Les ceres són bàsiques per al correcte lliscament i manteniment de les soles dels esquís i de les taules, més encara si aquestes són 100% biodegradables i sostenibles, desenvolupades en equilibri amb la natura, com és el cas de les ceres NZERO.

Fotos: Jesús Martínez i NZERO

Tan important com disposar d’un material adequat que permeti gaudir dels esports d’hivern i de la neu amb confiança i seguretat és que les soles dels nostres esquís i de les nostres taules estiguin ben encerades. Existeixen dos tipus d’encerat, en fred i en calent, i existeixen diferents tipus de ceres en funció dels diferents tipus de neu que hi hagi i de la temperatura que faci; però la majoria d’aquestes opcions no són gaire respectuoses amb el medi ambient.

La majoria de ceres es fabriquen amb parafina, un derivat del petroli al qual en moltes ocasions se li afegeix fluor perquè repelin millor l’aigua, el qual s’aconsegueix gràcies als perfluorcarbonis o PFCs. Aquests, tal com apunten a ‘Deporte sostenible’, són una família de compostos químics que, gràcies als seus enllaços de carboni i fluor, sobresurten per les seves propietats de ser impermeables i antiadherents, però, lamentablement, aquests enllaços químics són tan estables que gairebé resulten biodegradables, convertint-los en uns perillosos contaminants per a l’entorn natural.

La cera és fonamental per mantenir els esquís i les taules de snowboard ràpides a les pistes i protegir l’equip durant més temps

Quan es produeix el desgel, les restes d’aquestes ceres contaminants es filtren a la terra i van a parar a l’aigua, arribant fins a les aigües subterrànies o les dels rius. Una realitat que en els eu dia ja va ser denunciada per Greenpeace, que va trobar restes de PFCs en zones remotes que mai imaginaríem, amb els perills que representen quan aquesta aigua surt per les aixetes de totes les llars. A més a més, el vapor del fluor és tòxic, un vapor que es produeix quan s’encera en calent, amb la planxa. Els skiman que treballen amb la posada a punt del material ja saben que què parlem i per tot això és necessari un canvi de xip, un canvi de mentalitat, més encara en els tempos que corren, en els que tots som, hauríem de ser, molt més responsables amb el medi ambient.

Una opció made in Barcelona

Però, en aquest camp tenim una sol·lució, decantar-nos per triar unes ceres ecològiques i sostenibles, que siguin 100% vegetals, que no continguin ni parafines ni fluorats i que no desprenguin ni fums ni vapors tòxics quan aquestes ceres s’escalfen. Una sol.lució que tenim ben a prop, ja que una de les marques de ceres ecològiques la trobem a Barcelona.

La majoria de ceres usades normalment contenen productes químics que poden ser nocius per a la vida salvatge, el medi ambient i els mateixos humans

La marca NZERO, unes ceres que es presenten com 100% vegetals (totes les ceres estan fetes amb ingredients 100% naturals. Una barreja perfecta, basada en derivats de soja, blat de moro i sense additius tòxics), 100% innovadores i sense fluorats ni parafines (el resultat de més de dos anys de col·laboració amb laboratoris internacionals) i 100% eficaces i saludables (protegint la nostra salut, i allargant la vida útil de les soles dels esquís i taules, proporcionant el màxim lliscament en circumstàncies extremes i augmentant el control).

La firma catalana ofereix solucions de cera líquida i sòlida, posant a l’abast de tots els esquiadors i snowboarders  una cera que s’ajusta al que ells necessiten, garantint-los el millor dels lliscaments, allargant la vida dels seus esquís i taules i manifestant el respecte que es mereix l’entorn natural en què practiquem els nostres esports. És el mínim que podem fer.