Per Kilian Jornet el canvi a 2020 és només una continuació del que fa tot l’any: estar a la muntanya. En aquestes dates, l’atleta de la Cerdanya establert a Noruega, combina l’entrenament en esquí de muntanya amb totes les possibilitats que li ofereix l’hivern: esquí de pendent, escalada en gel, alpinisme … Amb totes aquestes activitats Jornet es confirma en la seva voluntat de ser un atleta 360º: “A mi el que m’agrada és estar a la muntanya. Que sigui esquiant, corrent o escalant depèn tan sols de la temporada o dels projectes que tingui en ment”.

La prioritat de Kilian Jornet sempre ha estat la muntanya, però ara la combina també amb la seva altra gran passió: la seva família. És per això que vol dedicar també tota la seva energia a passar temps amb la seva filla, de gairebé un any. Al costat de la seva companya, l’atleta Emelie Forsberg, s’organitzen per entrenar i tenir cura de la família buscant l’equilibri.

A més de l’aspecte familiar, Jornet està cada vegada més conscienciado amb l’impacte que els humans tenim sobre el medi natural i vol treballar per minimitzar-lo. A més de moltes iniciatives que porta a terme des de fa anys, aquesta temporada vol anar un pas més enllà: “La muntanya és la meva vida i la meva terreny de joc però també vull que pugui ser-ho per a les generacions que vénen. És per això que és imprescindible que fem tot el possible per preservar-lo. Entre altres coses, aquest any vull escollir i planificar millor els viatges que realitzo ja sigui per competir o en expedicions. Així, intentarem combinar el calendari amb Emelie per viatjar durant un període de temps llarg quan haguem d’anar lluny i evitar els trajectes curts en avió. Quan puguem, farem servir el cotxe o el tren, i viatjarem només per a carreres o projectes que siguin realment importants per a nosaltres”.

Amb totes aquestes premisses, Jornet ha dissenyat el seu calendari per al 2020, que combinarà la competició amb l’alpinisme i els projectes personals a Noruega, per així passar més temps amb la família i evitar el màxim els viatges en avió.

En el pla de les competicions Jornet ha posat el focus en dues proves tot i que participarà en algunes altres com a preparació. Les carreres triades enguany són la Pierra Menta en esquí de muntanya i Pikes Peak en trail running. La Pierra Menta és probablement la cursa més mítica de l’esquí de muntanya. Es disputa per parelles i durant quatre etapes a la localitat francesa d’Arêches-Beaufort. Jornet l’ha disputat i guanyat en diverses ocasions. En la seva última participació liderava la prova quan una desafortunada caiguda va obligar a abandonar després de trencar-se el peroné. A l’estiu, Jornet viatjarà als Estats Units per participar en Pikes Peak, carrera emblemàtica com poques.

En alpinisme Jornet vol tornar un any més a l’Himàlaia. Com ja va passar a la tardor de 2019, Jornet vol tornar a escalar en solitari per provar-se en altura en diferents projectes que té en ment. Allà seguirà aplicant la seva filosofia minimalista “fast & light” per anar a grans muntanyes.

A més d’aquestes cites, Jornet seguirà desenvolupant projectes esportius a Noruega, com els que en els últims anys l’han portat a realitzar el descens en esquí de el Troll Wall o provar el seu cos per saber les hores que podia aguantar corrent, que va quedar reflectit en el documental “A Long Day Out”.

En definitiva, l’any de Kilian Jornet es presenta interessant pel que fa a reptes però també a un nou rumb en la seva consciència social i ecològica.