Després d’una temporada d’estiu exitosa, amb molts visitants i cap contagi enregistrat, les estacions catalanes encaren la temporada hivernal. Les condicions, d’entrada, són molt millors doncs l’esquiador va molt protegit, els vehicles són oberts i el temps de viatge molt curt, a més del fet que els esports d’hivern es practiquen a l’aire lliure en entorns molt amplis.

Com el president de l’ACEM, Aureli Bisbe, recorda, les estacions d’esquí estan preparades i acostumades a moure gent i resoldre problemes d’aglomeracions.

De cara a l’hivern 2020-2021 han treballat per poder obrir les estacions amb el màxim de garanties per a totes les persones, clients, treballadors i persones de les valls de muntanya, per tal evitar contagis i garantir una experiència enriquidora gaudint a la muntanya.

Un entorn segur

La prioritat de les estacions d’esquí catalanes és la salut dels seus visitants, treballadors i de totes les persones que viuen a l’entorn.

Les estacions d’esquí per se ja impliquen un entorn segur, amb amplis espais oberts en zones de molt baixa contaminació. La major part del temps que es passa a una estació, es passa a l’aire lliure, baixant per les pistes.

Les estacions d’esquí catalanes ofereixen 466 quilòmetres de pistes d’alpí, 205 de nòrdic i 100 d’itineraris per raquetes, totes perfectament traçades i senyalitzades. Les mascaretes facials, inclosos els buffs, ulleres, guants i cascos són peces estàndard de l’equipament, a més que la seguretat per a la pràctica de l’esquí i l’snowboard requereix que els practicants es respectin mútuament i es donin espai entre ells i altres usuaris.

Si bé la salut és la seva prioritat, i tenint en compte que és responsabilitat de tots que el virus no es propagui, basen el seu protocol en la mascareta, distància i respecte mutu entre els practicants; i la responsabilitat compartida entre treballadors i visitants. Altres punts bàsics són la neteja i desinfecció d’espais comuns, higiene de mans, telesquís ocupats al 100% i transaccions sense contacte.

A més, les estacions ofereixen, cada una des de la seva política comercial, garanties de compensació als compradors de forfaits de temporada en cas que no s’hagin pogut amortitzar per causes degudes al Covid-19.

 

Els remuntadors i els trajectes

Els remuntadors són un mitjà de transport segur, per la curta durada dels trajectes i perquè en la gran majoria dels casos es fan a l’aire lliure i els viatgers van ben protegits.

Els riscos es minimitzen per:

  • Trajecte a l’aire lliure
  • Mascareta obligatòria
  • Trajectes gairebé sempre inferiors a 10 minuts
  • A l’itinerari es crea un flux d’aire direccional constant cap el darrera
  • Les distàncies entre cadires o perxes són de 15 metres o superiors
  • Màxima capacitat + màxima velocitat = mínim temps d’espera a la cua

 

Si voleu consultar el codi de bones pràctiques, cliqueu aquí: Bones Pràctiques 2020-2021

Font: ACEM

Fotografia: Port Ainé/FGC