El dilluns de Pasqua marcarà el final de la temporada d’esquí per a les estacions del Pirineu de Lleida, amb unes bones perspectives de venda de forfets per al conjunt de la Setmana Santa que malauradament només maquillaran els números d’una campanya fortament condicionada per les restriccions derivades de la pandèmia. En l’aspecte positiu, el fet que s’ha pogut salvar l’Esport Blanc Escolar i algunes competicions d’esport federat.

El Pirineu de Lleida manté totes les estacions d’esquí alpí obertes i una oferta de més de 160 km de pistes per Setmana Santa, amb gruixos de neu que oscil·len entre els 25 i els 120 cm. També romanen oberts alguns complexos de nòrdic com Tuixent-la Vansa i Tavascan, amb 27 km de circuits marcats per a l’esquí (altres podrien obrir aquests dies per a usos turístics). L’estació de Baqueira Beret ha comunicat que augmentarà el domini esquiable, si les condicions meteorològiques i sanitàries ho permeten, fins als 90 km a partir del dia 27 de març coincidint amb l’inici de la Setmana Santa.

Setmana Santa servirà com a mínim per acabar una pèssima temporada d’esquí amb un bon sabor de boca

Les previsions per a les estacions d’esquí alpí lleidatanes de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (Espot, Port Ainé i Boí Taull) són molt bones i les reserves s’han anat incrementant exponencialment des de l’eliminació del confinament comarcal. Toni Sanmartí, director d’FGC Turisme i Muntanya, creu que els complexos del grup tindran una afluència òptima, aproximadament d’un 50% de la seva capacitat, quan en la Setmana Santa d’un any “normal” aquesta ocupació sol ser del 10 o 20%. Aquest percentatge del 50% “és ideal perquè permetrà gestionar molt bé els protocols sanitaris”. Aquestes xifres poden ajudar a “arreglar una mica la temporada”, que lògicament serà dolenta a causa de la pandèmia.

Sanmartí considera que el fet de no tancar les estacions durant el període crític de confinament comarcal ha tingut tres conseqüències positives: permetre l’Esport Blanc Escolar, mantenir les activitats de l’esport federat i ajudar a mantenir l’economia del territori. D’altra banda, el director d’FGC Turisme i Muntanya creu que tot aquest període ha contribuït a “millorar la gestió de la crisi sanitària, la qual cosa, juntament amb la progressiva vacunació de la població, auguren una excel·lent campanya turística d’estiu”.

Joaquim Alsina, director de l’Associació Catalana d’Estacions de Muntanya (ACEM), està convençut que la Setmana Santa “servirà com a mínim per acabar una pèssima temporada d’esquí amb un bon sabor de boca” i confia que els complexos puguin assolir un 30 o un 40% de la seva capacitat. Alsina incideix, però, en el fet que mantenir les estacions obertes ha permès mantenir la neu en bones condicions per a la pràctica de l’esquí.

Les estacions d’esquí nòrdic preveuen un final de temporada tranquil

Les estacions d’esquí nòrdic, en general, arriben a aquest període festiu sense grans quantitats de neu, per la qual cosa algunes només estan obertes per a serveis turístics. No obstant això, el primer cap de setmana posterior al confinament comarcal ha estat bo pel que fa a l’afluència de visitants (amb estacions com Tuixent-la Vansa assolint el màxim aforament permès), “cosa que apunta a un bon pronòstic de cara a la Setmana Santa”, en paraules d’Imma Obiols, tècnica de Tot Nòrdic.

Actualment, Tuixent-la Vansa (l’Alt Urgell) i Tavascan (el Pallars Sobirà) romanen obertes per a la pràctica de l’esquí, raquetes i usos turístics, mentre que Sant Joan de l’Erm (l’Alt Urgell) funciona per a usos turístics. Virós-Vallferrera (el Pallars Sobirà), Lles de Cerdanya (la Cerdanya) i Aransa (la Cerdanya) podrien reobrir aquests dies de vacances per a usos turístics.

Col·laboració de les estacions de FGC amb els espais naturals del territori

En un altre ordre de coses, les estacions de muntanya que gestiona FGC i els seus espais naturals de referència treballaran conjuntament per impulsar 18 accions destinades a la preservació, sensibilització i visibilització d’aquests espais. Pel que fa a la demarcació de Lleida, participaran en la iniciativa Espot, Port Ainé i Boí Taüll juntament amb el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural del Cadí-Moixeró i el Parc Natural de l’Alt Pirineu.

En concret, l’estació de Boí Taüll i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici desenvoluparan un nou traçat per al descens fora pista de la vall de Moró per tal d’evitar molèsties a la fauna, a més de formar els treballadors del complex per millorar la divulgació dels actius culturals i naturals de parc. Aquests mateixos actors, juntament amb Espot, faran un projecte de recuperació de la memòria històrica per publicar un llibre de divulgació de la història del parc. Port Ainé i el Parc Natural de l’Alt Pirineu reorganitzaran els itineraris per a raquetes de neu, recuperaran l’antic camí entre Roní i Port Ainé (Lleida) i organitzaran tallers i una campanya d’educació ambiental.

L’Esport Blanc Escolar, un èxit

El Programa d’Esport Blanc Escolar (EBE) ha estat un èxit amb la participació de 1.700 alumnes de 44 escoles públiques i concertades de les contrades pirinenques. La vuitena edició de l’EBE va arrencar la segona setmana de febrer amb l’objectiu d’impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d’hivern entre l’alumnat de 3r i 4t de Primària de diversos centres pirinencs. Cal recordar que han portat a terme l’activitat 318 alumnes de l’Alt Urgell, 146 de la Val d’Aran, 227 de la Cerdanya, 123 del Berguedà, 137 del Pallars Sobirà, 47 del Solsonès, 388 del Ripollès, 225 del Pallars Jussà i 85 de l’Alta Ribagorça.

MÉS INFORMACIÓ

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

Tel. 973 24 54 08 – www.aralleida.cat

Baqueira Beret (la Val d’Aran)

Tel. 973 63 90 00 – www.baqueira.es

Boí Taüll (l’Alta Ribagorça)

Tel. 973 69 62 64 – www.boitaull.com

Espot Esquí (el Pallars Sobirà)

Tel. 973 62 40 58 – www.espotesqui.cat

Port Ainé (el Pallars Sobirà)

Tel. 973 62 11 99 – www.portaine.cat

Port del Comte (el Solsonès)

Tel. 973 49 23 01 – www.portdelcomte.net

Tavascan (el Pallars Sobirà)

Tel. 973 62 30 00 / 665 67 01 93 – www.tavascan.net

Aransa (la Cerdanya)

Tel. 973 29 30 51 – www.aransaesqui.cat

Lles de Cerdanya (la Cerdanya)

Tel. 973 29 31 00 – www.lles.net

Sant Joan de l’Erm (l’Alt Urgell)

Tel. 973 29 80 15 – www.santjoandelerm.com

Tuixent-la Vansa (l’Alt Urgell)

Tel. 973 05 80 18 – www.tuixent-lavansa.com

Virós-Vallferrera (el Pallars Sobirà)

Tel. 654 75 72 21 – https://www.facebook.com/RefugiGallFer.VirosVallferrera/

Tot Nòrdic

Tel. 973 35 15 11 – www.totnordic.com