El dia 9 de maig del 1972 sortia el primer parell d’esquís (uns Rossignol Cobra) de la nova fàbrica Rossignol ubicada a la població d’Artés, a prop de Barcelona. Així començava una llarga i rica saga industrial que ha acompanyat l’impuls de Rossignol i el seu lideratge internacional al mercat de l’esquí.

+ REPORTATGE FOTOGRÀFIC: VISITA A LA FÀBRICA DE ROSSIGNOL D’ARTÈS EN IMATGES

Si el 1972 la producció diària era de 515 parells d’esquís amb una plantilla de 120 persones, 50 anys després són 3.700 parells d’esquís que surten cada dia de les línies de producció, amb un equip humà de 400 persones. En aquests 50 anys, 20 milions de parells d’esquís han estat produïts a la fàbrica d’Artés.

Grup Rossignol, estratègia guanyadora: diversificació durant les 4 estacions de l’any i consolidació del lideratge i saber fer a l’esquí

La planta industrial d’Artés contribueix plenament a donar resposta a la forta demanda del mercat, que ha permès un creixement global del Grup Rossignol del +32% a la temporada 21/22. Rossignol preveu a més una temporada 2022-23 amb un gran potencial i un any de record a nombrosos mercats. El Grup Rossignol experimenta un creixement important tant en el negoci històric principal, el material d’esports d’hivern (+33%), així com en les seccions d’Apparel (+46%) i de bicicletes, símbol de l’estratègia de diversificació i presència a la muntanya durant les 4 estacions de l’any.

Si el 1972 la producció diària era de 515 parells d’esquís amb una plantilla de 120 persones, 50 anys després són 3.700 parells d’esquís que surten cada dia de les línies de producció

Artés: un know-how únic i amb inversions permanents

La fàbrica d’Artés, dirigida per Jordi Lladó, és la unitat de producció i peça central més gran del sistema industrial del Grup Rossignol, que compta amb Jean-Laurent Nectoux com a Vice President d’Operacions del Grup. La fàbrica d’Artés és un centre d’excel·lència en la fabricació d’esquís alpins (de les marques Rossignol i Dynastar) i d’esquís de fons Rossignol -des del 1994-. També és el centre de referència en la mecanització de motlles per a la fabricació d’esquís, així com el centre de desenvolupament de programari de gestió i digitalització del procés productiu. La fàbrica d’Artés combina el know-how i la implicació reconeguda de tots els equips humans (enginyers, tècnics, operaris, direcció, …) amb processos moderns d’automatització i de robotització que permeten assegurar el nivell de qualitat exigit així com poder respondre a l’elevada demanda del mercat.

Cap a un model industrial més respectuós i sostenible

El Grup Rossignol treballa des del 2020 en un ambiciós programa de responsabilitat social corporativa -RESPECT-, tant a nivell de producte com a nivell de centres de producció, amb l’objectiu de reduir un 30% la petjada de carboni d’aquí a 2030 i un 40 % la generació de residus industrials d’aquí al 2025. La raó de ser del Grup Rossignol, recentment definida com: “Trasem moviments de sostenibilitat i de potencial humà” situa tant els compromisos ambientals com els socials al centre estratègic del Grup. El Grup Rossignol proposa a través d’una organització industrial-logística modernitzada i localitzada a l’Europa d’Oest (França, Espanya i Itàlia), un model de circuit curt únic al mercat de la neu, el més proper possible dels principals llocs de pràctica de l’esquí. La fàbrica de Rossignol Artés, que funciona amb energia elèctrica renovable, compta amb el certificat de qualitat ISO 9001, el certificat ISO 14001 per al medi ambient i ISO 45000 per a la prevenció de riscs laborals. “Estem contents i molt orgullosos de celebrar aquest aniversari amb tots els nostres col·laboradors/es i amb tot el que ha participat des del 1972 en aquesta saga sinònima d’excel·lència. 50 anys de passió i una contribució permanent a l’excel·lència industrial del Grup i al seu saber fer. És una aventura humana i una epopeia industrial estupenda. Tant talent i implicació entre els equips fan d’aquesta fàbrica un actiu més gran per consolidar el nostre lideratge al món de l’esquí” declara Vincent Wauters, CEO del Grup Rossignol.

En aquests 50 anys, 20 milions de parells d’esquís han estat produïts a la fàbrica d’Artés

Pel que fa al Grup ROSSIGNOL: El Grup Rossignol, dirigit per Vincent Wauters, dissenya, fabrica i comercialitza una àmplia gamma d’articles i equipaments d’esports d’hivern. El Grup i les seves marques proposen als seus clients una experiència única i els acompanyen a cada moment esportiu i de plaer, ja siguin esports d’alt nivell o amateur, a la muntanya oa la ciutat, i durant tot l’any. La seu central està ubicada a prop de Grenoble, al cor dels Alps francesos. El Grup té cinc plantes industrials a Europa de l’Oest, de les quals tres a França: Sallanches, Nevers, Saint-Etienne de Saint Geoirs (plataforma logística), una a Espanya: Artés i una a Itàlia: Montebelluna, així com una seu americana ubicada a Park City, Utah. El Grup Rossignol, que sota la rúbrica Rossignol -marca emblemàtica d’esports d’hivern- ofereix un gran ventall d’equipaments d’esports d’hivern, bicicletes, roba d’esquí, roba de carrer i calçat, també disposa d’un ventall de marques fortes i complementàries amb Rossignol, on Dynastar és l’especialista de l’esquí, Lange la referència en botes d’esquí d’alta gamma, Look el fabricant històric de fixacions, Risport el referent en patinatge i Kerma l?actor en pals d?esquí. Les diferents marques del Grup han construït la seva pròpia identitat inspirant-se a l’univers de la muntanya. Des del 2013, Rossignol és propietat majoritàriament del fons d’inversió escandinau Altor.

Algunes dades:

1971: Constitució de l’empresa i inici de les obres de construcció de la fàbrica de Skis Rossignol a la població d’Artés

1972: Inici de la fabricació d’esquís alpins

1994: Inici fabricació d’esquís de fons

1996: Fabricació de surf de neu (fins al 2012)

1977 – 2005: Successives ampliacions de la fàbrica fins a arribar a una superfície coberta de 22.000 m2

2011: Importants inversions per modernitzar les 2 línies d’acabats d’esquís alpins. Desenvolupament d´un nou sistema de fabricació de nuclis d´esquí de fons. 2016-2018: Reorganització de les fàbriques de producció d´esquís del grup Rossignol: Artés es converteix en l´únic fabricant del Grup de nuclis d´esquí de fusta

2021: Artés es converteix en el proveïdor de components de la fàbrica d’esquís que el grup té a Sallanches

2021: Posada en marxa del projecte d’impressió digital que substituirà progressivament la serigrafia

2022: Gran inversió per a la millora i consolidació dels esquís alpins de competició ”Programa Junior”