Després d’un excel·lent inici, el novembre, i d’una campanya de Nadal relativament bona, amb un 70% d’ocupació i 225.000 forfaits venuts, la temporada hivernal s’ha desenvolupat de forma irregular amb un gener i un febrer en general positius, tot i que les altes temperatures d’aquest darrer mes han dificultat l’activitat blanca a les estacions de nòrdic. Les darreres nevades de febrer, si es mantenen les temperatures baixes, auguren un bon mes de març per als aficionats a l’esquí.

Les previsions, sempre que les condicions climatològiques siguin favorables, és que la neu caiguda en les darreres setmanes asseguri unes bones condicions per a l’esquí durant aquest mes, que marcarà pràcticament la fi de la temporada. Ara mateix les estacions d’esquí alpí de Lleida registren gruixos d’entre 60 i 180 cm de neu de bona qualitat (pols o dura), amb 319 de les 252 pistes obertes.

L’esquí alpí viu una bona temporada. Les estacions de FGC, Boí Taüll, Espot i Port Ainé, van iniciar la campanya entre finals de novembre i inicis de desembre i, tot i obrir amb pocs quilòmetres esquiables ja que les condicions meteorològiques no van acompanyar al principi (poca precipitació i temperatures altes per a poder fabricar neu artificial), la baixada de temperatures i les nevades de la segona quinzena de desembre van permetre arribar a les festes de Nadal amb el 75% dels dominis esquiables oberts. Actualment gràcies a les nevades del mes de gener i finals de febrer, Espot i Port Ainé tenen el 95% del domini esquiable obert, i Boi Taüll el 83%.

Actualment gràcies a les nevades del mes de gener i finals de febrer, Espot i Port Ainé tenen el 95% del domini esquiable obert, i Boi Taüll el 83%.

Les tres estacions registren un increment sensible de visitants respecte a l’anterior temporada, tant pel que fa a clients particulars com a grups escolars. El bon temps dels caps de setmana i les bones condicions en que es troben les estacions han estat clau en l’increment de clients particulars i destaca igualment la recuperació del turisme escolar entre setmana, amb les millors xifres dels darrers anys.

Espot i Port Ainé ofereixen atractius complementaris i segueixen apostant pels menús de gastronomia lleidatana amb productes km 0 els caps de setmana, pel turisme familiar amb tallers destinats a aquest sector i per les activitats per a no esquiadors com sortides amb raquetes, màquines trepitjaneu, etc.

Andreu Velilla, cap Comercial i de Màrqueting de Boí Taüll, mostra una “satisfacció plena” pel desenvolupament d’una “temporada magnífica, que fins al 31 de gener ha registrat un 25% més d’afluència d’usuaris particulars i d’escolars respecte a la campanya passada”, i que ha tingut un febrer (les xifres encara no s’han comptabilitzat) també molt bo.

L’esquí nòrdic, per la seva banda, es disposa a afrontar el millor mes de la temporada gràcies a les nevades caigudes recentment i les baixes temperatures, que asseguren un bon gruix de neu a totes les estacions del Pirineu lleidatà. Imma Obiols, tècnica de la mancomunitat d’estacions d’esquí nòrdic catalanes, l’associació Tot Nòrdic, constata que “actualment tenim totes les instal·lacions obertes, amb una neu de bona qualitat”. Obiols pronostica “un mes de març molt prometedor, si el fred es manté, que pot suposar un excel·lent final de campanya, que fins ara havia estat molt irregular per culpa de la manca de neu, el vent i la calor”.

Totes les estacions lleidatanes de nòrdic tenen gruixos de 30 cm o més, amb tots els equipaments i serveis (pistes d’esquí, de raquetes, restauració, etc.) en funcionament.

Els complexos d’Aransa, Lles de Cerdanya, Tavascan, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vallferrera ofereixen més de 132 quilòmetres per a l’esquí de fons i un centenar d’itineraris marcats per a raquetes. La previsió, si les condicions climatològiques acompanyen, és finalitzar la temporada durant el període de Setmana Santa.

Esdeveniments esportius d’alt nivell

Els grans esdeveniments esportius de la temporada han estat la Freeride World Tour celebrada a Baqueira Beret, amb un gran èxit de participació i públic, i els mundials FIS Para Alpine Ski 2023 a Espot. Aquests Campionats del Món d’Esquí Alpí Adaptat han comptat amb la participació de 107 atletes de 26 països.

Igualment, l’estació d’esquí de Boí Taüll va acollir la setmana passada els Mundials d’Esquí de Muntanya, la competició més important i espectacular del calendari internacional de skimo de la temporada. Els Mundials van aplegar la participació d’uns 400 esportistes i tècnics (298 atletes, la participació més alta de la història) de 27 equips que van competir en diferents modalitats (l’Esprint, la Individual, la Vertical, els Relleus, i la novetat de la cursa per Equips de dues persones).

La propera cita competitiva serà el dia 11 de març, amb la celebració del I Campionat de Catalunya de Vòlei Neu a les instal·lacions de Boí Taüll. El primer torneig de Vòlei Neu 3×3 a Catalunya es disputarà en les categories de Sènior Masculí i Sènior Femení.

