L’activitat esportiva com a eix central de la gestió de la federació des que May Peus Espanya assumís la presidència el 2014 han donat com a resultat uns resultats globals que no s’havien vist des de la llunyana dècada dels anys 70. Dues medalles olímpiques a JJOO de invierno consecutius, 3 diplomes, 5 medalles a Mundials FIS, el globus de vidre de Copa del Món FIS i l’eclosió del múixing amb fins a 10 medalles a Mundials la temporada passada.

Aquest focus a l’esport ha permès passar dels 9 esportistes en estructures RFEDI el 2014 als 44 previstos per a la temporada 2022-2023. A més, el nombre d’esdeveniments al calendari estatal ha augmentat amb circuits estables com les Copes d’Espanya que ha permès arribar fins a les 4.000 llicències i les 16.500 sortides el 2022, uns números no vists fins ara. Sens dubte, a la base d’aquests èxits hi ha el potent teixit esportiu d’hivern que representen els clubs i les federacions autonòmiques i per això s’ha creat el Pla d’Ajuts als Esports d’Hivern Espanyols (PADIE) que ha dotat les FFAA amb més de 250.000 € en els darrers 4 anys i s’han destinat ajuts directes a esportistes per valor de 900.000 €. Aquestes inversions no serien possibles sense el gran esforç realitzat del 2014 al 2019 en què es va aconseguir sortir del pla de viabilitat de compliment obligat a causa del deute heretat que es va rescabalar el 2019 i que actualment s’ha millorat la situació patrimonial en 1,2 milions.

Estabilitat, treball en equip i confiança, les claus

L’estabilitat en la gestió basada en l’eficiència i la contenció de la despesa, amb un equip integrat per més de 100 persones, ha estat clau per a aquesta millora tant en resultats internacionals com en l’oferta esportiva de base a Espanya on sempre s’ha treballat coordinadament amb clubs i federacions autonòmiques.

És una enorme responsabilitat, però al mateix temps un orgull poder-me presentar a la reelecció amb la confiança de tantes persones i continuaré lliurant-me i aportant tot el meu coneixement perquè seguim fent història junts

Sens dubte, la continuïtat d’aquest equip amb el seu president May Peus al capdavant és la millor garantia per arribar amb èxit fins als Jocs Milano-Cortina 2026. Peus Espanya va afirmar després de fer formal la seva candidatura que “personalment és una enorme responsabilitat, però al mateix temps un orgull poder-me presentar a la reelecció amb la confiança de tantes persones i continuaré lliurant-me i aportant tot el meu coneixement perquè seguim fent història junts No obstant això, això no és gens un treball individual, jo he representat un gran equip humà que és la clau en aquest èxit col·lectiu dels esports d’hivern dels darrers 8 anys. Gràcies de debò per la confiança i per creure que era possible el que fins ara hem aconseguit. Seguirem aprenent del que és bo i del que és dolent i millorant en el possible. El futur amb més èxits esportius i d’organització ens espera”.

En aquests 8 anys de mandat, a més de multiplicar per 4 el llistat d‟esportistes dels equips nacionals, s‟ha aconseguit un augment del 30% en llicències d‟esportistes i un espectacular 130% el de tècnics, a més d‟un creixement del 60% el pressupost general de RFEDI gràcies fonamentalment a l’augment dels recursos propis mitjançant els patrocinis d’Audi, Movistar, Iberdrola o BCDSports que han demostrat la confiança en l’actual equip liderat per May Peus Espanya. De fet, l’ampli equip, moltes de les persones voluntàries però expertes en el seu camp, implica tenir representants tant a les comissions de treball de la FIS com als diferents comitès de treball del COE en què s’ha doblat el nombre de representants RFEDI en un esforç per fer valer els esports d’hivern espanyols davant de tots els estaments.

L’esport com a eina social

Però el treball realitzat i que ha de venir també se centra en aspectes realment importants i amb l’accent social. Des de la RFEDI s’ha potenciat l’Àrea de Dona i Neu amb iniciatives com les beques de formació que han permès a moltes dones joves fer pràctiques amb els equips i l’objectiu és ampliar les accions en aquest camp. RFEDI s’ha unit als projectes de sostenibilitat Green Sport Flag i Libera liderats per ADESP a més de la creació de les Copes d’Espanya Inclusives en què competeixen esportistes amb discapacitat i sense en un exemple clar de normalització de l’esport tal com marca la FIS .

La RFEDI dirigida per Peus Espanya tampoc no ha estat aliena als avatars del nostre temps ia través de Spainsnow Solidària s’han fet campanyes per donar a la Creu Roja davant situacions com la pandèmia de Covid, l’erupció del volcà de la Palma o la guerra de Ucraïna. Altres èxits de la presidència de May Peus Espanya han estat l’organització dels Campionats d’Espanya a Edat Escolar en una iniciativa de promoció de l’esport de base del Consell Superior d’Esports (CSD) o la creació dels premis Descobreix la Neu, l’últim dels quals ha estat finalista al FIS Snowkidz Awards.

També s’ha incidit en el treball en la difusió dels esports d’hivern amb la publicació de l’elogiat llibre d’Història dels Esports de Neu a Espanya que juntament amb la Gala dels Esports d’Hivern, el Congrés Anual RFEDI i les presentacions públiques de els Equips Nacionals cada tardor permeten donar aquesta visibilitat a mitjans i canals en línia que mereixen els esports d’hivern.

En l’afany d’incidir en el bé comú, la RFEDI ha treballat conjuntament amb ATUDEM en la promoció de la Neu d’Espanya, en gran mesura a través de la marca Spainsnow, reconeguda ja internacionalment després de 8 anys. D’altra banda, es col·labora activament amb l’Associació Espanyola de Municipis de Muntanya (EsMontañas) per lluitar juntament amb la Secretaria General per al Repte Demogràfic del Govern d’Espanya per lluitar contra la despoblació rural. Fins aquí un resum de la feina feta. Però del que es vol parlar és de futur i per això May Peus España es presenta amb un ambiciós programa de govern que s’anirà desgranant al llarg d’aquesta campanya electoral que culmina a les eleccions a la presidència RFEDI el proper 25 de juny.

Més info i programa: www.maypeus.es