Després del bon inici de la temporada blanca i de l’excel·lent balanç de les festes de Nadal i Reis, el sector de la neu afronta aquest mes de febrer amb molt optimisme i amb el convenciment que, si les condicions meteorològiques es mantenen i se segueixen flexibilitzant les restriccions sanitàries, la campanya 2021-2022 pot registrar uns resultats força positius. El mes de febrer, a més, arriba amb un ampli ventall d’activitats relacionades amb la neu, des de grans competicions a propostes festives com els Carnavals de neu, sense oblidar les propostes per als més petits. El mes de gener van començar també les activitats de l’Esport Blanc Escolar i les setmanes blanques organitzades pels centres escolars.

Cal recordar que la temporada d’esquí va començar el 26 de novembre i s’espera que es perllongui fins al 18 d’abril, Dilluns de Pasqua. Per a la temporada 2021-2022 el Patronat de Turisme preveu superar la barrera dels 1.300.000 forfets venuts. Totes les estacions han treballat per oferir les màximes garanties sanitàries en les activitats i en les instal·lacions davant la pandèmia, tal com ja es va fer durant la temporada passada.

Actualment, totes les estacions d’esquí alpí lleidatanes ofereixen bones condicions per a l’esquí, amb 220 pistes obertes i gruixos que van dels 30 als 275 cm de neu pols i pols-dura. Igualment, els complexos d’esquí de fons funcionen amb normalitat, amb un total de 130 quilòmetres esquiables (i 80 més de circuits de raquetes) i gruixos d’entre 10 i 190 cm de neu dura i pols-dura.

 Un mes d’activitats variades

Febrer és un mes farcit d’activitats lúdiques i esportives a les estacions d’esquí lleidatanes. Una de les fites més divertides és el Carnaval, que se celebra a quasi tots els complexos amb propostes de tipus divers. Així, els dies 26 i 27 té lloc a Baqueira el Sky Ral·li Fotogràfic, en el qual els esquiadors i surfistes de neu, disfressats, hauran de trobar unes balises distribuïdes per tota l’estació i fotografiar-s’hi per tal d’obtenir un premi. L’estació també celebra el Carnestoltes als seus canals online amb un concurs en xarxes socials i amb una Festa de Carnaval après-ski. Boí Taüll organitza el dia 26 un gran concurs infantil de ninots de neu, mentre que Espot Esquí i Port Ainé també celebraran el Carnaval aquest mateix dia. Per la seva banda, Tavascan ho farà els dies 26 i 27.

Quant a l’àmbit competitiu, destaquen els Campionats d´Europa d´Esquí de Muntanya 2022 que tindran lloc del 8 al 13 de febrer a Boí Taüll. Les diferents proves dels campionats (l’Sprint, la Vertical, el nou format olímpic de la Individual i els Relleus) es poden seguir molt fàcilment des de qualsevol punt del domini esquiable.

D’altra banda, el 5 de febrer se celebrarà la quarta edició del Premi Belén Jordana a Baqueira Beret, cursa d’esquí alpí solidària. Es tracta d’una competició d’esquí Open, oberta a totes les edats i públics i que té l’objectiu de recaptar fons per a la Unitat de Cures Maternals Belén Jordana, a Meki (Etiòpia). L’estació d’Espot Esquí acull els dies 5 i 6 la primera edició de la copa d’esquí alpí organitzada per la Federació Espanyola d’Esports per a Cecs. Els participants, cecs o amb una discapacitat visual greu, van acompanyats pel seu guia.

El dia 6 té lloc a la Val d’Aran la Marxa Beret, la prova d’esquí de fons més important de l’Estat i una de les més rellevants d’Europa. Els esquiadors podran escollir entre tres recorreguts (10 km, 21 km i 42 km). El dia 5, abans de la gran jornada, es disputa l’Sprint Salomon.

L’estació de Sant Joan de l’Erm serà el marc, el dia 8, del Trofeu Patufet d’esquí de fons infantil. Per als dies 12 i 23 està programat el Trofeu Amics de Montgarri-Baqueira Beret (Trofeu Audi Quattro Cup), amb eslàlom gegant i combinada.

