Les xifres dels complexos hivernals se situen només un 3% per sota de la de 2021-2022, que representa el millor registre fins ara. En total durant la campanya 2022-2023 s’han venut entre els onze centres d’esquí alpí i nòrdic del Pirineu de Lleida 1.448.000 forfets, enfront els 1.492.841 de la millor temporada, la de 2021-2022.
Cal dir que, malgrat el bon balanç —que s’ha tancat ara una vegada els diferents centres d’hivern del Pirineu de Lleida han donat a conèixer els seus resultats— i només una pèrdua d’un 3 % respecte a la campanya anterior, la millor registrada fins ara, els resultats no han estat iguals per a totes les estacions, essent les de nòrdic i la de Port del Comte les que han sortit més perjudicades per les altes temperatures i poques precipitacions de neu en general.

La calor i la falta de neu suficient en algunes estacions han fet que només Baqueira Beret, Boí Taüll i Port Ainé poguessin arribar fins al final de temporada el dia 10 d’abril, Dilluns de Pasqua. La resta d’alpí, les d’Espot i Port del Comte, com totes les de nòrdic, així com també la mixta de Tavascan, van haver de donar per acabada la campanya abans del previst.

La calor i la falta de neu suficient en algunes estacions han fet que només Baqueira Beret, Boí Taüll i Port Ainé poguessin arribar fins al final de temporada el dia 10 d’abril

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, a través de la seva vicepresidenta, Rosa Pujol, ha mostrat la seva satisfacció per aquests resultats, que situen la temporada 2022-2023 com la segona millor de tots els temps. Pujol ha declarat que “s’atansa als objectius que ens vam fixar al Patronat de Turisme a l’inici de la campanya de repetir els resultats de l’anterior, però també hem de posar de manifest que no ens podem sentir plenament satisfets perquè la falta de precipitacions suficients i les altes temperatures han acabat perjudicant una part del sector, com són les estacions de nòrdic, i també el bon funcionament d’algunes d’alpí com la de Port del Comte, amb la repercussió que això representa per al sector turístic vinculat amb l’oferta de neu i d’esquí durant la temporada d’hivern i part de la primavera”.

Baqueira Beret va tancar “una gran temporada”, caracteritzada per la bona meteorologia i una nombrosa afluència de visitants, que van generar la venda de 990.032 forfets i 136 dies d’esquí. Una xifra que representa també la segona millor de la història de l’estació aranesa i que se situa després de la campanya 2021-2022, que va tancar amb 1.033.453 forfets.

Per la seva banda, les estacions de muntanya de FGC en el seu balanç de campanya també han qualificat de molt satisfactori el resultat de la temporada 2022-2023. Boí Taüll va tancar amb xifres rècord amb 172.702 forfets venuts, el que representa un 29,5 % més respecte a l’hivern 2021-2022. Espot ho ha fet amb 67.763 dies d’esquí i un augment del 3,2 % sobre la temporada anterior. I finalment Port Ainé ha rebut 123.226 visitants, cosa que ha representat un 3,3 % més que la darrera campanya. Per tant, les tres estacions gestionades per FGC van tenir un resultat més bo que la temporada anterior, que en el conjunt del Pirineu de Lleida ha estat la millor fins ara.

Tot Nòrdic ha destacat en un comunicat que no ha estat una bona temporada per a les estacions d’esquí de fons

Pel que fa al complex de Port del Comte, ha tancat amb xifres per sota de l’última campanya. Enguany el nombre de forfets venuts ha estat de 52.000 enfront els 70.500 de la temporada anterior, el que representa una baixada del 26 %. Les altes temperatures de meitat de març i la falta de precipitacions suficients van obligar a tancar abans del previst.

Finalment, les estacions de nòrdic del Pirineu de Lleida han tancat la temporada amb 42.377 forfets, enfront els 53.510 de la campanya anterior. En aquestes xifres hi ha inclosos els forfets d’esquí, raquetes i un petit percentatge d’altres activitats com ara skijoring, esquí de muntanya, trineus i altres.

Tot Nòrdic ha destacat en un comunicat que no ha estat una bona temporada per a les estacions d’esquí de fons, amb una disminució significativa respecte a la campanya anterior. En el conjunt dels complexos d’esquí nòrdic de Catalunya se situa en un 27 %, mentre que per als de Lleida la pèrdua se situa en el 20 %.

La temporada va començar molt tard i va tancar de manera molt precipitada. No es va poder fer el pont de la Puríssima ni tampoc es van poder obrir circuits per Nadal i Reis. La primera nevada no va arribar fins a mitjan gener (dies 14 i 15) i totes les estacions van obrir el cap de setmana del 21-22 de gener. El 22 de febrer va arribar una bona nevada general a tots els complexos, amb la il·lusió que es podria tenir un bon final de temporada, però, malauradament, la gran pujada de temperatures va fer que les estacions donessin per finalitzada la campanya, tant per a l’esquí com per a raquetes, el 16 de març, segons el comunicat de Tot Nòrdic.

Incidències meteorològiques a banda, les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida continuen essent, en conjunt, una de les destinacions d’esports d’hivern més prestigioses i consolidades de l’Estat espanyol. En total, ofereixen 505 km esquiables, amb 247 pistes d’alpí i nombrosos itineraris de nòrdic, 108.353 passatgers/hora, 79 remuntadors, 170 km de pistes innivades als complexos d’alpí amb 1.494 canons de neu, que representa el 58 % de la superfície de pistes, 182 km de circuits de raquetes, més de 900 monitors i unes 26.000 places d’allotjament, al marge de les segones residències.

A banda de l’esquí alpí i l’esquí nòrdic, les 137 empreses especialitzades en esports d’hivern del Pirineu lleidatà ofereixen activitats com patinatge sobre gel, trineus arrossegats per gossos, raquetes de neu, surf de neu, splitboard, heliesquí, escalada en gel, esquí de muntanya, motos de neu i diferents excursions per gaudir de la neu i de la natura.