Les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida es mantenen obertes malgrat la situació actual de confinament municipal a Catalunya, una situació que, sumada a tota la problemàtica relacionada amb la pandèmia que arrosseguen des de l’inici de la temporada, ha vist reduïda la presència d’esquiadors a un 15% respecte a la temporada passada. El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Ricard Font, ha afirmat que els complexos hivernals lleidatans es mantindran oberts durant el període previst de confinament municipal, el 7 de febrer, una decisió consensuada per tot el sector. Després d’aquesta data, l’evolució de la pandèmia i les mesures de les autoritats sanitàries marcaran la pauta a seguir per les estacions blanques.

Font ha explicat a més que si en algun moment es planteja el tancament –ara per ara un supòsit no previst– es farà també de forma conjunta, tot i que confia que la situació passi a confinament comarcal i que les estacions puguin recuperar una part de l’activitat.

Actualment els complexos d’esquí alpí lleidatans tenen oberts 137 quilòmetres de pistes practicables, amb uns gruixos que van dels 45 als 160 cm de neu de bona qualitat

D’altra banda, la vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, ha reiterat la seva sol·licitud a les autoritats sanitàries de que les persones que formen part d’unitats o bombolles de convivència puguin fer sortides d’un dia per anar a esquiar, a més de donar suport a la petició de molts alcaldes del Pirineu lleidatà de que es passi del confinament municipal al confinament comarcal.

Actualment els complexos d’esquí alpí lleidatans tenen oberts 137 quilòmetres de pistes practicables, amb uns gruixos que van dels 45 als 160 cm de neu de bona qualitat. Les estacions d’esquí nòrdic, de la seva banda, ofereixen 69 quilòmetres de pistes obertes.

Cal recordar que, després d’un mal inici de temporada, algunes estacions com Baqueira, Port Ainé, Espot i Tavascan van aconseguir millorar l’afluència d’esquiadors durant les vacances de Nadal, encara que amb una ocupació molt inferior a l’habitual (un 40% menys que l’any anterior) per les restriccions d’aforament i per la falta de visitants estrangers.

Concretament, els centres d’esquí del Pirineu de Lleida van començar a obrir les portes a partir del 14 de desembre havent implementat totes les mesures necessàries (les mesures bàsiques generals i els protocols específics del sector) perquè la campanya fos segura per als clients, treballadors i residents, però amb la incertesa de l’evolució de la crisi sanitària.

El conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Ramon Tremosa, va afirmar el 22 de gener que s’està estudiant la possibilitat de fer “dies blancs”, en els quals es pugui anar a esquiar “

Les 11 estacions lleidatanes ofereixen 519 km esquiables, amb 246 pistes d’alpí i nombrosos itineraris de nòrdic, 110.584 passatgers/hora, 80 remuntadors, més de 159 km de superfície innivada als complexos d’alpí amb 1.492 canons de neu, 141 km de circuits de raquetes, més de 900 monitors i unes 26.000 places d’allotjament, al marge de les segones residències.

Proposta de “dies blancs”

El conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Ramon Tremosa, va afirmar el 22 de gener que s’està estudiant la possibilitat de fer “dies blancs”, en els quals es pugui anar a esquiar “amb moltes restriccions d’aforament i amb molt control en els desplaçaments”. La idea és que la proposta pogués tirar endavant al febrer “sempre que les dades epidemiològiques i les autoritats sanitàries ho permetin”.

Tremosa va dir que la proposta té com a objectiu ajudar a mantenir la temporada d’aquests complexos de neu, precisament en un mes en què en anys anteriors era habitual que els escolars hi anessin durant les anomenades “setmanes blanques”. No obstant això, la iniciativa dependrà de l’evolució de la pandèmia ja que actualment, amb la situació de confinament municipal, és inviable.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08 – www.aralleida.cat

Baqueira Beret (la Val d’Aran)
Tel. 973 63 90 00 – www.baqueira.es

Boí Taüll (la Alta Ribagorça)
Tel. 973 69 62 64 – www.boitaull.com 

Espot Esquí (el Pallars Sobirà)
Tel. 973 62 40 58 – www.espotesqui.cat 

Port Ainé (el Pallars Sobirà)
Tel. 973 62 11 99 – www.portaine.cat

Port del Comte (el Solsonès)
Tel. 973 49 23 01 – www.portdelcomte.net

Tavascan (el Pallars Sobirà)
Tel. 973 62 30 00 / 665 67 01 93 – www.tavascan.net

Aransa (la Cerdanya)
Tel. 973 29 30 51 – www.aransaesqui.cat

Lles de Cerdanya (la Cerdanya)
Tel. 973 29 31 00 – www.lles.net

Sant Joan de l’Erm (el Alt Urgell)
Tel. 973 29 80 15 – www.santjoandelerm.com

Tuixent-La Vansa (el Alt Urgell)
Tel. 973 05 80 18 – www.tuixent-lavansa.com

Virós-Vallferrera (el Pallars Sobirà)
Tel. 654 75 72 21 – https://www.facebook.com/RefugiGallFer.VirosVallferrera/

Tot Nòrdic
Tel. 973 35 15 11 – www.totnordic.com