Les primeres nevades registrades al Pirineu i el descens de les temperatures auguren un inici de temporada que podria produir-se entre finals de novembre i principis de desembre. Les 11 estacions d’esquí alpí i nòrdic del Pirineu lleidatà, que en conjunt formen l’àrea esquiable més gran de l’Estat, estan ultimant els preparatius de cara a la campanya 2023-2024, que inclourà novetats en instal·lacions i oferta turística
Les condicions idònies que s’estan registrant els darrers dies –primeres innivacions a l’alta muntanya i temperatures baixes– han engegat el compte enrere de la temporada de neu al Pirineu de Lleida. Baqueira Beret (la Val d’Aran) ja ha posat en marxa els canons de neu i l’estació podria obrir portes el 25 de novembre que ve, sempre que les condicions climatològiques ho permetin. Per la seva banda, i també supeditat a la climatologia, les estacions de Port Ainé (el Pallars Sobirà), Boí Taüll (l’Alta Ribagorça) i Espot (el Pallars Sobirà), propietat de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), esperen obrir el 24 de novembre, el 25 de novembre i l’1 de desembre, respectivament.

L’impacte econòmic directe de les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida es calcula en uns 270 milions d’euros per temporada

Si aquest calendari es compleix, es preveu que el macropont de la Constitució, que enguany abasta 5 dies, del 6 al 10 de desembre, registri una afluència especialment elevada d’esquiadors a les estacions lleidatanes.

A més de les anteriors, els aficionats a l’esquí alpí poden practicar aquest esport a Port del Comte (el Solsonès) i Tavascan (el Pallars Sobirà).

Baqueira Beret ja ha presentat les novetats per a la temporada 2023-2024. El complex ha fet una inversió important en producció de neu per augmentar l’eficiència en la utilització d’electricitat i aigua reduint l’empremta de carboni. S’han reordenat pistes i s’hi han afegit tres traçats nous, destacant la vermella Barqueta que baixa del Mirador de Baqueira directa a Argulls, de manera que l’estació suma 170 km de pistes incloent els 3 itineraris fora pista. S’han agilitzat els processos digitals per a més comoditat dels esquiadors i snowboarders. S’ha efectuat una actualització del web que inclou la recàrrega del BaqueiraTICKET i el BaqueiraPASS de manera més fàcil i intuïtiva i el sistema de control de pàrquing ticketless, un sistema sostenible que evita l’ús de paper. L’hotel Montarto s’ha renovat completament i ofereix un allotjament d’una gran modernitat a la base de l’estació, i a pistes la cafeteria La Choza està destinada a ser un nou punt de restauració d’èxit.

Si aquest calendari es compleix, es preveu que el macropont de la Constitució, que enguany abasta 5 dies, del 6 al 10 de desembre, registri una afluència especialment elevada d’esquiadors a les estacions lleidatanes

Per la seva banda, Boí Taüll ha ampliat l’àrea de debutants a la zona de Nerets incrementant de forma notable la capacitat d’esquiadors, ha construït un local per al servei de lloguer de material a la base de l’estació amb la finalitat de duplicar la capacitat d’atenció als esquiadors, ha millorat l’accés a la terrassa central de la base del complex mitjançant la construcció d’una rampa des de l’aparcament P2 (superior), ha habilitat 10 punts de recàrrega per a automòbils a l’aparcament P2 (superior) i ha incrementat la superfície asfaltada a l’aparcament esmentat. També ha adquirit material de lloguer, ha ampliat la superfície de servei a la cafeteria/restaurant L’Isard, ha renovat la cafeteria La Guineu, ha instal·lat 2 màquines d’autovenda de forfets, ha ampliat el Parc de Neu a la zona lúdica de l’estació i ha adquirit una nova màquina trepitja-neu.

Pel que fa a Tavascan, s’han fet el manteniment i revisions del telecadira i teleesquí per garantir el correcte funcionament, s’han instal·lat paravents per millorar l’eficiència de la neu caiguda, s’han arranjat les pistes (eliminació de pedres i utilització de ramats de bestiar per pasturar a les pistes, fertilitzar el sòl i millorar la cobertura de gespa, buscant un millor aprofitament de la neu), s’han millorat la senyalització i elements de seguretat a pistes, s’han habilitat nous circuits de raquetes i skimo amb la senyalització pertinent i s’ha instal·lat una nova webcam a la cota 1.900.

