Els amants de l’esquí i de la natura de tant en tant fem volar coloms i ens imaginem protagonitzant grans aventures a muntanyes molt altes. Ens imaginem com formem part d’una expedició, com patim per fer el cim després d’una ascensió gloriosa i el bé que ens ho passem en una esquiada de vertigen, per pendents que mai ningú havia esquiat mai. Però unes vegades per manca de nivell, altres per manca de valentia i altres per qüestió de mandra, falta de decisió o d’empenta i, perquè noi dir-ho de diners i d’agenda, deixem que siguin altres els que protagonitzin les aventures blanques que per sempre romandran en el nostre imaginari.

És el cas dels freeskiers Jérémie Heitz i Sam Anthamatten, els dos protagonistes de la pel·lícula ‘La Liste: Everything or nothing’, en la que ambos referents del freeride viatgen a les serralades més altes del món i menys indulgents del món, en un intent de deixar la seva empremta en cims de més de 6.000 metres d’alçada.

L’origen del repte

‘La Liste: Everything or Nothing” és la seqüela del primer projecte, batejat com ‘La Liste’ de Jérémie, només que aquesta vegada el seu repte incloïa els pics de 6.000 metres més implacables de la planeta, per esquiar en un estil mai abans fet.

[GALERIA DE FOTOS DEL PROJECTE AMB LES MILLORS IMATGES]

En els últims dos anys, aquest projecte ha inclòs expedicions de mesos al Karakoram i als Andes, amb més viatges planejats a gran altitud abans que es completi la filmació. Entre les principals expedicions, els atletes i la tripulació han estat filmant a Suïssa i el Canadà, entrenant en descensos d’esquí més grans, monitoritzant les condicions sempre canviants que després es podrien trobar als Andes, Karakoram i a l’Himàlaia, i planificant tots els detalla de l’expedició.

‘La Liste: Everything or Nothing’ és, en essència, un estudi en profunditat de dos atletes que escriuen un nou capítol en la història del freeride o del backountry

Una altra novetat en aquesta ocasió és que Jérémie va estar acompanyat per Sam Anthamatten, un guia UIAGM nascut a Zermatt amb una llista dels primers ascensos i descensos al seu nom.

‘La Liste: Everything or Nothing’ és, en essència, un estudi en profunditat de dos atletes que escriuen un nou capítol en la història del freeride o del backountry, com es vulgui dir. Dur a terme expedicions remotes als entorns més durs del món, on fins i tot l’error més petit pot tenir greus conseqüències, està cobrant un alt preu, físicament i mental, en els atletes i la tripulació. Amb menys d’un any per davant, les seves sòlides relacions, resistència i respecte per les muntanyes són una motivació per completar el desafiament de fer possible l’impossible. Ho aconseguiran?

Més informació: www.scott-sports.com i www.sherpascinema.com

QUADRE 1

Fets d’una altra pasta

Quan es veuen documentals o pel·lícules que tallen el vertigen sempre ens meravella el que són capaços de fer els esportistes que protagonitzen aquestes imatges, però poc es pensa en els càmeres i en tot l’equip que hi ha al darrere. Són professionals que estan fets d’una altra pasta i habituats al risc, com les persones que treballen per Sherpas Cinemas, les encarregades de filmar la prèvia i el repte de la cinta que protagonitzen La Liste: Everything or Nothing’. En la seva web, Sherpa Cinemas es defineixen com una “boutique de producció de servei complet, amb seu a Whistler, BC, Canadà. Creativitat i originalitat compleixen l’experiència guardonada. Tècniques de cine de fil d’avantguarda, animació i disseny gràfic inventiu, desenvolupament de personatges íntims i disseny d’àudio s’uneixen a anys d’experiència multifacètica de muntanya i experimentats. Les pel·lícules de Sherpas Cinema han estat reconegudes com les millors del seu tipus i han recorregut el món amb nombrosos premis a tot el món”. Algunes de les seves últimes filmacions han estat, a banda de l’esmentada, ‘The North Face, defiance’, ‘A Love Letter to winter’, ‘Audi, Hokkaido Calling’ o ‘The Story of Apa Sherpa’. www.sherpascinema.com

QUADRE 2

Jérémie Heitz 115 Pro Model

Els grans reptes requereixen el millor material, com l’esquí que va fer servir el principal protagonista d’aquesta història, que la marca Scott ha inclòs en el seu catàleg. La firma nord-americana va crear una sintonia personalitzada específica a les necessitats de Jérémie. Aquest model professional ofereix una major rigidesa i estabilitat gràcies a un disseny especial de fibra de vidre. Aquest esquí és per a esquiadors potents que busquin una gran velocitat quan es necessiti, en què la predicció i la retenció dels cantells són fonamentals. Calça el Twin Tip Rocker, i en la seva construcció barreja la fusta de pollancre amb la fibra de vidre. Només el trobareu en una mesura, 189 cm, i el seu pes de 1.980 grams cada esquí. www.scott-sports.com