Audrey, Nuria i Marta són tres referents a la neu que estan tomban rècords aquesta temporada, demostrant que les dones també poden liderar els esports d’hivern

Aquest hivern hem estat testimonis de com tres esportistes espanyoles han desafiat el que és convencional i han portat les seves disciplines al límit del que és humanament possible. Audrey Pascual (FMDI-TAM), Nuria Castán (RFEDI) i Marta Visa (FCEH-CEC), integrants de l’Equip Nacional de la Reial Federació Espanyola Esports d’Hivern (RFEDI), han demostrat que les dones poden assolir l’excel·lència en qualsevol esport per extrem que sigui, desafiant tant els límits físics com les expectatives imposades.

Aquestes tres esportistes segueixen l’estela d’altres dones que han escrit la història de la neu a Espanya, com ara Blanca Fernández Ochoa, Maria José Rienda, Carolina Ruiz o la mateixa Queralt Castellet encara en actiu, en recuperació de la lesió. Elles encarnen la idea que no hi ha obstacles insuperables al món de l’esport femení i la seva inspiració anima altres a seguir els seus somnis.

Audrey Pascual, subcampiona de la Copa del Món Per a Alpine SL Ski

És una esquiadora amb discapacitat que inspira tothom amb la seva gran determinació. “L’esquí és un esport de risc, però res comparat amb les meves dues companyes. És important gestionar bé les emocions perquè res se’t torni en contra i per això treballo amb la meva psicòloga. També la meva experiència m’hi ajuda. Abans estava nerviosa a les competicions. Gaudeixo de la sensació de velocitat a les meves baixades i per l’adrenalina del risc. Tant de bo hi hagi més dones en un futur a la meva disciplina”.

Núria Castán, subcampiona del món del Freeride World Tour (FWT)

Baixa muntanyes verges amb una confiança increïble sobre una taula de surf de neu on la gestió de les emocions quan se’n va al límit és crucial. Ha demostrat que les barreres només existeixen a la ment. “El meu esport és extrem. No només depens de les teves habilitats, sinó també de factors canviants com la neu i el terreny”, explica Castán. “Cal tramitar la por per gaudir, cadascú, en el seu rang de confort”.

Marta Visa, 5a al Campionat del Món d’Esquí de Velocitat 2024 a 214,617 km/h (Rècord d’Espanya)

Ella és una prova que les dones també poden dominar la velocitat. “Si sents amor pel teu esport, gaudeixes”, assegura Marta. “Aquesta temporada ha estat bona i he superat el rècord d’Espanya. El meu esport és de risc. Cal tenir una bona condició física i tècnica, però també estar mentalitzada per adquirir altíssimes velocitats. Previsualitzar la baixada, gestionar bé les teves emocions, escollir-ne una bona línia i confiar en una mateixa, és imprescindible per minimitzar riscos, és un esport apassionant”.

Missatge de motivació per a les dones

Audrey: Inspira altres dones que s’animin a practicar esquí alpí adaptat eliminant limitacions.

Núria: Anima les noies a practicar Freeride, un esport en què les dones cada cop tenen més presència

Marta: Motiva les dones que els agrada l’esquí i la velocitat que persegueixin els seus somnis “ràpidament”.

Les tres disciplines són relativament noves a les estructures de la RFEDI. La primera va ser l’Esquí de Velocitat, integrada el 2015, i posteriorment el Freeride i l’Esport amb Discapacitat, que ho han fet aquesta temporada. També altres esportistes a la Federació estan creixent en resultats, com ara lesionada subcampiona olímpica Queralt Castellet, entre d’altres. Tot això en un impuls a l’esport femení potenciat especialment per Iberdrola i el programa Universo Dona i Dona i Esport del Consell Superior d’Esports, principal suport de la RFEDI en aquesta i altres accions.

I és que aquesta temporada la RFEDI ha apostat recolzant les dones tècnic esportius (TD) col·laborant amb beques personalitzades perquè puguin introduir-se al mercat laboral. Hi han pogut aprendre i conèixer de primera mà el treball de tècnics i esportistes en les diferents disciplines de les diferents estructures dins dels entrenaments, i participant activament en entrenaments i competicions de Copa d’Europa i Copa del Món. S’han dut a terme reunions en línia mensuals amb Paula Fernández-Ochoa (Responsable de l’àrea dona i neu a la RFEDI) i Federacions Autonòmiques, tractant diferents temes del dia a dia tant per a esportistes com per a tècnics dones.

“Des de la RFEDI estem treballant, de forma transversal a cadascun dels nostres pilars estratègics i en col·laboració amb diferents entitats del sector, a fi de promocionar i professionalitzar el paper de la dona al món de l’esport per aconseguir la igualtat real entre ambdós gèneres ”, comentava la responsable.