L’Associació Turística d’Estacions d’Esquí i Muntanya (ATUDEM) arrenca la temporada 2019-2020 amb gran optimisme, després de les últimes nevades a la vigília de el Pont de la Puríssima. Les favorables condicions meteorològiques han permès obrir gairebé totes les estacions, que sumen més de 700 quilòmetres esquiables en molt bones condicions. Des ATUDEM es valora el Pont de la Puríssima com un dels millors inicis de temporada pel que fa a visitants i ocupació, que ha superat en la majoria d’estacions el 70%.

(GALERIA DE FOTOS. Recull d’imatges de l’inici de la temporada)

Estacions obertes
El 82,35% de les estacions d’esquí i muntanya que formen part de ATUDEM estan obertes a dia d’avui, tant per a la pràctica d’esports d’hivern com per a ús turístic. Per sistemes, el 88,24% (15 de 17) de les estacions de l’Sistema Pirinenc estan obertes: Astún, Candanchú, Cerler, Formigal / Panticosa, Valdelinares, Boí Taüll Resort, Baqueira Beret, Espot Esquí, Portainé, la Molina, Masella, Vall de Núria, Vallter 2000, Llanos de l’Hospital i Lles.

Per la seva banda, el Sistema Penibètic està en funcionament a el 100% amb les seves dues estacions obertes (Sierra Nevada i Puerto de la Ragua), mentre que el Sistema Cantàbric està actiu amb el 71,43% de les seves estacions (5 de 7): Alto Campoo, Valgrande Pajares, Fuentes de Invierno, San Isidro i Leitariegos.
Així mateix, el 83,33% de les estacions de el Sistema Central (5 de 6) estan obertes (Port de Navacerrada, La Pinilla, Serra de Béjar, Madrid Snowzone i Serra da Estrela). Finalment, en el Sistema Ibèric està en funcionament una de les dues estacions (Javalambre).

Quilòmetres esquiables
Pel que fa a la superfície total esquiable, les pistes espanyoles ofereixen ja 739,18 quilòmetres esquiables, la millor xifra dels últims anys en aquestes dates, tal com va anunciar el president de ATUDEM, Jesús Ibáñez, durant la presentació oficial de la temporada.

El Sistema Pirinenc concentra el major nombre de quilòmetres esquiables, a causa de les favorables condicions meteorològiques, amb més de 500 km. De les estacions obertes, Baqueira Beret compta amb 153 km i Formigal / Panticosa amb 118. La segueixen Astún-Candanchú (68,7), Masella (49), Cerler (43), la Molina (35), Boí Taüll Resort (30 ), Espot Esquí (21,7), Portainé (19,87), Valdelinares (10,7), Vall de Núria (4,3) i Vallter 2000 (2,5). Les estacions de Llanos de l’Hospital i Lles estan obertes de moment per a ús turístic.

El Sistema Penibètic compta amb 63,8 quilòmetres esquiables (Sierra Nevada) i el Sistema Cantàbric amb 70,59 (Alto Campoo amb 28, Sant Isidro amb 29,5, Fonts d’Hivern amb 8,69 i Leitariegos amb 4,4, mentre que Valgrande Pajares està en funcionament per a ús turístic). El Sistema Ibèric ja disposa de 8 quilòmetres esquiables, mentre que el Sistema Central ofereix 2,82km.

Gruix de la neu
Les estacions obertes de ATUDEM fins a la data presenten els dos millors tipus de neu per a la pràctica d’esports d’hivern: neu pols i neu pols-dura.

Més de la meitat de les estacions en funcionament disposen de neu pols, o neu de sucre. Es tracta de la neu acabada de caure i amb una temperatura freda, amb una consistència lleugera, que permet als amants de l’esquí i de l’snow lliscar per ella amb rapidesa. A més, és el millor tipus de neu perquè subjecta a l’esportista i amorteix les caigudes.
La resta d’estacions ofereixen neu pols-dura, una de les neus més comuns per a la pràctica d’esports d’hivern. Aquesta neu té una base compacti i sobre ella hi ha una capa més prima de neu.

Amb tot això, des ATUDEM es destaquen les bones expectatives per a aquesta nova temporada, que presenta xifres de rècord pel que fa a estacions en funcionament, quilòmetres esquiables i qualitat de la neu.