Marco Odermatt es converteix, a la pista Avet, a l’esquiador masculí de la història que acumula més punts en una sola temporada. Mickaela Shiffrin: “Crec que teniu la capacitat d’acollir uns Campionats del Món realment increïbles”. El 15è lloc de Joan Verdú a l’Eslàlom Gegant fa vibrar com mai el públic de les Finals de la Copa del Món

La pista Avet de Soldeu ha viscut aquest dissabte una jornada històrica. Milers de persones han vibrat amb les primeres proves tècniques de les Finals de la Copa del Món Andorra 2023, l’Eslàlom Gegant masculí i l’Eslàlom femení. Els protagonistes del dia han estat, per una banda, el suís Marco Odermatt, que ha batut el rècord com a esquiador que aconsegueix més punts en una sola temporada de Copa del Món i, de l’altra, l’andorrà Joan Verdú, que ha entusiasmat el públic aconseguint la 15a posició.

Mikaela Shiffrin ha recollit el Globus de Cristall d’Eslàlom, títol que no guanyava des del 2019, precisament a Soldeu. Després de la cursa, i com a valoració de la temporada que acaba aquest diumenge, ha posat en relleu que “per la meva experiència puc dir que l´organització d´aquest esdeveniment a Grandvalira és increïble, igual que fa 4 anys”. Ha valorat que organitzar unes Finals de la Copa del Món comporta un gran treball, ja que es disputen proves femenines i masculines simultàniament el mateix dia, per la logística, etc. “Crec que Andorra té la capacitat d’acollir uns Campionats del Món realment increïbles, i tot el retorn que els atletes puguem aportar, només pot fer ajudar a engrandir el potencial d’aquest esdeveniment perquè sigui encara més especial”, ha assegurat.

Crec que Andorra té la capacitat d’acollir uns Campionats del Món realment increïbles

Al Gegant masculí celebrat aquest dissabte, el gran dominador ha estat Odermatt, que ha guanyat la prova amb un avantatge de més de dos segons (2:19.64) respecte al segon, el noruec Henrik Kristoffersen. Això li ha permès sumar 100 punts i esdevenir el corredor masculí de la història que acumula més en una sola temporada (2.042), superant el rècord que, amb 2.000 punts, ostentava Hermann Maier des de la temporada 1999-2000.

Odermatt s’ha mostrat exultant: “és increïble, realment no sé com ho he fet, i superar aquest rècord significa molt per a mi, perquè probablement sigui una fita que romandrà durant molt de temps i això és espectacular”. El suís, que aquesta temporada ha aconseguit 13 victòries i 3 Globus de Cristall, ha assegurat que “ha estat una temporada perfecta, mai havia somiat en una cosa així”.

Tant Odermatt com Kristoffersen ja tenien assegurades la primera i la segona posició a la classificació general d’Eslalon Gegant. El tercer més ràpid d’aquest dissabte ha estat l’austríac Marco Schwarz, però amb això no n’hi ha hagut prou per superar l’eslovè Zan Kranjec, que s’ha pogut mantenir tercer de la general, i l’austríac s’ha hagut de conformar amb el quart lloc.

Petra Vhlova s’imposa a l’Eslàlom de la pista Avet

L’eslovaca Petra Vhlova (vencedora de l’overall de la disciplina el 2022) ha estat la guanyadora de la cursa d’aquest dissabte. La classificació general d’Eslàlom s’ha tancat amb la segona posició de la suïssa Wendy Holdener i la tercera de l’eslovaca Petra Vhlova. El podi de la prova d’aquest dissabte l’ha completat Leona Popovic i, per darrere, Mikaella Shiffrin.

L’eslovaca s’ha mostrat molt contenta d’haver acabat la temporada amb una victòria, i ha valorat molt positivament la pista Avet: “Seria genial si pogués guanyar la candidatura per als Campionats del Món, perquè és una pista molt exigent, avui ha estat un veritable eslàlom, i és realment perfecta”.

La campiona absoluta, Mickaella Shiffrin, recollirà aquest diumenge el Globus de Cristall que la corona com la millor esquiadora del circuit de Copa del Món, així com també el de la categoria que es disputarà aquest diumenge: l’Eslàlom Gegant. Aquesta carrera serà decisiva, ja que encara no estan decidits els segons i els tercers llocs tant de l’overall com de la disciplina. L’emoció està assegurada ja que, a més, si Shiffrin guanyés aquest diumenge a Soldeu, podria rebatre el seu propi rècord, arribant a 88 victòries a Copa del Món i acabant una temporada de rècords a Soldeu.

Però la cursa més emocionant de diumenge serà la de l’Eslàlom masculí, ja que, fins a quatre corredors, dos noruecs (Lucas Braathen i Henrik Kristoffersen) i dos suïssos (Daniel Yule i Ramon Zenhaeusern), es disputaran el Globus de Cristall de la disciplina.