Aquest estiu 2023 s’ha registrat un augment de visitants del 16.6% en el global de les estacions de muntanya d’FGC Turisme respecte a la temporada anterior. La Molina, Vall de Núria, Vallter i Boí Taüll han registrat 139.915 visitants entre l’1 de maig a l’11 de setembre d’aquest any. La històrica afluència de públic constata la bona acollida a l’oferta turística estival de les estacions de muntanya

Aquesta temporada d’estiu, 139.915 visitants, un 16,58% més que el 2022, han gaudit de les quatre estacions de muntanya de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) que han estat operatives. Per tant, aquesta temporada supera el millor resultat estival en la història de les estacions d’FGC, que va ser el del 2021 amb 139.102 persones usuàries en un context postpandèmia on la mobilitat fora del país estava encara restringida.

Vall de Núria ha acollit enguany un total de 103.236 visitants, essent remarcable l’increment de persones que han visitat el destí turístic durant el mes d’agost, el que suposa un increment del 18% amb referència a la xifra absoluta de l’any passat. Vall de Núria està oberta els 365 dies l’any amb una àmplia oferta d’activitats i esdeveniments a l’alta muntanya. D’aquesta manera es converteix en l’estació amb més dies d’explotació de les quatre estacions de muntanya FGC Turisme que donen servei durant la temporada d’estiu.

Les estacions de muntanya de FGC Turisme refermen l’aposta per la desestacionalització, i ja estan treballant per a condicionar els dominis esquiables i millorar l’experiència de les persones usuàries de cara a la temporada 2023-2024, que pretén donar el tret de sortida a principis de desembre

Un dels esdeveniments més destacats que s’han dut a terme a l’estació ha estat la presentació del projecte ECOVALL. Una iniciativa per millorar, conscienciar i establir les bases per a una gestió més responsable en el futur que esdevé el marc de desenvolupament de les diverses accions alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Destaquen en aquesta estació activitats com la pujada en telefèric, el parc lúdic, l’hípica i les barques, sense obviar el senderisme, una de les principals activitats de la vall. Així mateix, les persones que han visitat Núria han pogut gaudir de l’Exposició “Centenari Josep Danés” exposició que commemora els 100 anys de la primera pedra de la remodelació del Santuari.

Els esdeveniments més destacables aquest estiu han estat la festivitat de Sant Gil, l’observació astronòmica portada a terme amb la col·laboració del Parc Astronòmic del Montsec i, per descomptat, la festivitat de la Mare de Déu de Núria el dia 8 de setembre. En l’àmbit esportiu cal recordar que està previstala 16ª edició de l’Olla de Núria, un esdeveniment de curses de muntanya referent al país, del 6 al 8 d’octubre.

A la vall veïna, també situada al Ripollès s’ha registrat una temporada força positiva, amb un augment del 17% en el nombre de bitllets de telecadira venuts respecte de la temporada amb 6.234 forfets. Vallter, és d’entrada al parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser amb accés als cims que assoleixen pràcticament els 3.000 m. La temporada d’estiu de Vallter va iniciar a mitjan juliol amb l’esdeveniment Experiència Vallter Natura. Aquesta activitat va ser exclusiva per a tots els membres del club Pirineu365. La jornada va constar de la pujada amb el Telecadira Panoràmic fins a 2.535 m, arribada al Mirador de la Costa Brava, tast d’embotits i formatges a la cafeteria Marmotes, ruta guiada pel nou Circuit d’Orientació tot visitant el naixement del riu Ter i les antigues ruïnes del Refugi d’Ulldeter.

Les tres activitats amb més demandahan a la Molina han estat el Bike Park amb un augment del 21,7%, el passeig en el Telecabina Cadí-Moixeró, que tot i que ha baixat respecte 2022 continua sent molt popular, i la piscina climatitzada

La novetat de l’estiu ha estat els Circuits d’Orientació, amb tres nivells de dificultats diferents, que han tingut una molt bona acollida pel públic.Aquest estiu l’estació ha acollit tres grans esdeveniments esportius aquesta temporada com són la Travessa Vallter-Vall de Núria, la Cursa ciclista Memorial Fermí Pujol i Cursa de muntanya La Marrana Skyrace. Tots amb un èxit considerable d’inscrits i ambient.

A La Molina el nombre de visitants s’augmenta un 5% respecte a l’any anterior, amb 25.445 fins a l’11 de setembre. Les tres activitats amb més demandahan estat el Bike Park amb un augment del 21,7%, el passeig en el Telecabina Cadí-Moixeró, que tot i que ha baixat respecte 2022 continua sent molt popular, i la piscina climatitzada. Cal destacar que les activitats d’estiu han pujat un 36,5% un respecte a la temporada 2022, amb excursions en Segway, ruta d’interpretació de la fauna i el Parc d’aventura als arbres, entre altres.

L’estació va iniciar la temporada estival el 17 juny i romandrà obertaels caps de setmana fins al pròxim 1 d’octubre. Serà seu d’esdeveniments esportius de projecció internacional importants durant aquest setembre com la Nit Pirineu el 29 i la mítica Salomon Ultra Pirineu el 30 amb participació de més de 6.000 participants en les diferents proves que tindran lloc durant el cap de setmana. Altres activitats destacades van ser la jornada d’obertura amb l’acció fidelització del club Pirineu365el 17 de juny i el Vermut amb el televisiu Llucià Ferrer el que va tenir lloc el dia 17 de juliol.

Més cap a ponent, ja a l’Alta Ribagorça, Boí Taüll va reprendre l’activitat aquest estiu com la quarta estació de muntanya de FGC Turisme amb oferta estival. L’activitat estrella ha estat la gimcana digital, una activitat divertida per aprendre, relacionar-se amb el medi, la cultura i el patrimoni de la vall, fent una activitat física saludable gaudint de la muntanya. Aquest centre turístic del Pirineu també ha ofert aquest estiu espectaculars excursions guiades amb e-bike. L’esdeveniment més destacable ha estat el Garmin Mountain Festival el primer cap de setmana de juliol.

Les estacions de muntanya de FGC Turisme, refermen la seva aposta per la desestacionalització, i ja estan treballant per a condicionar els dominis esquiables i així per millorar l’experiència de les persones usuàries de cara a la temporada 2023-2024, que pretén donar el tret de sortida a principis de desembre.