Ricard Font, president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i responsable de l’Oficina Tècnica de Pirineus-Barcelona 2030, va concedir fa pocs dies una entrevista a ‘Mundo Deportivo’ en la que entre altres temes parlava de la integració de Boí Taüll a l’estructura de Ferrocarrils i al futur que es dibuixa per a les estacions d’esquí de cara a la propera temporada d’esquí, amb l’amenaça d’un rebrot del coronavirus.

TEMA BOÍ TAÜLL

“Estem satisfets de com ha anat, perquè hem mantingut les expectatives previstes, tot i que podria haver estat realment un any important. A la fi, ha estat un any pràcticament calcat a l’anterior, fins i tot en visitants i dies d’esquí, descomptant l’efecte que té haver tancat el dia 13 de març. A la fin, els números de Boí donen per a una explotació com la que hem tingut.

Nosaltres hem fet una feina molt còmoda aquest any i la idea és avançar en la integració de Boí en el dia a dia de Ferrocarrils

Nosaltres hem fet una feina molt còmoda aquest any i la idea és avançar en la integració de Boí en el dia a dia de Ferrocarrils. El seu director és de la plantilla d’FGC i en la reunions que fem treballem conjuntament, i ara ja estem planificant la propera temporada de Boí com la de la resta d’estacions de FGC, conjuntament amb l’empresa Actius de Muntanya. Les perspectives són d’una progressiva integració de Boí dins de Ferrocarrils. L’objectiu que tenim és que l’esquiador de Boí no troba cap canvi si tot ho veia bé, i si es pot fer un canvi en positiu, millor”

TEMA PROPERA TEMPORADA ESTACIONS D’ESQUÍ

La Covid-19 pot condicionar de nou la temporada, què escenari contemplen a sis mesos vista?

Hi ha diversos aspectes que farem conjuntament amb l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM), la Federació Internacional de Transport per Cable (FIANET) i l’Associació turística d’estacions d’esquí i muntanya d’Espanya (ATUDEM), que és tot el que té a veure amb el tema de les condicions d’accés; i després totes les campanyes i promoció més que mai han de ser per tornar a gaudir de l’esport i de la natura.

Nosaltres el que fem és aproximar-nos i dir-lis a les autoritats sanitàries si el que els proposem els sembla bé


Però, quines mesures de seguretat estan estudiant?

En aquest moment hi ha diverses aproximacions a la situació, però tot depèn de les autoritats sanitàries. Nosaltres el que fem és aproximar-nos i dir-lis a les autoritats sanitàries si el que els proposem els sembla bé. Són elles les que ho hauran de validar. Hi ha aproximacions que diuen que com els esquiadors van tapats, amb guants, l’únic que cal garantir és que hi hagi una mínima separació, però si vas amb mascareta tampoc és tan necessari. Hi ha opcions a estudiar de com han d’anar les persones en els telecabines o telecadires, i que no podin limitacions des del punt de vista funcional. Per exemple, una família de quatre que pugi en un telecadira de quatre. Hi ha criteris que diuen que s’han de col·locar dues persones en els extrems i els seients de l’mig buits o en un de sis a tres persones, o gent que diuen que han de seguir funcionant com sempre. I tampoc seria estrany ara que hi ha tantes màscares que hi hagués una mascareta per esquiar.

I, ¿en quines dates han de tenir tot això concretat?

A la tardor, al mes d’octubre, segur. I hi ha una altra cosa important. Deies tu el fet de limitar els telecadires, però llavors hi haurà més cues. Si s’omplen els telecadires potser hi hagi menys cues i estar junts un a costat de l’altre, mirant cap endavant, amb un buff i amb guants no deu tenir cap problema.

El que està clar és que des de FGC es treballa amb la idea d’obrir les estacions d’esquí el proper hivern.

Sí, sí, és clar, només treballem amb aquesta idea. Nosaltres ja estem licitant les coses per poder obrir les nostres estacions i la privades també tot, per fer tot el que teníem previst, per fer el manteniment de totes les nostres màquines i instal·lacions. Tot el treball de preparació es farà aquest estiu, el que no sabem exactament és quins criteris s’acabaran imposant i com a màxim hem de saber-ho al mes d’octubre.