L’Alt de la Coma reuneix les condicions de neu necessàries per poder dur a terme la prova. La competició es disputarà dissabte o diumenge, en funció de les condicions meteorològiques

Ordino Arcalís acollirà aquest cap de setmana l’última competició de la temporada amb l’11a edició de la JAM Extreme FWQ 3*, l’única prova de la disciplina que es disputa als Pirineus i que està emmarcada dins el Freeride World Qualifier (FWQ), el circuit que permet sumar punts per accedir al Freeride Word Tour. La cita s’ha presentat aquest matí en un acte que ha tingut lloc a la sala del Consell del Comú d’Ordino amb la participació del conseller de Turisme, Esports i Dinamització del Comú d’Ordino, Jordi Serracanta; el cap de patrocinis i esdeveniments de Grandvalira Resorts, Eduard Carrera; el director general de Financera d’Assegurances, Enric Sorribas; Angel Belanche en representació de Sotheby’s; i el director executiu de JAM Extreme FWQ 2023, Dani Fornell.

L’edició d’aquest any comptarà amb 80 corredors provinents d’una quinzena de països diferents, a falta de les inscripcions d’última hora. Entre ells, hi ha una desena d’andorrans i residents, entre els quals destaquen Iker Reyes, que va participar en la cita d’enguany del Freeride World Tour amb una Wild Card, Pau Rafel, de la Freeride Academy d’Ordino Arcalís, o l’esquiadora de la Federació Andorrana d’Esquí, Cande Moreno, entre d’altres.

Ordino Arcalís és el territori freeride per excel·lència i és garantia de neu. En un moment com l’actual, en què hi ha hagut moltes cancel·lacions arreu d’Europa, l’estació ha garantit un lloc on disputar la competició com sol fer sempre

Fornell ha explicat que, novament, un dels principals atractius de la JAM Extreme és que és l’última prova de tres estrelles del circuit europeu FWQ, un fet rellevant, ja que els punts del rànquing del FWQ per a la temporada 2024 que donen accés a les competicions de quatre estrelles s’inicien amb aquestes carreres de final de temporada. D’aquesta forma, els millors corredors d’Europa arribaran a Ordino Arcalís amb l’objectiu de desplegar tot el seu talent i espectacle per garantir-se un bon inici de cara a la pròxima temporada.

L’Alt de la Coma, la cara escollida

Malgrat la manca de precipitacions generalitzades al Pirineu, Ordino Arcalís reuneix les condicions de neu necessàries per poder dur a terme la competició. “Ordino Arcalís és el territori freeride per excel·lència i és garantia de neu. En un moment com l’actual, en què hi ha hagut moltes cancel·lacions arreu d’Europa, l’estació ha pogut assegurar un lloc on disputar la competició com sol fer sempre”, ha destacat Eduard Carrera. Finalment, la cara escollida per a la prova ha estat l’Alt de la Coma, que té orientació al nord i manté els gruixos necessaris per poder dur-la a terme. La sortida serà a 2.700 metres d’altitud i l’arribada es trobarà al Refugi de les Portelles, amb una inclinació mitjana d’entre el 30% i el 40%. Donat que es tracta d’una cara més curta de l’habitual, amb 140 metres de desnivell, s’ha optat per un canvi en el format i, tal com ha explicat Fornell, la previsió és que tots els riders facin dues baixades. La puntuació final s’obtindrà a partir de la mitjana d’aquestes baixades.

El director executiu ha assenyalat que hi ha una finestra meteorològica entre les 8 h i les 12 hores que permetria dur a terme la competició aquest dissabte, l’opció preferida per a la disputa de la prova, tot i que si finalment la meteorologia no ho permet, la prova es passaria a diumenge. “La decisió es prendrà entre demà i divendres juntament amb tots els equips tècnics”, ha assenyalat Fornell.

Objectiu: final del FWQ de 4 estrelles

Per tercer any consecutiu, la JAM Extreme forma part del Freeride World Qualifier de 3 estrelles, però Fornell ha avançat que la intenció és que a partir del 2024 entri al circuit de 4 estrelles, el màxim nivell abans d’entrar al Freeride World Tour. “Tenim la millor organització del Qualifier de 3 estrelles, i ho muntem tot com si es tractés d’una cita 4 estrelles. La intenció és que l’any vinent ja formem part del circuit de 4 estrelles, que requereix el doble de pressupost, i l’objectiu és ser la final del FWQ a partir del 2025 perquè seria la prova clau per classificar-se per al Freeride World Tour”, ha explicat Fornell.

Més enllà de la competició

La JAM Extreme és una competició creada per riders i per als riders, tal com ha recordat el director executiu. Més enllà de l’aspecte competitiu, la trobada pretén fomentar l’aspecte social i de convivència entre els participants oferint un sopar de clausura i una gran festa que marcarà el punt final a una intensa jornada d’espectacle freeride. La festa serà dissabte a partir de les 23 h a l’ACCO i està oberta a tothom.