aquesta temporada d’hivern el Food Truck de Vallter amplia la seva oferta de menjar artesà amb productes locals per gaudir-los a peu de pistes.

Nous paquets de productes per a dies feiners: Els dilluns al sol i divendres esquiades tendres!

Forfet amb descompte del 20% amb compra directa a taquilla

Paquet Ski-Lunch: Forfet + Entrepà + Refresc, amb compra exclusiva online

Paquet Bateig de Neu: Forfet + 2 hores de classes + material, amb compra exclusiva online

Promocions mensuals: A través d’activitats i concursos a xarxes, amb premis per els guanyadors amb forfet 2X1 entre setmana

Accions puntuals: Forfet 4X3 entre setmana Activitats temporada d’hivern -Pistes d’esquí alpí & Snowboard -Camps Free Ride -Pistes de trineus -Esquí de muntanya -Raquetes de neu -Raquetes nocturnes amb sopar a Marmotes -Gimcana de tallers a la neu

Cotes de l’estació:

Mínima / Màxima: 1.959m / 2.535 m.

REMUNTADORS EN FUNCIONAMENT

2 Telecadires Desnivell Longitud 
Tc. Enric Planella 149 m 654 m
Tc. Jordi Pujol Planella 334 m 1.695 m

Capacitat viatgers/hora: 3.100

5 teleesquís     Desnivell          Longitud 
Tq. Morens I 40 m 269 m
Tq. Morens II 91 m 501 m
Tq. Bac de Barquins I 275 m 1.300 m
Tq. Bac de Barquins II 338 m 1.600 m
Tq. Bac de Barquins II 193 m 694 m

Capacitat viatgers/hora: 2.970

3 Cintes transportadores Desnivell Longitud  
Cinta Morens 10 m 135 m
Cinta L’isard 5 m 70 m
Cinta Marmota 10 m 90 m

Capacitat viatgers/hora: 3.552

1 Telecorda     Desnivell           Longitud         
Telecorda L’isard 4 m 40 m

Capacitat viatgers/hora: 100

TOTAL REMUNTADORS:   11               

TOTAL CAPACITAT VIATGERS/HORA: 9.722

 

PISTES D’ESQUÍ ALPÍ

3 pistes verdes Desnivell  Longitud
nº 1. Pla de Morens I 25 m 500 m
nº 2. Pla de Morens II 75 m 500 m
nº 3. Volta a Morens 25 m 500 m
3 pistes blaves Desnivell  Longitud
nº 4. Font De La Perdiu 182 m 980 m
nº 8. Jordi Pujol 335 m 2.000 m
nº 9. Barquins 335 m 1.900 m
6 pistes vermelles Desnivell  Longitud
nº 5. La Xemeneia 182 m 980 m
nº 6. Pista de l’Estadi 335 m 2.000 m
nº 7. Variant de l’Estadi-Tartera 335 m 1.900 m
nº 10. Pala dels Bumps 335 m 1.900 m
nº 11. Tub de Barquins 335 m 1.900 m
nº 12. Puig dels lladres 335 m 1.725 m
1 pistes negre Desnivell  Longitud
nº 13. Canal De La Regalèssia 335 m 1.950 m

TOTAL PISTES: 13     

TOTAL km.: 18.735 km

3 Pistes Freeride                            Desnivell Longitud
nº 14. Tartera-Puig dels lladres 335 m 1.950 m
nº 15. Canal de la regalèssia 335 m 1.950 m
nº 16. Pala de la mort 335 m 1.950 m

Pista Trineus: 1

Mini club-Jardí de neu: 1

CIRCUITS ACTIVITATS DE MUNTANYA

RAQUETES DE NEU/ ESQUÍ DE MUNTANYA: 7

TOTAL CIRCUITS: 7   

TOTAL KM.: 18.350 km

PRODUCCIÓ DE NEU

Nº Canons: 86

Nº Total pistes innivades: 6

Nº Total km. innivats: 9 Km

ESCOLES D’ESQUÍ / SNOW

Nº Escoles: 2

Nº Total Professors: 25

ESCOLA GUIES DE MUNTANYA

Nº Escola/Guies: 2

Nº Total Professors: 25

SERVEIS A L’ESTACIÓ

 • 6 zones de pàrquing amb capacitat per 950 vehicles. Possibilitat adquisició abonament pàrquing.
 • Oficina d’informació i atenció al client
 • 7 taquilles venda de forfets
 • Lavabos públics.
 • Servei de consigna dia
 • Serveis guardaesquís temporada.
 • 1 Lloguer de material d’esquí , muntanya i trineus
 • 1 Botiga de material d’esport
 • 1 Centre mèdic
 • 1 Cafeteria Restaurant
 • 1 Cafeteria d’alçada (2535m)
 • 1 Zona de Pícnic
 • 1 Hostal (Pastuira – cota 1950m)
 • 1 Xalet Refugi d’alta muntanya (Ulldeter – cota 2220m a l’àrea d’activitats de muntanya)
Una estació que abraça la muntanya A la zona del Xalet de Ulldeter, i començant a la cota 1950m de Vallter, es poden trobar 7 itineraris lliures per la pràctica de l’esquí de muntanya o sortides amb raquetes de neu, que van des de la base (cota 1.959m) fins a la cota més alta de l’estació a Marmotes (2.535m) amb diferents desnivells i dificultats per adaptar-se a cada usuari. Molt populars també les pujades fins als pics que cerclen l’estació i la travessa Vallter- Vall de Nuria. A l’estació es disposa de guies de muntanya que ofereixen sortides amb raquetes de neu i d’ esqui de muntanya per a tots els nivells. A més, Vallter 2000 compta amb una àrea d’esquí freeride amb tres pistes negres amb un total de 5,8 Km.

Text: Celes Piedrabuena

Fotos: FGC/Oriol Molas