A les estacions d’esquí nòrdic lleidatanes funcionen de moment els serveis turístics, excepte a Tuixent-la Vansa, mentre que Tavascan és oberta també per a raquetes i trineus. Les instal·lacions lleidatanes on es pot practicar aquesta disciplina són Aransa (la Cerdanya), Lles (la Cerdanya), Sant Joan de l’Erm (l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà), Tavascan (el Pallars Sobirà), Tuixent-la Vansa (l’Alt Urgell) i Virós-Vallferrera (el Pallars Sobirà).

Les 11 estacions d’hivern del Pirineu de Lleida ofereixen en conjunt més de 500 km d’esquí, amb unes 250 pistes i més de 500 km esquiables entre els complexos d’alpí i de nòrdic, i més de 4.500 hectàrees esquiables amb una capacitat per transportar 108.353 viatgers/hora per mitjà de 79 remuntadors

El turisme d’esquí i de la neu s’ha convertit en un dels grans recursos i atractius turístics de les comarques del Pirineu i un dels principals motors d’activitats econòmiques i d’ocupació a les contrades pirinenques. L’impacte econòmic directe de les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida es calcula en uns 270 milions d’euros per temporada. El sector genera en un any d’activitat ordinària uns 2.000 llocs de treball directes, entre personal fix i de temporada, dels quals uns 700 treballen directament a les estacions d’esquí, mentre que els llocs de treball induït es calcula en 8.000, bàsicament en els sectors de la restauració i l’hoteleria o en empreses amb oferta complementària a la neu i com a monitors d’esquí.

Les 11 estacions d’hivern del Pirineu de Lleida ofereixen en conjunt més de 500 km d’esquí, amb unes 250 pistes i més de 500 km esquiables entre els complexos d’alpí i de nòrdic, i més de 4.500 hectàrees esquiables amb una capacitat per transportar 108.353 viatgers/hora per mitjà de 79 remuntadors. Aquesta superfície esquiable continua situant el Pirineu de Lleida com una de les destinacions més importants del conjunt de l’Estat espanyol, com també a escala internacional, per practicar esquí alpí i nòrdic i gaudir de l’ampli ventall d’activitats complementàries a la neu.

A més de l’esquí alpí i l’esquí nòrdic, la demarcació lleidatana ofereix altres opcions esportives com raquetes de neu, telemarc, excursions amb trineus, escalada en gel, motos de neu, quads, heliesquí i vols panoràmics amb helicòpter, entre d’altres.

A aquesta oferta d’esquí i d’activitats a l’entorn de la neu s’hi ha d’afegir un ampli assortiment d’allotjaments, que sumen més de 26.000 places entre hotels, cases de turisme rural, apartaments turístics i places de càmping (principalment bungalous en aquesta època de l’any), al marge de les segones residències.

 

Més informació:

Baqueira Beret (la Val d’Aran)                973 63 90 00                            www.baqueira.es
Boí Taüll (l’Alta Ribagorça)                     973 29 70 85                             www.boitaull.cat
Espot Esquí (el Pallars Sobirà)               973 62 40 58                              www.espotesqui.cat
Port Ainé (el Pallars Sobirà)                    973 62 11 99                              www.portaine.cat
Port del Comte (el Solsonès)                   973 49 23 01                              www.portdelcomte.net
Tavascan (el Pallars Sobirà)                    973 62 30 37 / 665 67 01 93       www.tavascan.net
Aransa (la Cerdanya)                                973 29 30 51                              www.aransaesqui.cat
Lles de Cerdanya (la Cerdanya)             973 29 31 00                             www.lles.net
Sant Joan de l’Erm (l’Alt Urgell)           973 29 80 15                              www.santjoandelerm.com
Tuixent-la Vansa (l’Alt Urgell)               973 37 00 30                              www.tuixent-lavansa.com
Virós-Vallferrera (el Pallars Sobirà)     686 97 87 30                              www.skipallars.cat
Tot Nòrdic                                                  973 35 15 11 / 647 93 21 44       www.totnordic.com
Patronat de Turisme                                973 24 54 08                              www.aralleida.cat