L’aranès May Peus Espanya encara el seu tercer mandat com a president de la Reial Federació Espanyola Esports d’Hivern (RFEDI-Spainsnow) després de ser reelegit per l’Assemblea General celebrada el dissabte 25 de juny a la seu de l’entitat a Sant Sebastià dels Reis ( Madrid), aconseguint 26 vots davant de l’altre candidat, Oscar Cruz Dalmau, que va aconseguir 14.

May Peus Espanya, que va ser elegit president de RFEDI per primera vegada el 20 de setembre del 2014, va ser reelegit en segon mandat el 30 de juny del 2018. L’Assemblea General RFEDI li ha renovat el 25 de juny de nou la confiança per al cicle olímpic 2022-2026. El resultat final de la votació ha estat de 26 vots a favor del candidat aranès per 14 del candidat de Barcelona. El president reelegit ha agraït a l’Assemblea el reconeixement i el suport majoritari i ha comentat que “aquesta és una victòria de tot l’equip que forma aquesta federació i de la il·lusió i enorme treball que posen cada dia per aconseguir que els esports d’hivern a Espanya segueixin creixent”.

L’Assemblea General que vota la presidència està formada per 41 membres, i aquest dissabte només un no hi ha pogut ser present. Han dipositat el seu vot a l’urna 13 presidents de federacions autonòmiques, 14 clubs, 7 esportistes, 4 tècnics i 2 representants de jutges i delegats tècnics.

Pel que fa al Model Econòmic, es preveu augmentar el pressupost mitjançant els recursos propis en un 50%

Entre els assembleistes hi ha membres de l’alt nivell esportiu com el campió del món Lucas Eguibar, el fondista Jaume Pueyo, els múixers Ismael Mediavilla i Víctor Carrasco a més dels esquiadors Quim Salarich i Albert Ortega Fornesa. Després de l’elecció del president, l’Assemblea ha elegit la Comissió delegada formada per representants de presidents de FFAA, clubs, esportistes, entrenadors i delegats tècnics i jutges.

Nou Pla Estratègic 2022-2030

Durant la campanya May Peus Espanya i el seu equip han presentat un detallat Pla Estratègic 2022-2030 que defineix cinc pilars estratègics. Aquest pla és la continuació de l’aplicat entre el 2016 i el 2022 que ha tingut un alt nivell de compliment del 80% de les accions previstes que s’han plasmat en uns resultats esportius globals històrics. Segons el nou pla, cal aprofundir en l’excel·lència esportiva no només dels atletes de la federació sinó també dels esdeveniments tant destinats a l’alt nivell com a la base. En aquest sentit alguns dels objectius fixats són aconseguir augmentar a 3 els top 3 per edició a Copes del Món incrementar federats en un 40% i els esportistes als equips RFEDI fins al 30% més.

Un altre dels pilars és la Formació i la Cadena de Valor dels esports d’hivern que cal treballar enfortint els plans de desenvolupament que ja estan en marxa per a la detecció i suport al talent, promoure les noves titulacions federatives, per exemple en biatló i mushing, i els centres de tecnificació per a les quals ja hi ha previstes les beques Iberdrola i Acadèmia. Els pilars d’ecosistema de la neu i de model econòmic estan íntimament relacionats. A l’ecosistema s’ha d’estendre l’actual posició de Spainsnow a tots els sectors de la neu i atreure esportistes recreatius a aquest ecosistema federatiu mitjançant propostes de valor afegit.

Durant els 8 anys de la presidència de May Peus (2014-2022), hi ha hagut un canvi significatiu a l’àmbit esportiu. S’han passat de 9 esportistes en estructures esportives als 44 actuals i s’han triplicat els dies de jornades a neu

Pel que fa al Model Econòmic, es preveu augmentar el pressupost mitjançant els recursos propis en un 50%. I no menys important, el pilar de la Inclusivitat, Sostenibilitat i Solidaritat en què la igualtat de gènere és peça fonamental començant per incrementar el nombre de dones en equips nacionals. D’altra banda, assolir la neutralitat climàtica ja promoguda per la FIS i la inclusió de l’esport adaptat seguint les directrius de la FIS i el Comitè Paralímpic Internacional

Els millors resultats esportius globals en dècades

Durant els 8 anys de la presidència de May Peus Espanya (2014-2022), hi ha hagut un canvi enormement significatiu a l’àmbit esportiu. S’han passat de 9 esportistes en estructures esportives als 44 actuals i s’han triplicat els dies de jornades a neu. Aquesta millora en entrenaments i l’augment d’esportistes ha donat com a fruit dues medalles olímpiques al JJOO d’hivern consecutius, 3 diplomes, 5 medalles a Mundials FIS, el globus de vidre de Copa del Món FIS i l’eclosió del múixing amb fins a 10 medalles a Mundials a la temporada passada.

A més, el nombre d’esdeveniments al calendari estatal ha augmentat amb circuits estables com les Copes d’Espanya que ha permès arribar fins a les 4.000 llicències i les 16.500 sortides el 2022, uns números no vists fins ara. Sens dubte, a la base d’aquests èxits hi ha el potent teixit esportiu d’hivern que representen els clubs i les federacions autonòmiques i per això s’ha creat el Pla d’Ajuts als Esports d’Hivern Espanyols (PADIE) que ha dotat les forces armades amb més de 250.000€ en els darrers 4 anys i s’han destinat ajuts directes a esportistes per valor de 900.000€. Aquestes inversions no serien possibles sense el gran esforç realitzat del 2014 al 2019 en què es va aconseguir sortir del pla de viabilitat de compliment obligat a causa del deute heretat que es va rescabalar el 2019 i que actualment s’ha millorat la situació patrimonial en 1,2 milions.