Cortina d’Ampezzo està a punt per al Campionat del Món d’esquí alpí Cortina 2021, el punt culminant d’aquesta temporada d’esquí alpí. Del 7 al 21 de febrer, la ‘Reina de les Dolomites’ serà el centre neuràlgic del món de l’esquí, amb els millors atletes de les diferents disciplines que competiran per obtenir medalles que defineixin la carrera.

ELS NÚMEROS DELS CAMPIONATS MUNDIALS

Les xifres darrere de l’organització del primer gran esdeveniment d’esports d’hivern de l’era pandèmica són impressionants. Hi ha cinc pistes del campionat del món (els atletes competiran per obtenir medalles en quatre d’aquestes, mentre que una es dedica a curses de classificació); 13 curses, que decidiran un nombre igual de títols mundials i assignaran un total de 39 medalles; 600 atletes de 70 països es tornaran alternatius durant els 14 dies de la prova.

Hi ha 3.500 persones implicades en l’esdeveniment, entre personal, voluntaris i membres de les federacions; 450 homes i dones que treballen a les pistes, 550 mitjans acreditats; i hi ha instal·lades 140 càmeres de televisió i 90 d’aquestes funcionaran simultàniament, transmetent imatges a més de 500 espectadors a tot el món.

EL PROGRAMA DELS CAMPIONATS MUNDIALS

La cerimònia d’inauguració va començar el Campionat del Món el 7 de febrer i, tot seguit, serà el moment de l’acció.

DONES

Hi ha moltes protagonistes femenines i mai abans s’havia produït una alternança de guanyadores com la d’aquest any. En les disciplines de velocitat fins ara, destacaven dos noms més que altres, Sofia Goggia (ITA), que va guanyar quatre de cada cinc curses de descens, va ser descartada per la temporada després de fracturar-se un os al genoll dret que la va obligar a perdre un dels les cites més importants de la seva carrera.

Lara Gut-Behrami (SUI) va tornar a la seva disciplina favorita amb quatre victòries consecutives de Super-G per davant del Campionat del Món d’esquí alpí FIS 2021. Al llarg de la seva increïble carrera, Gut-Behrami ha aconseguit cinc medalles als Campionats del Món, però és encara falta l’or. No oblidem la vigent campiona del món de Super G, Mikaela Shiffrin (EUA), l’esperada tornada de l’esquí de velocitat arribarà als Campionats del Món.

La destacada nord-americana va anunciar els seus plans d’entrar a quatre esdeveniments a Cortina d’Ampezzo: combinats, Super G, eslàlom gegant i eslàlom (per defensar els seus quatre títols consecutius).

La líder general, Petra Vlhova (SVK), també va demostrar ser insidiosa en les disciplines ràpides, aconseguint el seu primer podi Super G la setmana passada. El seu domini a l’eslàlom amb 3 victòries de 5 carreres no és discutible. Marta Bassino (ITA) va mostrar la seva classe entre les portes de l’eslàlom gegant i es va assegurar el lideratge al rànquing, guanyant quatre de les cinc proves disciplinaris d’aquesta temporada.

Entre les estrelles que han brillat fins ara, no oblidem Michelle Gisin (SUI), que pot jugar una medalla en totes les disciplines. Michelle Gisin va obtenir la seva primera victòria a la Copa del Món a Semmering, convertint-se en la primera esquiadora suïssa a guanyar un eslàlom femení en gairebé 19 anys i la victòria de Gisin va acabar amb una ratxa de 28 eslàloms que van guanyar Shiffrin o Vlhova.

HOMES

El líder global de la Copa del Món, Alexis Pinturalt (FRA), ha mostrat una consistència increïble fins ara i lluitarà per dues, si no tres medalles. El francès es troba entre els favorits a la Combinada Alpina, gegant i slàlom. Henrik Kristoffersen (NOR), malgrat una temporada caracteritzada per màxims i mínims, segur que intentarà defensar el seu títol de campió del món d’eslàlom gegant aconseguit a Are el 2019 i perseguirà també una medalla a l’eslàlom.

Els jocs són molt oberts, sobretot a slàlom, on el líder de la classificació, Marco Schwarz (AUT), juntament amb el seu company d’equip Manuel Feller, lluitaran amb Clement Noel (FRA), Sebastian Foss-Solevaag (NOR), Ramon Zenhaeusern (SUI) i Linus Strasser (GER) per obtenir un top 3.

Parlant de disciplines de velocitat, amb Aleksander Aamodt Kilde (NOR) fora dels jocs, els tres favorits de Downhill semblen ser Beat Feuz (SUI), Matthias Mayer (AUT) i Dominik Paris (ITA). L’italià intentarà defensar també el seu títol de campió del món de Super-G, encara que aquesta temporada es mostri més a gust a Downhill.

París haurà d’afrontar la competició de Kjetil Jansrud (campió del món de Downhill), Vincent Kriechmayr (AUT), així com el talent suís Marco Odermatt (SUI). Odermatt, fort del seu lideratge a la classificació d’eslàlom gegant aquesta temporada, intentarà guanyar també una medalla d’or a l’eslàlom gegant.

Un cop esmentats els possibles guanyadors, la sorpresa sempre està a la volta de la cantonada, sobretot aquesta temporada, on la majoria de les curses han estat emocionants i obertes fins al final.