Del 18 al 20 es farà el Campionat d’Espanya d’Snowboardcross i Skicross a Baqueira Beret. La marxa Micro Pirineu, una prova per a nens i nenes practicants d’esquí de fons, es desenvoluparà a Lles de Cerdanya el dia 19.

Els dies 19 i 20 tindran lloc el Campionat de fons de Navarra i Euskadi i el Banked Slalom Landing (cursa de snowboard en format Banked Slalom) a Baqueira Beret.

A més de l’esquí, els visitants també poden gaudir durant aquestes dates d’un ampli ventall d’actes de caire lúdic, cultural i gastronòmic que se celebren a diversos indrets i pobles de les comarques de Lleida.

Baqueira Beret, la millor estació d’esquí d’Espanya

El Magazín Civitatis ha elegit Baqueira Beret com la millor estació d’esquí d’Espanya i la segona del món, per darrere d’Aspen Snowmass, als Estats Units, i per davant de Saint Moritz, als Alps suïssos. El mitjà, especialitzat en el sector de viatges, explica que l’estació “està dividida en quatre àrees amb fins a 167 quilòmetres esquiables repartits en més de 100 pistes” i incideix en el fet que és l’única estació espanyola ubicada al vessant nord dels Pirineus.

Magazín Civitatis remarca que l’esquiador pot “gaudir de les vistes de muntanyes que superen els 3.000 metres d’altitud” i recomana “descobrir els nombrosos encants històrics i naturals de la zona a menys d’una hora i mitja de trajecte en cotxe, des de les esglésies de la Vall de Boí, declarades Patrimoni de la Humanitat, fins a un divertit passeig amb raquetes de neu pel Parc Nacional d’Aigüestortes”.

El Pirineu lleidatà ofereix una de les millors i més grans àrees esquiables de l’Estat espanyol i del sud d’Europa, ideal per a la pràctica de l’esquí alpí, l’esquí nòrdic i altres activitats relacionades amb la neu (raquetes, motos de neu, esquí de muntanya, etc.). De les 11 estacions d’esquí lleidatanes, 6 són d’esquí alpí (Baqueira Beret, Boí Taüll, Espot Esquí, Port Ainé, Port del Comte i Tavascan) i 7, de nòrdic (Aransa, Lles de Cerdanya, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vallferrera). Tavascan i Baqueira Beret ofereixen les dues disciplines. Cal recordar que aquests complexos han invertit aquesta temporada més de 13,5 milions d’euros en millores, la xifra més alta dels darrers anys.

Les estacions lleidatanes ofereixen en conjunt 505 km d’esquí, distribuïts en un total de 245 pistes a les instal·lacions d’alpí i nombrosos circuits als complexos de nòrdic, i més de 4.500 hectàrees esquiables amb una capacitat per transportar 108.453 viatgers/hora, per mitjà de 81 remuntadors. A més, trobem més de 26.000 places d’allotjament turístic reglat a les proximitats de les diverses estacions, al marge de les segones residències.

Més informació:

 

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat/

Baqueira Beret (la Val d’Aran)                973 63 90 00                            www.baqueira.es

Boí Taüll (l’Alta Ribagorça)                   973 69 62 64                                www.boitaull.cat

Espot Esquí (el Pallars Sobirà)              973 62 40 58                              www.espotesqui.cat  

Port Ainé (el Pallars Sobirà)                   973 62 11 99                                  www.portaine.cat

Port del Comte (el Solsonès)                 973 49 23 01                               www.portdelcomte.net

Tavascan (el Pallars Sobirà)           973 62 30 37 / 665 67 01 93            www.tavascan.net

Aransa (la Cerdanya)                           973 29 30 51                                        www.aransaesqui.cat

Lles de Cerdanya (la Cerdanya)             973 29 31 00                                     www.lles.net

Sant Joan de l’Erm (l’Alt Urgell)                         973 29 80 15                    www.santjoandelerm.com

Tuixent-la Vansa (l’Alt Urgell)                            973 37 00 30                    www.tuixent-lavansa.com

Virós-Vallferrera (el Pallars Sobirà)         686 97 87 30                                     www.skipallars.cat

Tot Nòrdic                                                       973 35 15 11 / 647 93 21 44           www.totnordic.com