El CCVN es jugarà en la modalitat de 3×3. Les categories seran Sènior Masculí i Sènior Femení, estant obertes les inscripcions per a totes aquells equips que vulguin gaudir del primer torneig de Vòlei Neu 3×3 a Catalunya. Tant a la categoria masculina com femenina, el nombre màxim d’equips que disputaran el CCVN serà de 8.

Les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida ofereixen 505 km esquiables, amb 247 pistes d’alpí i nombrosos itineraris de nòrdic, 108.353 passatgers/hora, 79 remuntadors,170 km de pistes innivades als complexos d’alpí amb 1.494 canons de neu que representa el 58% de la superfície de pistes, 182 km de circuits de raquetes, més de 900 monitors i unes 26.000 places d’allotjament, al marge de les segones residències.

Aquesta superfície esquiable consolida el Pirineu de Lleida com una de les destinacions més importants del conjunt de l’Estat espanyol, i també a escala internacional, per practicar l’esquí alpí i el nòrdic.

Cal recordar que el Patronat de Turisme ha donat suport a la temporada de neu 2022-2023 amb la campanya “Lleida t’espera de nou. Vine i viu-la!”, que convida a gaudir de la neu i l’esquí al Pirineu de Lleida i va associada a la web del Patronat, on es poden trobar les diferents propostes del territori en aquesta època de l’any.

Oferta complementària

Pel que fa a l’oferta complementària, les 137 empreses especialitzades en esports d’hivern ofereixen una gran varietat d’activitats per poder gaudir de la neu i de la natura en llibertat i amb les millors garanties. Entre les dverses activitats que es proposen destaquen els cursos d’esquí alpí, nòrdic i telemark que imparteixen les diferents escoles d’esquí, el patinatge sobre gel, trineus arrossegats per gossos, raquetes de neu, surf de neu, splitboard, heliesquí, escalada en gel, esquí de muntanya, motos de neu i diferents excursions per gaudir de la neu i de la natura.

A més, els complexos hivernals proposen nombroses activitats relacionades amb el turisme familiar, que inclouen classes especials d’esquí per als més petits, parcs infantils a les pistes, parcs lúdics i d’aventura per a totes les edats o activitats de divulgació de l’espai natural de l’entorn de les estacions.

El patrimoni natural és un dels actius més importants de la zona i les visites i itineraris pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’únic parc nacional de Catalunya, el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Natural del Cadí-Moixeró són activitats més que recomanables.

Sense oblidar la sorprenent riquesa cultural del Pirineu lleidatà, començant pels monuments romànics de l’Aran, el Pallars Sobirà, sobretot la Vall de Boí –el conjunt d’esglésies va ser declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO–, i acabant per la cultura gastronòmica, basada en productes de la terra de gran qualitat com la carn, els embotits, el formatge, la fruita i les hortalisses, l’oli d’oliva, el vi o els licors artesanals.

La riquesa gastronòmica es pot constatar en les nombroses manifestacions (jornades, mostres, fires, etc.) que proliferen per tot el territori al llarg de l’any, i també a l’hivern.

El Dorado Freeride fa 25 anys

El Dorado Freeride va néixer l’any 1998 per tal de popularitzar una nova disciplina de competició en el món dels esports d’hivern als Pirineus i sud d’Europa: el freeride, i al llarg d’aquest quart de segle ha promogut prestigioses competicions nacionals i internacionals centrades en aquest disciplina. Des de l’any 2020 ha enfocat els esforços a crear una escola de formació i a transmetre valors per a la pràctica del esquí en alta muntanya garantint la millor ensenyança professional per a la pràctica del freeride. El camp de formació freeride i d’alta muntanya a l’estació de Tavascan promociona aquesta disciplina i forma els joves en una pràctica esportiva segura.

Més informació:

Baqueira Beret (la Val d’Aran)                973 63 90 00                               www.baqueira.es

Boí Taüll (l’Alta Ribagorça)                      973 69 62 64                              www.boitaull.cat

Espot Esquí (el Pallars Sobirà)               973 62 40 58                               www.espotesqui.cat

Port Ainé (el Pallars Sobirà)                    973 62 11 99                               www.portaine.cat

Port del Comte (el Solsonès)                  973 49 23 01                               www.portdelcomte.net

Tavascan (el Pallars Sobirà)                   973 62 30 37 / 665 67 01 93       www.tavascan.net

Aransa (la Cerdanya)                              973 29 30 51                               www.aransaesqui.cat

Lles de Cerdanya (la Cerdanya)              973 29 31 00                               www.lles.net

Sant Joan de l’Erm (l’Alt Urgell)               973 29 80 15                               www.santjoandelerm.com

Tuixent-la Vansa (l’Alt Urgell)                 973 37 00 30                               www.tuixent-lavansa.com

Virós-Vallferrera (el Pallars Sobirà)         686 97 87 30                               www.skipallars.cat

Tot Nòrdic                                                973 35 15 11 / 647 93 21 44      www.totnordic.com

Aeroport de Lleida-Alguaire                     973 03 27 00                               www.aeroportlleida.cat

Patronat de Turisme                                973 24 54 08                               www.aralleida.cat