Després d’haver estat posposada un any degut a la situació sanitària, una molt bona meteorologia ha acompanyat la 42ª edició de la competició popular d’esquí de fons més multitudinària d’Espanya en les distàncies de 10, 21 i 42 km

A nivell competitiu, ahir dissabte es van disputar els Campionats d’Espanya Sprint Salomon i el diumenge va ser el dia de l’esperada Marxa Beret, que és puntuable per a la Copa d’Espanya d’esquí de fons i forma part del calendari FIS de Llarga Distància, al voltant de 950 corredors en tot el cap de setmana.

Després d’un any posposada per la pandèmia, l’esperada 42ª edició de la Marxa Beret s’ha celebrat amb unes condicions meteorològiques magnífiques al Pla de Beret. L’esdeveniment ha tingut lloc a Beret, Òrri, Montgarri i direcció Marimanha.

La sortida en massa de gairebé 800 participants ha estat espectacular, com en cada edició, amb els esportistes d’elit a la zona davantera amb moltíssimes ganes de pujar a un podi que ha estat molt disputat.

GALERIA DE FOTOS, LES MILLOR IMATGES DE LA 42a MARXA BERET

En la categoria reina, l’aranesa Marta Cester (CAEI), amb 1h.58m.41, i Sadurní Betriu (CEFUC), amb 1.39.59, s’han imposat amb autoritat. Tots dos han guanyat ja en diverses ocasions aquest esdeveniment i saben perfectament com dosificar-se en un traçat tan llarg per a aconseguir entrar els primers en meta acompanyats, a més, pels seus amics i familiars.

En dones la segona a entrar per meta en els 42 km ha estat Varvara Prokhorova (Bones Sport) amb 2.01.07, seguida per Irati Cuadrado (IRRTZ) amb 2.01.12. En homes, Marc Alonso (CEFUC) ha quedat segon amb 1.42.36, i tercer amb 1.43.14 ha entrat Roberto Piqueras (EMEM).

La victòria dels 21 km ha estat per a Martina Miquel (CENA) amb 1.18.13 i Marc Colell (CEFUC) amb 1.03.48. En la distància més curta, els 10 km, l’esglaó més alt del podi ha estat per a Romane Cordonnier (MONTAGNARDS ARGELESIENS PYRENE) amb 30:53 i Peio Añarbe (Muntanya Gasteiz) amb 23.59.

Els campions d’Espanya de Sprint del dissabte, en l’emocionant esdeveniment patrocinat per Salomon, van ser en categoria absoluta Alaia Juaristi i Marc Colell. En U16 Martina Sellés i l’aranès Pablo Moreno. En infantil U14 Joana Puig i Adrian Lanau. En U12 Queralt Arimon i Lorien Barri. I en U10 Alba Mellen i Jep Grau!

La Marxa Beret és molt més que una competició, és una de les proves d’esquí nòrdic més consolidades que es realitzen a la península. Més enllà dels esportistes d’elit, la majoria dels participants és un públic familiar i grups d’amics que s’ho prenen com una festa de l’esquí de fons.

Aquest esdeveniment està organitzat pel Conselh Generau d’Aran, de la mà de Baqueira Beret i el Conselh Esportiu dera Val d’Aran. Compta amb la col·laboració de l’Associació Volentaris Val d’Aran, l’Ajuntament de Vielha e Mijaran, Diputació de Lleida, Pompièrs d’Aran, Aran Salut, Mossos d’Esquadra, INS d’Aran, a més de la Real Federación Española de Deportes de Invierno (RFEDI), la Federació Catalana d’Esports d’Hivern (FCEH) i els diferents patrocinadors.