La temporada hivernal 2019/20 de Sierra Nevada estarà històrica i íntimament lligada a la pandèmia de coronavirus que va paralitzar per complet el 14 de març de 2020 la activitat esportiva i turística a tot Espanya. Fins aquest dia, Sierra Nevada, amb una campanya molt dura en el meteorològic, presentava una projecció en afluència, ocupació i facturació que hauria d’haver situat la 19/20 entre les millors 5 campanyes d’hivern de la història de l’estació.

Aquesta previsió es recolza en la comparativa per mesos segons la qual aquesta temporada ha estat competitiu respecte a les precedents: novembre-desembre (237.913 esquiadors, no esquiadors i activitats) se situa el cinquè de el rànquing històric; gener (243.157), el sisè; i febrer (380.305), primer.
Així, entre el 23 de novembre de 2019 a el 13 de març de 2020 -mes i mig menys que una temporada normalment, Sierra Nevada ha sumat prop d’un milió d’usuaris, amb caigudes en esquiadors (-28,2 per cent) amb respecte a la temporada anterior (la segona millor de tots els temps) i usuaris de telecadires o telecabines sense esquiar (-12,2).

No obstant això, les Activitats en Neu per no esquiadors (complex Mirlo Blanco i Activitats Borreguiles) han superat els 122.000 usuaris (+30,3), xifra rècord que s’explicaria, en bona mesura, per l’absència de neu a altres punts de la muntanya i per la diversificació de l’oferta de neu i diversió per a tots públics -especialment el infantil- de l’estació.

[LES MILLORS IMATGES DE LA TEMPORADA EN L’ESTACIO DE SIERRA NEVADA]

Comparativament, i establint el 13 de març com hipotètic dia de tancament en l’històric de totes les temporades, la 2019/20 se situa -fins aquest dia- en el setè lloc de tots els temps i en tercer de l’última dècada. En els dies posteriors a el tancament anticipat s’han registrat significatives nevades que permeten intuir que la segona meitat de març, Setmana Santa i la campanya de primavera haurien funcionat raonablement bé.

Es tracta, en qualsevol cas, de la segona temporada d’esquí més curta de la història de Sierra Nevada amb 112 dies d’activitat (6 tancaments totals o parcials), només superada per la 1994/95, la de l’ajornament dels Campionats del Món d’Esquí Alpí, amb 108 dies d’activitat (5 tancaments).

La baixa pluviometria fins al 13 de març ha posat en relleu l’eficàcia en la producció de neu i treball de condicionament de pistes, que han permès oferir una mitjana de 60 quilòmetres esquiables durant tota la campanya. En altres temporades pluviomètricament semblants, com la 1994/95, Sierra Nevada va registrar una mitjana de 7 quilòmetres oberts i en la 2004/05, 37 quilòmetres.

Especialment significativa va ser la resposta de l’estació a l’episodi de tres dies de pluges -en totes les cotes de l’domini esquiable- a les portes de les vacances de Nadal, període que sol representar un terç de la facturació. La reacció de Cetursa Serra Nevada, particularment de l’departament de Muntanya (pistes, màquines, remuntadors …), va concitar l’aplaudiment unànime d’empreses i clients.

L’ocupació hotelera fins al 13 de març va ser de l’72 per cent, quatre punts més que la temporada anterior, tot i que aquest percentatge hauria experimentat l’habitual descens de l’tram final de totes les campanyes amb el tancament progressiu de places d’allotjament en les setmanes crepusculars de el període hivernal.

Sierra Nevada, juntament amb les federacions andalusa i espanyola, i els clubs de l’estació, s’han celebrat 16 competicions amb la participació de 1.308 esportistes, majoritàriament menors de 16 anys. El tancament anticipat de la temporada va obligar a la cancel·lació d’un total d’11 competicions.

Cal destacar especialment la celebració de la Copa del Món de Snowboard Cross, que es va disputar el 6 i 7 de març amb la participació dels 100 millors riders de la disciplina i l’espectacular victòria de Lucas Eguibar en homes. La francesa Chloe Trespeuch es va imposar en dames.