L’actual crisi sanitària ha exigit a tots una capacitat d’adaptació sense precedents. Les empreses no són una excepció i en la situació sanitària s’afegeix la incertesa sobre l’evolució de la situació econòmica. En aquest marc, ENSISA, societat que explota els sectors de Soldeu El Tarter de Grandvalira, ha anat adoptant des del primer dia una sèrie de mesures destinades d’una banda a garantir la seguretat sanitària, i de l’altra, a la protecció laboral dels seus empleats.

Tan aviat com es va declarar la crisi sanitària el 15 de març, i davant el tancament de l’estació de Grandvalira, Soldeu El Tarter va abonar la totalitat de l’contracte fins al 31 de març a tot el personal temporer, per garantir el seu poder adquisitiu en un moment d’emergència. Gràcies a la col·laboració de Crèdit Andorrà, es va organitzar un dispositiu per lliurar les liquidacions a tot el personal en un entorn protegit i amb la voluntat que qui tingués possibilitat d’agafar un avió pogués tornar. Lamentablement, la suspensió de vols deixar molta gent atrapada al país, el que va activar un seguit de mesures de protecció, amb el suport de l’Honorable Comú de Canillo, Creu Roja i Càritas.

Allotjament i subvenció dels bitllets d’avió als temporers
Fins a dia d’avui s’han allotjat gratuïtament 180 persones a les residències d’empleats de ENSISA i s’ha donat cabuda a altres temporers residents a la parròquia encara que no fossin plantilla de Soldeu El Tarter. A mesura que des d’Ski Andorra i des del Govern d’Andorra s’anaven facilitant vols de repatriació, i a l’igual que han fet altres societats
que componen Ski Andorra, s’ha subvencionat el 50% de el cost dels bitllets d’avió a 229 persones que viatjaven a l’Argentina, Xile i Paraguai. Mentre aquests vols no han estat possibles, s’ha facilitat un ajut a la manutenció per part de la Creu Roja complementada amb les aportacions fetes des dels restaurants de ENSISA.

Protecció dels llocs de treball

Pel que fa a el personal fix i semi-fix, no s’ha produït cap reducció de jornada ni suspensió temporal de contracte, havent completat els dies de confinament mitjançant l’anticipació a el mes d’abril de la parada tècnica que habitualment es fa el mes de maig, i tal com marca la llei, amb la compensació de tot el temps no treballat a l’50% amb permís retribuït i l’altre 50% amb dies i hores recuperables, tractant de consumir el mínim de dies de vacances. Això ha permès no haver de recórrer a suspensions de contractes que haurien carregat encara més les finances de Govern.

Conciliació familiar i transformació digital

En aquells llocs de treball, que per la seva naturalesa ho permeten, s’ha optat per la flexibilització de jornades i teletreball des de casa, amb el suport de l’departament de TIC de l’empresa. Això ha permès adaptar-se a les necessitats de pares i mares que tenien els fills a casa i mantenir l’activitat administrativa de tots els departaments. Aquestes mesures de flexibilització i teletreball no han repercutit negativament en la productivitat, i marquen una tendència que segurament es mantindrà en ENSISA més enllà de la crisi sanitària actual, incorporant conceptes com la conciliació familiar i la transformació digital dels processos interns. Finalment, des dels departaments de Qualitat i Recursos Humans s’han preparat i implementat els protocols de seguretat que han permès la reincorporació a la feina tan aviat com ha estat possible amb les màximes garanties de protecció. Aquestes mesures s’han complementat amb formació on-line i vigilància mèdica amb el personal de col·lectius vulnerables.
Reducció de el 28% per als càrrecs directius
Els propers mesos continuen amb una gran incertesa i davant la probable crisi econòmica derivada de la crisi sanitària, la magnitud de la qual és difícil d’avaluar, ENSISA ha adoptat mesures de contenció de la despesa, que també tenen efectes sobre la massa salarial. Per a la temporada 2020-21 es preveu una reducció salarial progressiva mitjançant la no aplicació de la retribució per objectius i la no dotació de el pla de jubilació. L’efecte d’aquestes mesures té molt poca afectació als salaris més baixos i va creixent en funció de la retribució fins a aconseguir una reducció màxima de l’28% en el cas de la direcció de l’empresa. Amb aquestes mesures es protegeix el salari base i especialment els salaris de menys poder adquisitiu, compartint el sacrifici en moments d’emergència però sempre de manera proporcional. A més aquestes mesures són reversibles si el resultat de la temporada no és tan advers com en un principi es podria esperar, permetent esperar fins a abril de al 2021 per fer efectives les mesures, un cop la incertesa s’hagi esvaït en bona part.
La responsabilitat social de ENSISA, reflectida en els seus valors i compartida pels seus empleats i accionistes, és un dels eixos estratègics de l’empresa, conscient del seu elevat impacte socioeconòmic al nostre país.
Tot i l’adversitat actual, Soldeu el Tarter encara el futur amb optimisme i tenint molt present el seu paper de motor econòmic dins de Grandvalira i Ski Andorra. La política de recursos humans basada en el manteniment dels llocs de treball fixos i semi-fixos combinada amb una reducció salarial proporcional a l’import dels salaris serà vital per mantenir una plantilla cohesionada i motivada per afrontar les dificultats dels propers mesos.

Previsió data d’obertura per a l’estiu
Amb el context actual, Soldeu El Tarter preveu l’obertura de les activitats d’estiu de el 4 de juliol a l’13 de setembre, a el mateix temps que l’empresa es prepara per a una temporada d’hivern 2020-21 que tot i la incertesa es confia que dia a dia tingui millors perspectives.